Nije moguća revizija Prvog svetskog rata

Nije moguća revizija Prvog svetskog rata

15 januara 2014

Prvi svetski ratPoražene snage u Prvom svetskom ratu, predvođene Nemačkom, pokušavaju da promene istoriju i za izbijanje tog rata okrive Srbiju, ali ta revizija nije moguća bez podrške velikih sila koje su bile pobednice, rekao je direktor Muzeja Semberije Mirko Babić. Babić je na promociji knjige „Prvi svjetski rat i osaćanski dobrovoljci“ autora Cvetka Stojkanovića rekao da je Srbija bila na strani pobednica i da je Gavrilo Princip pozitivna istorijska ličnost, a ne terorista kako ga neki žele predstaviti.

„I bošnjački akademik Muhamed Filipović nedavno je za Principa rekao da je pozitivna istorijska ličnost, jer se borio protiv okupatora i logično je da ga mrze u zemljama koje su povele i izgubile Prvi svetski rat, kao što su Nemačka i Austrija“, naveo je Babić.

On je, kao recenzent Stojkanovićeve knjige, istakao da je u poslednjih desetak godina objavljeno više knjiga o Prvom svetskom ratu nego za prethodnih 90 godina.

„Stojkanovićeva tvrdnja da se u istoriji događaji ne dešavaju slučajno i da se mnoge stvari ponavljaju, kao što je slučaj srpskog pogroma u Podrinju u oba svetska rata, sigurno se može smatrati činjenicom“, rekao je Babić.

On je naveo da je ova knjiga još jedan doprinos očuvanju istine o srpskom stradanju i borbi protiv okupatora i nemačkim imperijalističkim ambicijama zbog kojih su izbila oba svetska rata.

„Budući da nikada nisu sačinjeni konačni spiskovi srpskih žrtava u Prvom i Drugom svetskom ratu, korisno je što je Stojkanović naveo imena svih solunskih dobrovoljaca sa područja Osata, odnosno srebreničke i dela bratunačke opštine“, rekao je Babić.

On je naglasio da je u knjizi verodostojno opisano kako su Srbi sa leve strane Drine prelazili u Srbiju i uključivali se u srpsku vojsku ili su dezertirali iz austro-ugarske vojske i preko Rusije odlazili za Grčku i na solunski front.

Autor knjige Cvetko Stojkanović kaže da se Princip žrtvovao kada je ubio tiranina, te da to ubistvo nema veze sa uzrokom Prvog svetskog rata, koji je već pripreman i bio je posledica nemačke ekspanzionističke politike i želje za dominaciojom nad svetom.

On je napomenuo da se koristio pisanom građom, ali da su u ovoj knjizi navedena brojna svedočenja o srpskom stradanju preživelih iz ovog kraja, kao i solunskih dobrovoljaca o oslobađanju ovih prostora u Prvom svetskom ratu i stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koje je decenijama prikupljao.

Stojkanović tvrdi da će pokušaji revizije istorije i prebacivanje krivice za izbijanje Prvog svetskog rata na Srbiju biti bezuspešni, jer je o tome do sada objavljeno oko 13.000 knjiga, među kojima i dela najeminentnijih istoričara iz zemalja pobednica u tom ratu, koje su dale ogromne žrtve da zaustave nemačku invaziju i oslobode svoju teritoriju od okupatora.

„Srećom, Srbi i Srbija su uvek bili na pobedničkoj strani i dali su ogromne žrtve u oba svetska rata i zbog toga nije moguće okriviti Srbiju, jer velike sile dobro znaju ko je izazvao rat i ko se borio protiv osvajača i ko su bili saveznici u tom ratu“, rekao je Stojkanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *