НИ МУВА НЕЋЕ МОЋИ ДА ПРОЛЕТИ: Русија на граници…

NI MUVA NEĆE MOĆI DA PROLETI: Rusija na granici…

7 decembra 2018

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov obelodanio je da je završeno stvaranje čvrstog radarskog polja duž granica Rusije, što garantuje otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca. Ruski vojni eksperti kažu da to znači da je zemlja skroz zaštićena od raketnih napada i da ni „muva neće moći da proleti“.

Sistem je morao da bude izgrađen od nule, pošto je raspad SSSR-a prouzrokovao znatne pukotine u ovom polju. Prvo, mnogi objekti protivvazdušne odbrane i sistema obaveštavanja o raketnom napadu našli su se van granica Rusije, a oni objekti koji su ostali na prostoru zemlje vremenom su zastareli.Ruski vojni eksperti navode da se ovde radi o upotrebi novih tehnologija i opreme i da moćni radari omogućavaju Rusiji da čim primeti neprijateljski projektil reaguje i spreči svaku vrstu napada.

Kako objašnjavaju, ruski sistemi protivvazdušne odbrane povezani su sa radarskim stanicama i čim radar uoči neprijateljski projektil, aktiviraju se sistemi poput kompleksa S-400 i neprijateljska raketa biva uništena u vazduhu. Zbog toga se smatra da je modernizacija radarskih sistema najbolja bezbednosna odluka koju je doneo ruski predsednik.

„Izjava o stvaranju jedinstvenog radarskog polja duž ruskih granica znači da se stvara sistem globalne kontrole, uključujući i na udaljenim prilazima našim granicama. S obzirom da se vreme raketa naših potencijalnih protivnika sve više smanjuje, mi smo prinuđeni da se time pozabavimo kako bismo otkrili i neutralisali te rakete ako budu lansirane. Treba imati na umu da radarsko polje nije samo sistem detekcije raketa, nego da ono ima i određeni uticaj na te rakete. Radi se o primeni novih tehnologija, nove opreme u skladu sa onim dostignućima koje imamo u nauci, kompozitnim materijalima“, kaže za Sputnjik vojni ekspert, pukovnik u penziji Aleksandar Žilin.

Modernizacija ruskog radarskog polja počela je još početkom dvehiljaditih godina, a sada je ovo pitanje za Rusiju posebno važno, naročito u situaciji kada se javljaju nove pretnje, a posebno nakon što su SAD postavile svoj raketni štit u Evropi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta upozorio da „američki raketni štit nije odbrana već nuklearni potencijal Vašingtona u Evropi“ i zbog toga Rusija intezivno radi na jačanju svoje odbrane.

Tako da danas nekoliko stotina sistema radarskih stanica sa najmodernijom opremom za rano upozoravanje štiti kompletnu rusku granicu.

Ruski stručnjaci za bezbednost tvrde da nijedna država, pa ni SAD, nema tako moćan sistem za upozorenje na raketni napad.

Radarski sistemi postavljeni po zemlji u potpunosti su povezani i pokrivaju svaki pedalj Rusije. Oni mogu da lociraju sve rakete, uključujući balističke, na 6.000 kilometara od granice Rusije. Tako da ruska vojska može da prati sve što se dešava u vazduhu od Maroka do Arktika, da nadzire celu Evropi, već deo Kine i teritoriju sve do obala SAD.

Pored toga, letos je iznad najvećih gradova Rusije formirano kompaktno radarsko polje koje može da otkrije ciljeve na malim visinama, uključujući bespilotne letelice.

Tada je saopšteno da se Rusija fokusirala na opremanje vojske novim kompleksima i sredstvima za automatizaciju, to est sistemima koji mogu automatski da kontrolišu korišćenje vazdušnog prostora. Taj zadatak je već realizovan u moskovskoj zoni, a kako je navedeno, jedan od prioritetnih zadataka je formiranje radarskog polja i kontrole vazdušnog prostora u Arktičkoj zoni.

Arktik u ovom trenutku pokrivaju radio-tehničke jedinice protivvazdušne odbrane, a radi se na njihovom usavršavanju i povećanju brojnosti.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Zoran says:

  Docekasmo i to da Ukrajina i Amerika na granici Rusije.

  • Miraš says:

   Dejan Berić snajperista i nekadašnji dobrovoljac u armiji DNR, kaže da za sada nema opasnosti od eskalacije u Donbasu i da nema ozbiljne ukrajinske pripreme za rat već da je reč o propagandi Kijeva. Berić kaže da u Rusiji sa osmehom gledaju na ukrajinske pripreme za rat. - Na teritoriji Ukrajine se spremaju za rat s Rusijom, ustvari pripremaju se za rat u kojem Rusija kreće da zauzme celu Ukrajinu. Ovde u Rusiji im je to sve smešno jer niko nigde ne planira vojno da ide osim u slučaju da Ukrajinci krenu žestoko na Donbas. Putin je objasnio da u slučaju narušavanja Minskih dogovora Rusija kao garant umešala bi se u rat – kaže Berić dodajući da su zbog takve Putinove izjave Ukrajinci izabrali da se rata igraju sami sa sobom umesto sa Donbasom ili Rusijom.

  • Miraš says:

   Što se tiče brodova američke šeste flote oni su i ranije dolazili u Crno more. Da li će ovaj put doći samo turistički tj. da borave najduže 21 dan pa će i da se fotografišu za uspomenu? Ili će pokušati da iz Crnog mora prođu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz? Rusije je ranije izjavila da neće dozvoliti ulazak američkih brodova u Azovsko more! Mogu da pokušaju takvu provokaciju. Ali Azovsko more je prilično plitko i zato nije lako za plovidbu, dovoljno je da im ispreče veći trgovački brod te izbegavajući takvu prepreku nasukaće se u plićaku, a i naći će se u teritorijalnim vodama Rusije.

 2. A akoM says:

  To je dobro,ali ne dovoljno!Jer ako USA-Zapad iznenada prvi ispali svoje rakete(pogotovo hiperbrze)iz blizine ili s granica Rusije,one će letjeti do cilja 2-5 minuta,stotine njih!Ako ih i vide,Rusi neće stići reagirati,a pogotovo na sve njih,a i da stigne(a neće)ni ne može oboriti sve stotine tih raketa!Osim ako nema neke skrivene adute,npr.superlasere,elektronske superometače,izd.Ukratko,Rusija ne može preživjeti iznenadni napad stotina raketa iz blizine ili s rubova svojih granica!I sve dok to ne shvate i ne promjene svoju vojnu doktrinu,nemaju nikakve šanse protiv takvog iznenadnog prvog napada USA-Zapada,a koji će sigurno uslijediti,jer i sve pripreme idu u tom smjeru,i to toliko evidentno da to vidi i svaki idiot,osim noja koji gura glavu u pijesak pred opasnošću!Kao da će opasnost proći,ali neće,nego će to pače još bolje iskoristiti!A s druge strane,takva agresivna politika USA-Zapada,gura Rusiju u"Prosvjetljenje"da napadne prva,i to minimalno prigranične i srednje dometne zone oko sebe!A jedno od te dvije opcije će biti!I to vrlo vrlo vjerovatno!

  • doktrina soka says:

   Zar si zaboravio sta je Putin izjavio "Ako nece postojati Rusija,nema razloga da postoje i ostale drzave",jer postoji i drugi udar.

 3. Posmatrac says:

  A to znaci nakon ispaljivanja navoditi ih na mjeso odakle su ispaljene.

 4. Deda Micko says:

  Da li je Sojgu skinut, ubijen? Kako to da o njemu nema vesti, a do juce smo stalno gledali njegove fotke I slusali njegove izjave???

  • Miraš says:

   Izgleda da ni Šojgu ne želi da javno komentariše i obraća pažnju na Porošenka i njegove poteze, a da to radi onda bi time učestvovao u predizbornoj kampanji Porošenka. U Rusiji generalno imaju zakav stav - zbog predstojećih izbora u Ukrajini što manje ih komentarisati.

  • Miraš says:

   Šoйgu nadeetsя na prodolženie sotrudničestva s Venesuэloй Včera, 17:59 MOSKVA, 6 dek – RIA Novosti. Ministr oboronы Rossii Sergeй Šoйgu vыrazil nadeždu, čto praktika perelёtov rossiйskoй boevoй aviacii na aэrodromы Venesuэlы prodolžitsя, a korabli VMF budut zahoditь v portы эtoй stranы. "Naše sotrudničestvo idёt dovolьno neploho: osuщestvlяetsя regulяrnый obmen specialistami, delegaciяmi. Idёt neplohaя rabota v sfere obrazovaniя, v sfere predostavleniя vozmožnosti i našeй aviacii, i našemu flotu soveršatь posadki i obsluživatьsя na aэrodromah i v portah Venesuэlы. Dumaю, čto mы эtu praktiku prodolžim. Tem bolee, čto ona na polьzu i Venesuэle, i Rossii", - skazal Šoйgu v hode vstreči s ministrom oboronы Venesuэlы general-anšefom Vladimirom Padrino Lopesom.

 5. SARMAT says:

  Rusija je najmoćnija vojna sila svijeta.Daleko ispred SAD.To je fakat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *