Ni Milanovića, na žalost, ne zanima ekonomija

Ni Milanovića, na žalost, ne zanima ekonomija

9 aprila 2014

Denis_RomacPiše: Denis Romac

To da premijer preuzima pregovore o sudbini ključne energetske kompanije u normalnoj državi uopće ne bi bila vijest. Pa gdje je bio dosad? U zemlji u kojoj vlada radi svoj posao prvi čovjek vlade otpočetka bi morao biti izravno involviran u tako važne pregovore kao što su pregovori Ine i MOL-a. No Hrvatska je i po tome drukčija, kao što se i njezin premijer razlikuje od većine svojih europskih kolega, koji su u vrijeme krize primarno i isključivo angažirani u rješavanju ključnih gospodarskih problema svojih zemalja.

No ne i naš premijer. Kod nas je normalno da nam ekonomija propada, a da je ova vlada svejedno najuspješnija ne samo u povijesti neovisne Hrvatske, nego i šire. I da pritom nitko ne zna čime se točno bavi njezin prvi čovjek. Milanović u vladi funkcionira poput svojevrsnog promatrača, voajera, koji s pristojne distance i u pravilu nezainteresirano promatra procese u pojedinim ministarstvima, ne želeći se u njih previše miješati, a kamoli preuzeti odgovornost. Lex Perković bio je prva i zadnja stvar za koju se Milanović doista zainteresirao. No znamo s kakvim ishodom.

Zato je moguće da imamo vladu koja je dobrano ušla u zadnju polovicu svog mandata i najavljuje dugoročne i sveobuhvatne reforme, koje, međutim, nitko drugi nije kadar prepoznati ni identificirati. Osim, naravno, ako pod sveobuhvatnim reformama ne smatramo najavljeni outsourcing čistačica iz javnog sektora, čije bi žrtvovanje privatnom kapitalu trebalo spasiti ovu državu.

Na čelo vladinog povjerenstva za reforme Milanović je postavio Milanku Opačić, iako je teško otkriti s kakvim je referencama i kvalifikacijama potpredsjednica Milanovićeve vlade zavrijedila tako zahtjevan položaj. Ne svjedoči li i to koliko Milanović vjeruje u »dalekosežne« i »sveobuhvatne« reforme što bi ih do kraja mandata trebala provesti njegova vlada?

I novi talijanski premijer Matteo Renzi nedavno je, sa stilom političkog buldožera, najavio sveobuhvatne reforme – svaki mjesec po jednu! – kako bi u godinu dana promijenio lice Italije. Najmlađi europski premijer, s neviđenim elanom, želi ostati upisan u povijesti kao veliki reformator, iako u svojoj vladi ima i ministricu za reforme, atraktivnu Mariju Elenu Boschi.

Slovenija za razliku od Hrvatske ima sreću što je na čelu njezine vlade premijerka Alenka Bratušek, koja dolazi iz financijskog svijeta. Prije političke karijere mlada je premijerka u ministarstvu financija bila direktorica za proračun. Unatoč političkom neiskustvu sada se kao premijerka hrabro se uhvatila u koštac s gorućim gospodarskim problemima svoje zemlje. I dobro se nosi s njima.

Čak i u drukčijem političkom sustavu, kakav je recimo francuski predsjednički sustav, predsjednik Francois Hollande – iako doduše sa skromnim rezultatima – duboko je involviran u rješavanje problema ekonomije i nezaposlenosti u svojoj zemlji, premda pritom ima premijera i vladu koji su zaduženi za ekonomiju i koje u svakom trenutku u slučaju neuspjeha može žrtvovati, kao što je to ovih dana i učinio smijenivši Jean-Marca Ayraulta s premijerskog položaja. Ne, nikako se ne može reći da je Hollande nezainteresiran za gospodarstvo, ili da se njime ne želi baviti.

A sve to, na žalost, možemo konstatirati za našega premijera, stručnjaka za finske građanske ratove, kojeg – baš kao njegovog komplementarnog suparnika Karamarka – gospodarstvo ne zanima. Milanović o ekonomiji najčešće govori samo opće frazetine bez ikakva stvarna sadržaja, kao da su on i njegova vlada iznad gospodarskih problema ove zemlje. Ili, što je još gore, kao da na njih nemaju nikakva utjecaja.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *