NEW YORK TIMES: Vašington je odbio da za otkup Folija plati 100 miliona dolara

NEW YORK TIMES: Vašington je odbio da za otkup Folija plati 100 miliona dolara

22 avgusta 2014

dz_foliSpecijalne službe SAD su pokušale – po naredbi Baraka Obame – da izvedu operaciju oslobađanja Amerikanaca koje kao taoce na teritoriji Sirije drži Islamska država.

Kako tvrdi The Washington Post, među njima je bio i obezglavljeni Džejms Foli.

„Početkom leta je predsednik SAD odobrio izvođenje operacije američkih građana koje je držala u zarobljeništvu Islamska država” – rekao je grupi probranih novinara jedan od dvojice funkcionera SAD koji su dobili odobrenje da održe brifing (uz obavezu novinara da ne otkriju njihov identitet).

Nisu otkrili gde je operacija trebalo da bude izvedena, ali jesu: da je u njoj trebalo da učestvuje nekoliko desetina američkih komandosa.

„Imali smo obaveštajne podatke dovoljne za izvođenje operacije. Odred je bio prebačen na odredište i delovao je uigrano i agresivno. Došlo je do borbe. Ubijen je veći broj bojovnika Islamske države, jedan komandos je bio ranjen. Međutim, operacija nije bila uspešna jer su teroristi uoči njenog početka taoce prebacili na drugo mesto” – rečeno je na brifingu „za proverene”.

Drugi veliki američki list – New York Times – objavio je, pozivajući se na njegovu porodicu, da je Islamska država za oslobađanje Folija od SAD tražila 100 miliona dolara.

Vašington je odbio da toliko plati.

Da je i Foli bio među Amerikancima koje su u Siriji pokušali da oslobode pomenuti komandosi – potvrdio je noćas i ministar odbrane SAD Čak Hejgel. Pri tom je rekao: „Svi žalimo što ta misija nije uspela, ali se ponosimo njenim učesnicima”.

Pretpostavlja se da ID drži još četvoricu Amerikanaca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *