Nije Mihajlović kriv što radi posao koji ne ume, već oni koji su ga zaposlili

Nije Mihajlović kriv što radi posao koji ne ume, već oni koji su ga zaposlili

22 marta 2013

ratko-dmitrovic-300x241Piše: Ratko Dmitrović

Voleo sam Sinišu Mihajlovića kao fudbalera; taj spoj talenta i kontrolisane drskosti imao je u sebi priličnu dozu magnetizma. I za trenere i za publiku. Žao mi je što taj čovek neće ostati upamćen samo kao vrhunski igrač, sa retko snažnim i preciznim šutom, već i kao vrlo, vrlo neuspešan trener. Karlo Anćeloti je bio veliki fudbaler, ne znam u kojim elementima igre i rezultata mogu da se uspoređuju on i Mihajlović i koliko je to primereno, s obzirom na vreme, okolnosti, timove i selekcije čije su boje branili, ali kao treneri ne mogu ni u istu galaksiju.

Anćeloti je veliki trener, jedan od najvećih koje je Evropa imala i ima; Mihajlović nikada neće postati ni prosečan trener. On nije za taj posao. Kada su me prijatelji pitali kakav rezultat očekujem u Zagrebu, rekao sam da imam samo jednu želju; da Srbija ne primi više od tri gola. I nije. Ako je to uspeh onda je Mihajlović bio uspešan u maksimirskoj šumi. Ali, ostavimo se igre rečima.

Fudbalska Srbija je u Zagrebu osramoćena, ne od protivnika- Hrvatska je prosečna evropska ekipa, ništa posebno – već od svog selektora i grupe momaka koji su igrali kao da imaju olovne čarape na nogama.

Siniša Mihajlović nema ni tim ni igru. Fudbaleri Srbije odaju utisak da po terenu trče kao bezglavi, da im uopšte nije jasno šta rade i šta treba da rade.

Nesporno je da ova ekipa nekog može i da pobedi ali ozbiljnog protivnika nikad. Tim koji sastavi i za utakmicu pripremi Siniša Maihajlović ima šansu za dobar rezultat samo ako su momci na drugoj strani terena još gori i još lošije pripremljeni.

Ne, ne mislim da imamo loše igrače, već lošeg selektora, trenera. Dajte Gvardioli, Murinju, Anćelotiju…momke koji su pod zastavom Srbije u petak veče igrali protiv Hrvatske i videćete za vrlo kratko vreme valjak koji se teško zaustavlja.

Fudbalska reprezentacija Srbije nema ni strategiju ni taktiku, nema igru. Čovek ima osećaj da se Mihajlovićevi fudbaleri najbolje osećaju kad lopta nije kod njih. Utrčavanje u prazan prostor, dupli pas, otvaranje prostora za saigrače, šut sa distance, probijanje poslednje linije odbrane protivnika…sve su to nepoznanice za Mihajlovićev tim.

Odbranu Srbije čine vrsni igrači, neki su čak i evropske klase, ili negde tu blizu, ali kad im Mihajlović postavi šemu i zadatke na terenu oni deluju kao vaterpolisti isterani iz bazena. Bane Ivanović u Čelziju i Bane Ivanović kod Mihajlovića…to nije isti igrač.

Budimo realni i iskreni: Srbija odavno u fudbalskom svetu služi za sprdnju i tu Mihajlovićeve krivice nema. O krivici Tomislava Karadžića mogli bi da pričamo satima. Siniša nije za ovaj posao i što pre  to shvati on sam biće bolje i njemu i nama. Nije dovoljno naterati momke da pevaju himnu. To je potpuno nevažno, besmisleno, tako se ne gradi kolektivni duh, tako se ne podiže motivaciona energija.

Miroslav Ćiro Balažević je sasvim, sasvim prosečan trener. Ništa bolji od Mihajlovića, ali Ćiro ima sposobnost da motiviše fudbalere kakvu nema možda ni jedan savremeni trener u Evropi. Upućeni tvrde da njegovi govori u svlačionici-kolektivno i pojedinačno obraćanje-predstavljaju obrazac vrhunske retorike. Plus sugestivnost. Sa tim se čovek rađa. Mihajlović od svih pretpostavki neophodnih za dobrog trenera ima samo dobru volju. Smešno malo.

Nema dileme da će Miha otići skoro ili na kraju ovog kvalifikacionog ciklusa. Zaboravićemo ga za tri dana. A kada će otići Tomislav Karadžić?

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Bravo za tekst. Taj ne moze da vodi ni Zaklopacu.

  2. Djordje says:

    Kao prvo treba da oteramo Karadžića. Taj će umreti u fotelji. Mihajlović nije kriv što ne ume on je doveden kao veliko ime da pokrije Karadžića. Ovo je dno dna. Ovde država treba da reaguje, ako sme. Ustvari, dovoljno je da pošalju inspektore i 90 posto funkcionera iz FSS završiće u zatvoru ili će se sami razbežati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *