NEZAVISNI STRANI MEDIJI: EU ucenjuje Srbija da uvede sankcije Rusiji iako nije članica Unije

NEZAVISNI STRANI MEDIJI: EU ucenjuje Srbija da uvede sankcije Rusiji iako nije članica Unije

21 novembra 2014

cfh375riuwdbvcdkjPokušaji EU da se Srbija primora na uvođenje antiruskih sankcija je prosta ucena, kaže šef Komiteta za inostrane poslove Dume.

„Evropska unija trenutno pokušava da primora Srbiju, koja nije članica EU, da se pridruži programu sankcija. Oni zapravo ucenjuju Srbiju: ili će se pridružiti sankcijama protiv Rusije ili je neće videti kao državu sa šansom da se priključi EU“, rekao je član parlamenta, Aleksej Puškov na konferenciji za novinare u četvrtak u Moskvi.

„Problem Srbije je što ona svakako nema šanse da u skorije vreme uđe u Evropsku uniju. Čak i ako se pridruži sankcijama sada, to neće biti dovoljno da je ucenjivači prime u EU“, dodao je on.

Komentari su se pojavili nakon što je Komesar za proširenje EU, Johanes Han, rekao da Srbija mora da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve ako želi da postane deo Evropske unije.

„Srbija se pravno obavezala u okviru pregovora za pristupanje EU da će uskladiti svoju politiku sa politikom EU. Ova harmonizacija uključuje i teže probleme, poput pitanja sankcija protiv Rusije. Očekujemo da se Srbija pridržava ovih obaveza“, rekao je Han.
Ovo je radikalna promena stava, pošto je samo par dana ranije, nakon sastanka sa srpskim ministrom inostranih poslova, Ivicom Dačićem, Han rekao novinarima da EU ne moli Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije. Tada je komesar potvrdio da su takve odlike suvereno pitanje srpske vlade i da sankcije i članstvo Srbije u EU nisu ni na koji način povezani.

Pošto je nekadašnja Jugoslavija uvodila ekonomsku i socijalnu politiku koja je kasnije postala model za ceo svet, angloameričko carstvo je podstaklo „građanski rat“ u državi sa zastupničkim plaćenicima SAD, a zatim je bombardovalo kako bi je „zaštitilo“.

Rezultat je bio raspad Jugoslavije na manje države, sklonije „upravljanju“. Angloamerički graditelji carstva sigurno ne bi bili srećni da se njihova „kreacija“ pomeri iz sfere uticaja Zapada i iskoristiće bilo kakve metode da spreče balkanske države da to urade.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *