НИЈЕ БИЛО ПРЕСРЕТАЊА – два F-22 нису се примицала групи руских авиона ближе од 100 метара

NIJE BILO PRESRETANJA – dva F-22 nisu se primicala grupi ruskih aviona bliže od 100 metara

12 maja 2018

AMERIČKI mediji su objavili da su dva američka borbena aviona F-22 presrela dva ruska strateška raketonosca Tu-95 u međunarodnom vazdušnom prostoru pored obala Aljaske.

Portparol Komande vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike – general Endrju Henesi – rekao je da su bombarderi leteli u takozvanoj Identifikacionoj odbrambenoj zoni, a da im je „upućena pratnja“ kada su bili 300 kilometara od obale SAD (Aljaske).Telekanal CNN naveo je da su dva pomenuta F-22 „ispratila ruske bombardere do izlaska iz identifikacione zone“.

Međutim, ruski vojni vrh je glavno demantovao.

Prvo je naveo da su u grupi bila i dva dalekoletna protivpodmornička aviona i da su svi leteli nad neutralnim vodama Severnog Ledenog okeana, Beringovog i Ohotskog mora.

Potom je njegov portparol, general Igor Konašenkov, objasnio zbog čega se ne može govoriti o „presretanju“:

„Radilo se o praćenju u delu leta koje je potrajalo oko 40 minuta. Dva američka lovca F-22nisu se našim avionima približavala na rastojanje manje od 100 metara. Prosto su leteli pored naših koji su izvodili patrolni let. Dakle: nije bilo nikakvog presretanja“.

Konašenkov je precizirao da se sve dogodilo 11. maja i da u „ruskoj grupi“ nisu bili samo Tu-95 i protivpodmornički Tu-142. Jer, pratili su ih lovci MiG-31 i Su-35.

Možda zato i nije bilo ni pokušaja presretanja.

Da je do nečega došlo, sukobili bi se dva F-22 i MiG-31 i Su-35

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *