НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ: Хаг ОВК терористима продао 4.000 досијеа Срба! КРЕЋЕ ЛОВ НА СВЕДОКЕ

NEZAPAMĆEN SKANDAL: Hag OVK teroristima prodao 4.000 dosijea Srba! KREĆE LOV NA SVEDOKE

9 septembra 2020

Kutija sa 4.000 dosijea Specijalnog suda, u kojoj se nalaze imena svedoka, kao i potpisi stranih i državnih tužilaca koji su sarađivali sa Specijalnim sudom, u ponedeljak je stigla na adresu Organizacije ratnih veterana OVK. Upućeni u haške procese, uvereni su da su Albanci do ove dokumentacije mogli da dođu samo ukoliko im ju je neko iz Haga prodao. Navode i da posle ovog poteza kreće lov, pre svega, na Srbe, ali i na Albance i sve ostale svedoke zverstava koje su počinili šiptarski teroristi.– Neko je doneo dosije juče u 9.15. Nosio je naočare, masku i kapu. Samo je ostavio paket i pobegao. U paketu je bilo pismo u kojem je pisalo da će narednih dana doneti još 7.000 takvih dosijea. Sadrži imena svedoka. Tu su potpisi stranih i srpskih tužilaca koji su sarađivali sa Specijalnim sudom – objavio je Husni Gucati, šef veterana zločinačkog OVK.

Prema mišljenju bivšeg zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića, potez Organizacije veterana OVK da objavi da poseduje dosijee o zločinima služi za zastrašivanje svedoka i ne može da ugrozi postojeće istrage.

– Reč je o opštim zahtevima za konkretnim licima, ali deluje da se ovo radi u svrhu reklame njihove obaveštajne službe, kao i radi zastrašivanja svedoka – precizirao je Stanković.

Među dokumentima je i zahtev za saradnju bivšeg specijalizovanog tužioca Dejvida Švendimana upućen tadašnjem srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću 11. juna 2015. U dopisu se od Vukčevića zahtevaju podaci o presudama protiv konkretnih osoba, a između ostalih, tu je naveden i kosovski predsednik Hašim Tači, protiv kojeg se i u srpskom tužilaštvu vodi istražni postupak.

Sud ćuti

Advokat Toma Fila poručuje da u ovom slučaju nema govora o slučajnosti:

– To je neki Albanac njima poslao da bi zastrašio svedoke, ne vidim zbog čega bi sud njima to poslao. Nismo još čuli da su optužnice potvrđene, tako da je dok se to ne desi sve moguće.

Portparolka Specijalnog tužilaštva Agnela Grijep nije imala odgovor na pitanje kako su sudski dosijei završili u rukama OVK:

– Imamo na umu izveštaje medija u vezi s tim pitanjem. Nemamo komentar u vezi s tim događajem.

Spisak zločinaca

Na listi osumnjičenih je, prema evidenciji Specijalnog suda, oko 50 pripadnika OVK među kojim su i:

Hašim Tači Zmija

Ramuš Haradinaj

Kadri Veselji

Daut Haradinaj

Agim Čeku

Azem Sulja

Džavit Haliti

Skender Veselji Bili

Adem Grabovci

Nazim Ajeti Crvena ruka

Husini Ahmeti

Adem Grabovci

Ram Buja

Idriz Baljaj Togar

Sokolj Bašota

Rustem Beriša

Salji Beriša

Gezim Hamza

Sami Ljuštaku

Rustem Mustafa Remi

Driton Hajdari

Remzi Šalja

Gani Geci

Sokolj Dobruna

Sabajhadin Cena

Sulejman Selimi Sultan

Sabit Gaši

Aslam Šalja

Šukri Buja Sokolj

Nazif MehmetiPetronijević: Dosije dostavilo osoblje suda

Goran Petronijević, advokat, smatra da se do ovakvih dokumenata moglo doći samo ilegalno.

– Ako su stvarno uspeli da dođu do tih dokumenata, onda je to kriminalnim putem, na nelegalan način. Obično je to osoblje suda, prevodioci, pomoćno osoblje, ali nije isključeno i da je neko od tužilaca i, u tom slučaju, to je realna opasnost za svedoke. Ukoliko ih nisu dobili, već foliraju, onda im je namera zastrašivanje svedoka i pravljenje ujdurme u sudu. To je onda providno osmišljen plan za kompromitovanje suda – ističe Petronijević, koga čudi opis situacije u kojoj je dostavljen paket.

Dodaje da su dokumenta mogla biti dostavljena jedino elektronskim putem budući da se na sudu dokumenta čuvaju samo u elektronskom formatu.

– Priča o tome kako je paket stigao je samo jedna cinična fora da bi se prikrio onaj ko im je to dostavio. Ako im je neko dostavio, to je uradio neko iz tužilaštva, tu nema druge. Znači da imaju u tužilaštvu svoje ljude koji su to učinili. U tom slučaju, u pitanju je žestok napad na sud i napor da se prekine rad suda. Jer ovo može sad već da izazove skandal ako je to tačno – navodi Petronijević.

Ubistva iz zasede

Pre više od devet godina mediji su pisali o stradanju svedoka iz slučaja koji se vodio protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimajua, nekadašnjih komandanata OVK. Tada je objavljeno da je oko 30 svedoka iz njihovog slučaja nestalo ili nastradalo. Tako je, primera radi, Dželjadin Musaj ubijen u zasedi sa unukom, dok je Kjutim Beriša misteriozno nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. u Podgorici. Zanimljiv je slučaj i Sabahete Toljaj, pripadnik KPS policije, koja je sa svedokom Isufom Hakljajem ubijena u zasedi, nakon čega je vozilo zapaljeno.

Odgovoran za smrt 669 Srba

Agim Čeku, kao oficir nekadašnje JNA, u maju 1999. postavljen je za komandanta štaba tzv. OVK. Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Agim Čeku je po komandnoj odgovornosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine koje je izvršio nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na KiM. Teretio se za ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca.

Čeku se, prema pisanju medija, dovodi u vezu i sa aferom lažnih veterana OVK. Zbog toga je kosovsko tužilaštvo podiglo protiv njega i optužnicu zbog sumnje da je sa još 11 osoba oštetio budžet Kosova.

Inspektor u Savezu šumarstva u Prištini Nazmi Rustemi bio je zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva i saslušan je tri meseca pre nego što je pronađen mrtav. Prošlo je gotovo mesec dana od kako je Rustemi pronađen mrtav u blizini Badovačkog jezera. Ubijen je iz vatrenog oružja 18. decembra u večernjim časovima, dok je bio na dužnosti.

Stradali Albanci

Izveštaj Dika Martija potvrdio je da je Hašim Tači, uz podršku ostalih lidera i komandanata OVK, učestvovao u trgovini organima ubijenih Srba, Roma i „neposlušnih“ Albanaca otmicama, mučenjima i zverskim ubistvima.

Likvidacija potencijalnih svedoka iz redova bivše OVK intenzivno je počela u jesen 2000. godine kada je u centru Prištine ubijen Dževat Makoli, šef obezbeđenja Ibrahima Rugove.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI5 komentara

 1. Jovan says:

  To nista nije novo. To traje od pocetka rada fasistickog tribunala. Pa kako su ubijani svedoci do sada.

  • Ivana says:

   Da ma kakav skandal katolici i muslimani uz pomoć židova planski uništavaju pravoslavne države mic po mic a mi primer gluposti i nesloge.

 2. petrovgrad says:

  Da li na listi ima terorista UĆK, koji su oslobodjeni iz našeh zatvora posle dolaska demokratske vlasti 2000-te. Ako su oslobodjeni ne mogu biti ponovo sudjeni.

 3. Becki konjusar says:

  Ne budite ludi. Ovo je Vučić predao. Zar ne vidiye da je sve povezano sa onom brukom od pre par dana i potisivanja sporazuma u Wašingtonu?.

 4. doktrina soka says:

  Sve je to jedna debela pusiona,ima da se kokamo medju sobno,svaka kuca jedna odbrana,ko prvi zapuca pobedjuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *