Није касно да исправите равне табане

Nije kasno da ispravite ravne tabane

26 decembra 2018

RAVNI tabani kod odraslih nastaju zbog gubitka čvrstine i elastičnosti svoda stopala. Ovaj deformitet može da bude uzrok pojave bolova prilikom dugotrajnog stajanja kao i hodanja i zato bi ga trebalo lečiti.

– Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem, iako se sam deformitet ne može popraviti – kaže Nemanja Slavković, ortoped Instituta „Banjica“. – Ukoliko su ravna stopala posledica reumatoidnog artritisa, prekomerne gojaznosti, nekih neuroloških bolesti ili šećerne bolesti, u tom slučaju bi trebalo da se leči osnovni uzrok, svakako uz odgovarajuće uloške.

Za sprečavanje spuštanja svoda stopala savetuju se i vežbe jačanja i istezanja mišića potkolenice i stopala.

– Ove vežbe pomažu u sprečavanju napredovanja deformiteta i u isto vreme smanjuju tegobe – kaže naš sagovornik. – Za određivanje vrste i intenziteta vežbi potrebno je najpre se posavetovati sa stručnjakom za tu oblast.

Ispravljanje ravnih tabana u velikoj meri otklanja tegobe i utiče na veću pokretljivost i bolju funkcionalnost. U isto vreme, kako kaže dr Slavković, sprečavaju se osovinski poremećaji skočnog zgloba i kolena, kao i deformiteti prednjeg dela stopala i pete. Takođe, umanjuje se mogućnost pojave žuljeva koji mogu da postanu problematični i prerastu u hronične poremećaje.

– Bez obzira na to da li ravna stopala uzrokuju tegobe ili se normalno funkcioniše, trebalo bi da se nose ulošci – kaže dr Slavković. – Osim toga, u slučaju ovog deformiteta, vrlo je važno i regulisati povećanu telesnu težinu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Samo idite bosi i ispravljau se 100%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *