Nije moguće da odgovorni u Srbiji ne znaju u kakvom nam je stanju zdravstvo, nego nam za to treba Svetska banka i Stratedžik marketing

Nije moguće da odgovorni u Srbiji ne znaju u kakvom nam je stanju zdravstvo, nego nam za to treba Svetska banka i Stratedžik marketing

5 oktobra 2013

operacija-1376943506-354721Piše: Miloš Kordić

Po Srbiji su upravo krenuli anketari da ispituju i ispitaju stanje zdravlja naroda. Odnosno da ispitaju kako funkcioniše zdravstveni sistem u zemlji.

Jer, eto, onima koji su to organizovali nije poznato stanje zdravstvenog sistema, nije mu poznato zdravstveno stanje nacije. Pa će nakon obrade podataka dobiti rezultate koji će im prosvetliti i osvetliti to stanje. Ukazaće im i na put kojim bi trebalo da se što uspešnije, s jasnom i čistom slikom pred očima, krene dalje u našu zdravstvenu budućnost.

Dakle, anketari će narednih dana obići 6.500 domaćinstava, u pet područja Srbije. Ispitaće nešto više od 19.000 stanovnika. A ispitivaće o tome koliko su stanovnici uopšte zadovoljni našim zdravstvenim sistemom, koliko, recimo, puše, piju (misli se na alkohol), troše li so, odnosno da li dosoljavaju hranu a da je prethodno nisu ni probali, da li su i koliko debeli, koliko obroka imaju tokom dana, koliko novčanih sredstava izdvajaju za svoje lečenje, da li plaćaju zdravstvo lično, iz svog, kućnog budžeta… i tako dalje.

Pitanja su zaista sveobuhvatna. I ona ukazuju na potrebu da se sazna i zna u kakvom nam je stanju zdravstveni sistem i, što je još mnogo važnije, u kakvom nam je zdravstvenom stanju nacija. A to s druge strane podrazumeva da onaj ko je organizovao i ko provodi ovo ispitivanje u delo – nije upućen u ta stanja. Odnosno, nije dovoljno upućen u njih, nije mu nešto od tih stanja jasno, hteo bi da bude upućen što detaljnije, da ima što kompletniji uvid u njega. Kako iza apela građanima da se uključe u ovo za njih izuzetno korisno ispitivanje stoji, između ostalih, i Institut za javno zdravlje „Batut“, to će i rezultati, verovatno, najviše koristiti njemu, Institutu.

I ponovo s druge strane – ne verujem da Ministrastvo zdravlja Vlade Republike Srbije, za koje pretpostavljam da će takođe koristiti rezultate ove ankete, nema uvid u pomenuta stanja: stanje zdravlja naroda i stanje funkcionisanja zdravstvenog sistema države. Ali, kad se već pruža mogućnost da se to i istraži na zaista zavidnom broju anketiranih, nije zgoreg imati i takvu sliku. Jer, iskreno govoreći, ni Ministarstvo, a ni Institut ne znaju, ili nisu u mogućnosti da znaju dovoljno kompletno, kvalitetno, pouzdano broj zdravstveno osiguranih u ovoj zemlji. Kao što, za pretpostaviti je, ne mogu i ne moraju da znaju broj onih koji su zaposleni u ovoj zemlji, pa kolika je prosečna plata u javnom sektoru, kao i prosečna plata izvan njega, pa kolika je prosečna penzija u ovoj zemlji… Pa ne mogu i ne moraju, takođe je za pretpostaviti, da znaju da leka protiv prehlade, na primer, nema ovih dana ni za lek ukoliko ga prehlađeni sam iz svog džepa ne kupi, ne mogu i ne moraju da znaju kojih i kakvih sve lekova uopšte i nema u našim apotekama, ne mogu i ne moraju da znaju kolika su čekanja na preglede, operacije, ne mogu i ne moraju da znaju u kakvom su stanju domovi zdravlja, zdravstvene stanice, medicinski centri i bolnice po Srbiji, ne mogu i ne moraju da znaju da nije normalno da lični dohodak lekara vežu za broj pregledanih pacijenata… Ne, oni ne mogu i ne moraju da znaju da je sve veći broj gojaznih, da se stanovništvo sve bednije hrani, da je sve veći broj dece s raznim deformitetima, da nezaposlenost raste, a s njom, kao njene najdirektnije posledice i sve izraženije, gotovo zabrinjavajuće nasilništvo po školama, u porodicama, po stadionima… Ništa oni od toga, pretpostavljam, ne mogu i ne moraju da znaju i, takođe pretpostavljam, ne znaju. Njima će to sve ispitati anketari.

I kladim se da će ispasti da su žitelji Srbije među najstrastvenijim pušačima i najdoslednijim alkoholičarima u Evropi. I povodom toga, samo još ovo: bio sam pre nešto više od 13 godina u jednoj od zapadnoevropskih, razvijenih, zemalja. I anketirali su stanje pušenja. I dobili rezultat po kome ispada da su oni zemlja s maltene najmanjim brojem pušača u Evropi. A puše kao smukovi. Na svakom ćošku, na svakoj klupi u parku, ispred javnih zgrada u kojima rade – puše. Ali, šta: na pitanje anketara o tome da li ste pušač, odgovor je najčešće: ne! A tada je pakla cigareta kod njih bila, u proseku, od 12 do 15 zapadnonemačkih maraka. Mada se ovo nije događalo u Nemačkoj.

I ono što je u celoj ovoj priči veoma važno: novac za ovo istraživanje obezbedila je Svetska banka.

A sada i pitanje: zbog čega baš ona?

Dok će do reprezentativnog uzorka doći, posle obrade anketiranog i prikupljenog materijala, Agencija Stratedžik marketing. Što u celoj ovoj priči nije baš tako beznačajno. A za prepostaviti je da je taj posao dobijen na javnom tenderu… U stvari,  ne znam, nisam upućen. Pravim se kao Lala kad su ga pitali o tome da li je istina da je njegova Sosa ušla u brak nevina ili nije, a on im kazao, parafraziram: Ta ko bi ga znao – neki kažu da jeste, a neki da nije!   

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *