НЕЗАВИСНИ АНАЛИТИЧАРИ ПРЕНЕРАЗИЛИ РУСИЈУ И СВЕТ: Руски авион није оборио Израел него Француска – ЕВО ЗАШТО РУСИЈА ТО КРИЈЕ

NEZAVISNI ANALITIČARI PRENERAZILI RUSIJU I SVET: Ruski avion nije oborio Izrael nego Francuska – EVO ZAŠTO RUSIJA TO KRIJE

23 septembra 2018

Sve više stručnjaka potvrđuje da je Francuska oborila IL-20, i da ruski sistem za prijatelj/neprijatelj identifikaciju nije zakazao.

Prema rečima zamenika ruskog premijera Jurija Borisova, ruski konzorcijum Kalašnjikov je predložio da ruske baze u Siriji budu opremljena sa automatskim nadzornim sistemima.“Kalašnjikov konzorcijum je predložio niz tehničkih rešenja, za sprovođenje nadzora će biti instalirani automatski sistemi,“ rekao je Borisov, koji je dodao da već postoji rad na primeni ovih mera u praksi.

Pitanje predostrožnosti je pokrenuto ranije od strane ruskog predsednika Vladimira Putina, koje je naredio veću predostrožnost u ruskim bazama Hmeimim i Tartus. Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane je pokazalo da je upoznato sa pitanjima bezbednosti, naročito nakon što je ruski avion Il-20 oboren nad Mediteranom u blizini sirijske obale 17. septembra, kaže Borisov.

Ruski medij FortRuss tvrdi da je jedan čisto vojno-strateški cilj francuskog obaranja ruskog aviona IL-20, lažno pripisan Siriji, učinjen da bi se videlo kako će Rusija “popuniti prazninu“ koja je stvorena tim što nema izviđačkih informacija iz IL-20. Čini se da je ovo procedura koja je usmerena na to.

Pored toga, Rusija je takođe formalno izjavila da njihov IFF sistem (sistem za identifikaciju prijatelj/neprijatelj) nije zakazao. Međutim, Rusija jasno ističe da, zbog toga što sirijski sistem S-200 (koji je izgrađen u Rusiji), a za koji i Rusija i Zapad tvrde da je bio uključen u obaranje ruskog IL-20, nije imao ruske kodove, IFF pitanje nije bilo u igri.

Važno je napomenuti da to nije izjavljeno eksplicitno, uz pozivanje na članak FRN-a koji objašnjava kako su ruski mediji i zvanične izjave izmišljene, takođe isti članak koji objašnjava da je najverovatnije Francuska bila ta zemlja koja je oborila Il-20, a ne Sirija.

I nezavisni analitičar Pepe Eskobar i uvaženi Tom Luongo iz Strategic Culture Foundation, istupili su da ponove procenu FRN-a da je Francuska bila ta koja je najverovatnije oborila IL-20.

Što se tiče najnovije ruske objave:

“IFF sistem državnog prepoznavanja koji koristi Rusija, koriste samo avionski i vazdušni sistemi odbrane koji su identifikovani kao ruski. Nikada nije bilo nikakvih presedana na transfer takvog sistema, zajedno sa ruskim identifikacionim kodeksima, drugoj državi, i u principu ih ne može biti,“ rekao je Konašenkov.

Ovo je važan uslov, čak i ako ima malo veze sa aktuelnošću, iz nekoliko razloga.

 1. Rusija će nastaviti da prodaje napredne SAM sisteme, naročito S serije (S-400, itd.) i važno je da zemlje koje kupuju ove proizvode imaju ekstremno poverenje da Rusija ne može “kontrolisati“ koga oni ciljaju. Turska ne bi kupila S-400 od Rusije ako ne bi mogla da ih koristi protiv ruskih aviona.
 2. Rusija u ovom trenutku ne može da podseća javnost, naročito sopstvenu, da je ruska komanda u Latakiji integrisana, i da su napadi na Latakija bazu takođe bili napadi na rusko osoblje i imovinu koji se nalaze na terenu u toj bazi. Jer, to bi značilo da, bez obzira na to šta francuska fregata pogodi, (IL-20 ili Latakija bazu), ona će pogotiti rusku imovinu i pogodiće, ili rizikovati da pogodi, rusko osoblje. Ruski narodni birači bi pozvali Putina da naredi odgovor protiv Francouske, čak iako to geopolitički nije pametno.
 3. Konašenkov izjavljuje dve rečenice, svaka se mora uzeti kao samostalna izjava – njihovo sastavljanje u jednu izjavu je greška,“stoga,“ ili “shodno tome“ nije korišćeno na početku druge rečenice.
 4. Važno je da Rusija saopšti da nema problema sa njihovim IFF sistema koji rade u kompleksnim borbenim scenarijima u realnom vremenu sa više angažovanih aktera.
 5. Ova izjava i dalje nije u suprotnosti sa najverovatnijom teorijom, a to je da je francuska FREMM fregata, opremljena sa relativno naprednim SAM pod nazivom Aster, zapravo oborila ruski IL-20.

Glavni problem ovde je što izvori FRN-a na terenu, unutar SAA, kao i prošli potvrđeni izveštaji objavljeni širom sirijskih medija, potvrđuju da je Latakija komanda integrisana, što znači da zajedno sa Rusijom dele komandnu prostoriju. Ovo ima nekoliko implikacija.

 1. Zvanične ruske izjave nisu na prvu loptu “neistinite.“ Oni jednostavno povezuju rečenice na način koji je pogrešan. Dovoljno je verovatno da sam S-200 sistem SAA-a nije opremljen odgovarajućim IFF transponder prijemnicima u Latakiji. Ali sa ruskim komandnim osobljem na toj istoj lokaciji, deleći komandni centar, sekundarni analog ovom procesu koji uključuje samo jedan dodanti prenos informacija u realnom vremenu (Rusi govore Sirijcima u istoj prostoriji “to je naš avion“) jeste da je sve što je potrebno, i zapravo prisutno, da deluju identično opremljeni odgovarajućim transponderima.
 2. Čitav način pristupanja priči omogućava Rusiji da nastavi sa dve priče koje su viđene u ruskim državnim ili nezavisnim medijima, jedna da su Sirijci slučajno pogodili IL-20 sa svojim S-200, i druga da su SAA ispravno ciljale izraelske F-16, ali su ti F-16 naveli raketu na IL-20 u svom manevru u stilu “Top Gun-a.“ Da li ijedna od ove dve priče, ili obe, mogla dogoditi, istovremeno? Da. Da li je to najverovatnije objašnjenje? Ne.

U vreme kada je ruski avion oboren, dogodio se izraelski napad na objekte u Latakiji. Četiri izrelska F-16 borca su koristila ruski avion kao štit, kako kaže zvanična priča, što je prouzrokovalo da sirijski protivavionski sistem lansira rakete na ruski avion, što je navodno rezultiralo kolapsom i smrću 15 ruskih vojnih lica. Iako je moguće zamisliti da se ovo dogodilo, shvatajući da je prisustvo IL-20 bilo više nego poznato vzadušnoj odbrani SAA, znači da ne bi bilo pokušaja da se izraelski F-16 pogode dok je IL-20 u neposrednoj blizini.

Zbog toga je ruski ministar odbrane ove akcije opisao kao namerne i neprijateljske, navodeći da zadržavaju pravo da adekvatno odgovore protiv Izraela. On je izrazio žaljenje zbog ovog slučaja i naglasio da je pad ruskog aviona potpuna odgovornost Damaska, kao i Irana i šiitskog pokreta Hezbolaha.

Ruski istražni odbor je u utorak rekao da su otvorili istragu o padu izviđačkog aviona IL-20.

“Glavno istražno odeljenje Ruskog istražnog odbora je pokrenulo krivičnu istragu o padu aviona IL-20 u Sredozemnom moru,“ rekla je portparolka Svetlana Petrenko.

Prema njenim rečima, istražitelji i kriminolozi ovog odbora sarađuju sa ruskim Ministarstvom odbrane na mestu ovog incidenta.

“Utvrđuju se sve okolnosti i uzroci ovog incidenta,“ dodala je portparolka.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI18 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  U ROKU OD PET MINUTA... POTOPLJENA FRANCUSKA FREGATA I OBORENA 4 IZRAELSKA AVIONA... KAD SE RAZIDJE DIM I SLEGNE PRASINA PRIMATI IZJAVE SAUCESCA I IZVINJENJA A NE OVAKO... PROVOKACIJE I ISMEVANJE RUSKE MOCI JEDNOM CE MORATI DA PRESTANU... KAD I KAKO ODLUCUJE PUTIN A AKO SE JA PITAM...

  • Pera says:

   Bilo bi tako da ne pišaju svi u istu tikvu. Da su u startu potopili sve što se približava obali, isporučili Siriji plaćeni s300, ili sami oborili sve što uđe u taj vazdušni prostor. Sve to govori da Putin sve radi u dogovoru sa partnerima. Na kraju će i Siriju podeliti.

   • Miraš says:

    Nije u pitanju "ista tikva". Da je Rusija isporučila Siriji plaćeni S-300 taj sistem iz Sirije pokrivao bi celu teritoriju izraelske države, sasvim sigurno i celog Libana, a i susednog Jordana. Suvereniteti tri susedne manje države bi bili ugroženi takvom isporukom. Rusija proučava, shvata i uzima u obzir suverenitet i interese svih država i zato je izostala isporuka tog PVO sistema Siriji. Povratak Rusije na Bliski Istok nije kopija dosadašnjeg američkog ponašanja u svetu - da neku državu jača a da ostale slabi i da razvija neprijateljstva medju njima na duži rok. To su Amerikanci uradili i kod nas na Balkanu i na Bliskom Istoku i u drugim delovima sveta. Rusija je uvažila i učinila i neke druge ustupke Izraelu te npr. iranske snage ne nalaze se u blizini Izraela, itd. ... Uporedite ovo: SAD i Rusija su ljuti protivnici, ali obostrano funkcioniše koordinacija njihovih vojski da bi izbegli medjusobne incidente. Rusija i Izrael nisu neprijateljske zemlje, ali u praksi njihova koordinacija funkcionisala je jednostrano jer Izrael je dozvolio sebi da najavljuje svaki deseti napad na Siriju, a poslednji put najavili su takav napad samo 1 minut ranije. S obzirom na izrazito jednostrano ponašanje Izraela koje je moguće i kod drugih aktera pitanje je koliko Rusija sme da se oslanja na takve medjusobne dogovore kada je u pitanju bezbednost njenih vojnih snaga u Siriji. Nešto će Rusija morati da menja Još ozbiljnije pitanje je kako zaštiti Siriju. Jedini ozbiljan odgovor je dalje jačanje sirijske PVO što Rusija zna da radi, ima sa čime i može da uradi. Da li će to biti isporuka S-300 Siriji ili neka druga kombinacija o tome treba da se odluče. Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upravo je izjavio: "Ništa se nije promenilo, mi nastavljamo operacije u Siriji kao i obično". Ovo će naterati Iran da pod hitno (ako nisu dosad) isporuči svoj S-300 Siriji što su najavili još pre nekoliko meseci. Iranu savezniku sa druge strane Rusija ne može da zabrani da se brani. Oseća i Izrael da mu ističe vreme divljanja po Siriji te bojim se da će t sad napraviti još veće i ko zna kakve udare po Siriji. Očigledno je da se baš žure.

  • slavko tanasić says:

   Druže Putin je mudar političar, dok se zezao po svetu, jahao lovio, pevao i zabavljao zapad, za to vreme digao je posrnulu vojsku a i celu Rusiju, znaju oni tačno ko je tu provokaciju uradio /nije prva / ali se nikad ne objavljuje ime onog koji je to uradio, osveta se služi hladna i bira se trenutak, zapad stalno provocira Rusiju da je uvuku u sukobe /ukrajina itd../ to im je cilj, Nije problem upotrebiti silu, a šta posle, hijene to jedva čekaju, pozdrav

   • Deda Micko says:

    Ovo je totalno suprotno od onoga sto si pisao u drugim svojim komentarima. Ne osporavam ti inteligenciju, ali se pitam da li si zapravo tezak sizofrenik kome je potrebno lecenje?

    • Miraš says:

     Prethodni komentator je u pravu. Odavno bi mi dobijali vesti o ratu u Iranu da je ranije Sirija uz pomoć Rusije u potpunosti zaustavila izraelske akcije u Siriji. Negde još bi planuo rat. Izraelci da nisu mogli da tuku iranske ciljeve u Siriji, uz pomoć SAD i ostalih odavno bi tukli iranske ciljeve u Iranu. Za to ne možeš da kažeš misleći na Rusiju "svi oni rade za istog gazdu". Zna se ko radi za tog gazdu: 1) Pitanje je dana kada će za Izrael na B. Istoku ratovati mnoge evropske članice NATO-a. Već su tamo V.Britanija i Francuska, a sprema se i Nemačka. 2) Izrael ne podnosi da vidi oko sebe arapsko more i muslimansko more. Zato EU-ropa služi kao sluškinja Izraelu te Merkelova je itekako primila sve to što Izraelu ne paše. ... Ne možeš da trpaš Rusiju u takav koš jer Rusija se usudila da okonča dugogodišnji teroristički hibridni rat u Siriji i još malo (Idlib) nedostaje da joj to uspe u potpunosti. Sem već izrečenih ekonomskih sankcija i Rusiji i Siriji, u novije vreme i Iranu, smišljaju još jednu kaznu za Rusiju - da joj nametnu otvorene konflikte većih razmera. Ovo obaranje ruskog aviona moguće je da je bila opasna provokacija u tom smislu. Isto to otvoreni vojni napadi država sponzora terorizma predvidjeni su i za Siriju, a i za Iran.

 2. Marko says:

  Rusi blefiraju sa odgovoriom,,,,cak i da im je 2000 vojnika stradalo ne bi nista poduzeli !!! To je jednostavno tako...i tu nema smisla trositi vise reci.

  • Deda Micko says:

   Upravo tako, jedino prodavci magle poput Mirasa maltretiraju vokabular srpskoga jezika, cedeci tekstove koji su necitljivi, ljugavi, neuhvatljivi, besmisleni, beskorisni u bilo kakvoj razmeni misljenja.

   • test01 says:

    Ne vredjaj coveka nego pisi svoje komentare i dokazi suprotno ako se ne slazes sa njim. I ti si promenio nick iz nekog razloga i pises svoje komentare. On cita sto se pise u svetu i prenosi to. Svako ima svoju stranu.

    • Deda Micko says:

     Meni Miraš uopšte ne smeta, ja njegove nebulozne esejčiće uglavnom preskačem. Volim da vidim da neko ima stav i da to ume da iskaže ukratko i jasno, kako i priliči, a ne da mi glumi nekakvog stručnjaka i prepričava sve što je pročitao i prepisao s leva i s desna. To rade uglavnom ljudi bez stava, nesigurni u sebe.

 3. Miraš says:

  Tako kažu da sukobi koji su neizbežni postoje samo za predsednike koji nameravaju da udju u ratni konflikt. Sada u ovom slučaju analitičari razmišljaju o smišljenom žrtvovanju male francuske fregate da ona obori ruski avion i da primi uzvratni udarac ruskih snaga, a za uzvrat dobili bi mogućnost da vojno reaguje SAD i ceo NATO jer tvrdili bi da je napadnuta Francuska koja je NATO članica. Ako bi Rusija odustala od vojnog odgovora na francuski napad onda bi Putin imao političkih problema kod kuće te i to im odgovara. Ali nisu uspeli da postignu ni jedno ni drugo. Analitičari razmišljaju o tome da li je sirijski S-200 uopšte oborio ruski avion, a on se samo navodi sa ciljem da Rusija i Sirija ne rizikuju direktan otvoreni sukob sa SAD i celim NATO-om. Uglavnom zasad krdo besnih slonova ubica ostalo je bez planirane igre i napolju van dvorišta jer Rusija je odmah po obaranju njenog aviona najavila, zakazala i započela vojnu vežbu u istočnom Mediteranu sa povećim zonama zabranjenog letenja koja traje do 26.septembra. ... Interesantniji su tekstovi analitičara u celini i po nazivu mogu se pronaći kroz internet: 1. TOM LUONGO 19.09.2018 "Israel’s Failed Attempt to Start WWIII Is the Beginning of the End in Syria" i još 2. „Decoding Putin's Response To Attack In Syria”

 4. milorad says:

  Odgovor je vlo jednostavan zašto rusi neće još pucati, predstoje globlni krupni politički potresi na zapadu ove jeseni, i rusi jednostavno žele da vide šta će se desiti i dali ima potrebe uopšte da se gruva.Ti politički procesi su zreli i oni če uskoro reruptirti, politički sukobi skandali a bogami i sud će tamo da počne da radi ono što treba da radi.Ako se sve završi kako treba, a završiće se verovatno baš tako zapaa će biti mnogo prijteljskije, odgovornije i manje opasno mesto za ostatak sveta , ako ne biće sv. rat i to je to.Oni koji žele da spreče te promene i procese, pokušavaju već duže vremena da izazovu neki veći sukob, ali oni nemaju ni moći ni ovlašćenja da povedu pravi otvoreni rat, zato neka buva od oficira na njihovom platnom spisku može da pokuša da gadja ruske snage na kvarno sa nadom da će to izazvati požar, kao onomad tdeo turskog generalštaba koji je pokušao da izazove rat izmedju turske i rusije otvorenom izdajom turskih nacionalnih interesa.Niej čudo što su dobili azil u grčkoj, tom nakaznom čedu MMF komapnije.

 5. Deda Micko says:

  Ovo je cista budalastinas, Jevreji naredili Putinu da promeni plocu i da okrivi Francusku. Cionisticki papucic Putin nije ni imao izbora. Care Putko, izraelska lutko.

 6. Nostalgicar says:

  Nazalost Rusija je postala vreca za udaranje svih kojima to padne na pamet. Vjerovao sam u Putina ali sve mi se vise cini kako i SAD i EU i Rusija imaju istog gospodara kojem polazu racune. Jesu li to neka tajna drustva ili ne ne znam ali svima je cilj da stanovnistvo svijeta pati, obicni gradjani. Tako ispada da mnogi od njih svjesno zrtvuju svoje ljude radi nekog cilja koji ni oni sami ne znaju... bitno je da se umire izgleda.. strasno. Uglavnom, jedino ali JEDINO OPRAVDANJE za trpit ova ponizenja je da se dobije na vremenu za pripremiti naoruzanje za obranu a ako to nije u pitanju onda Putin je u istoj ekipi sa zapadnim vladama i tamo nam samo glume neke trzavice.

  • Miraš says:

   Baš tako izgleda da kupovali su vreme u kom su razvijali i proizvodili naoružanje. Iran - još 2015 i 2016 godine neke vesti iz Irana, saveznika Sirije, govorile su da i oni očekuju napad na Iran i da im je jako važno da napad na njihovu zemlju ne počne pre sredine 2017 godine baš zbog priprema zemlje za rat. Rusija - u martu ove godine Putin je obelodanio koja nova naoružanja imaju, ali i da trebalo im je puno vremena da to izume, a sada treba im i neko vreme da to naoružanje proizvedu u dovoljnim količinama za svoju vojsku.

 7. M says:

  Ako je Francuski brod srušio ruski avion,onda su Rusi trebali gađati-potopiti taj brod!Ili nisu ni trebali dolaziti u Siriju,jer će ovako toga biti još,sve više!

  • Deda Micko says:

   Ovde tvrdis da je trebalo odgovoriti na napad, a na istoj stranici, na istu temu, pises i ovo: "Nije problem upotrebiti silu, a šta posle, hijene to jedva čekaju." Pa, covece, opredeli se sta zapravo mislis i zelis da kazes, ili idi kod psihologa.

  • Miraš says:

   Bilo ko od njih Izrael, Francuska, itd. ima apetit, a i zadatak da napada i provocira veće nove sukobe dok još uvek postoji deeskalaciona zona Idlib sa 60.000 do 70.000 terorista. To je solidna armija iznutra, a ako se dodaju novi napadi spolja na Siriju ukupno gledano to bi bilo nešto tj. imaju još uvek nadu da nisu izgubili Siriju. Splasnuće takvi njihovi apetiti recimo za pola godine kad bi ta zona mic po mic mogla biti likvidirana. Nestali bi unutrašnji kreatori povoda za napad na Siriju, a i unutrašnje snage za promenu režima s kojima još uvek računaju. Do tada biće još raznih prljavih provokacija te treba izdržati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *