Nije ni kulturno ni civilizovano da neko, ma koliko seksualno bio različit, svoju seksualnu orijentaciju izvodi u šetnju

Nije ni kulturno ni civilizovano da neko, ma koliko seksualno bio različit, svoju seksualnu orijentaciju izvodi u šetnju

18 septembra 2013

DSC_4073_KordicPiše: Miloš Kordić

Bliži se 28. septembar, jedan od najvažnijih ovogodišnjih dana grada Beograda. A takav, jedan od najvažnijih, bio je i prošle i pretprošle… Otkako je ušao u beogradsku stvarnost, a beše to ne tako davno, odmah se uvrstio u najvažnije dane. Ukoliko čak nije postao i najvažniji!

Jer toliko frke Beograd nema ni oko obeležavanja dana bombardovanja 1941, ni oko obeležavanja dana oslobođenja od fašizma, ni oko obeležavanja dana oslobođenja od Turaka, ni oko obeležavanja dana kad je u 13. veku ušao u sastav Srbije, ni oko obeležavanja bilo kog dana od svih dana kad je razaran od strane NATO pakta… Ni oko jednog od tih dana nema tolikog i takvog natezanja, straha, uslovljavanja, procenjivanja bezbednosnih situacija – da li će se moći, neće li se moći, šta ćemo, kako ćemo…

A svet, taj savremeni, moderni svet pritišće, lomi kosti, zahteva – morate, pa morate!  

Jer taj današnji savremeni svet nema dana a da nije nečiji ili nekakav međunarodni, svetski dan – ljubičica, brzih planinskih voda, dugodlakih mačaka, od alkohola otromboljenih očnih kapaka, borbe protiv nadutosti u želucu, kiselih krastavaca bez konzervansa… A onda se neko negde, u tom našem plavom i žutom svetu, setio i homoseksualaca – i oni bi trebalo da imaju svoj dan. Ali ne kao stalni, odnosno dan s određenim datumom, nego dan za šetnju. Odnosno za – paradu! Jer oni bi šetnju, paradu. Nije, dakle, važno koji je dan. Važno je da ga imaju – za šetnju. I da to bude subota. A onaj ko je planirao subotu, nije tada razmišljao o našim dragim i starim, prastarim „subotarima“. Mada homoseksualno orijentisanoj populaciji, koliko i autor ovog teksta zna nešto o tome, ne bi trebalo da im je važno koji im je to dan za šetnju. Ali, eto, oni su se opredelili za subotu. I to ti je. Nema druge: subota je ipak subota.

Dakle, svi mi, građani ovog milionskog, još uvek, hvala Bogu, glavnoga grada Srbije, u strašnim smo brigama – šta će i kako će to ispasti? I hajde što smo to mi, građani na mukama, nego, šta će i kako će naša Vlada? Jer ona je i po prirodi svog bića upravo ta koja mora najviše da brine. Šta će i kako će njeno Ministarstvo unutrašnjih poslova? Brine i predsednik države. A tek koliko brine predstavnik Evropske unije u Beogradu! Pa kakve brige more ambasadore najvećih zapadnih zemalja o tome kakva će biti bezbednosna procena MUP-a za taj dan: hoće li se moći, neće li se moći… A prajdovci čekaju. Oni su spremni. U stvari, njih su spremili, opremili, odredili im maršrutu, satnicu… Nije to kakav bilo dan. To je dan kad se dokazuje koliko se ovaj grad, ovaj Beograd, ovaj narod, ove nigde u svetu toliko i tako poštovane nacionalne zajednice… to je dan kad svi oni, svi mi dokazujemo koliko i kako poštujemo ljudska prava. I dan kad polažemo jedan od najvažnijih ispita koji su nam uslov za upis na ne znam ni koju godinu kandidature za članstvo u toj Evropskoj uniji.

Eto, to je to: najvažniji dan, najvažnija parada, najvažnija šetnja.

I sve mi je jasno – i ta različitost, i to da to nije, prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, bolest, i verovatno sam u svom životnom i radnom veku živeo i radio sa mnogim od različitih koji pripadaju upravo tim različitim… sve mi je to jasno, ali mi nije jasna potreba za šetnjom, paradom. Svako ima pravo da u svojim sobama, na nekim lepim intimnim mestima rade ono što vole da rade i, naravno, da uživaju dok to rade, ali mi nije jasna potreba da se ta različitost dokazuje šetnjom, paradom. I sam imam potrebu za šetnjom. Svakodnevnom šetnjom. Jer su mi, zbog bolesti, lekari preporučili da to činim. I svakodnevno to činim. I ne samo ja. Ali mi ne pada na pamet da se udružujem u nekakvu paradu, da zaustavljamo saobraćaj, da nas obezbeđuje nekoliko hiljada do zuba naoružanih policajaca!

Imaju li pravo na dan parade, šetnje i oni koji upražnjavaju seksualne odnose sa životinjama? I oni su različiti…

Mnogo je tu pitanja čije je odgovore razumnom čoveku teško razumeti. Pogotovo pitanja i odgovora o ljudskim pravima. Ono što nije prirodno, to nema veze s ljudskim pravima. Naprosto nije kulturno ni civilizovano da neko, ma koliko seksualno bio različit, svoju seksualnu orijentaciju izvodi u šetnju. Bilo čija i bilo kakva seksualna orijentacija trebalo bi da pripada potpunoj privatnosti. Kulturi te privatnosti. Bogatstvo prirodne, zdrave seksualnosti jednog naroda je i bogatstvo njegove kulture. I sve da se i prihvati da homoseksualizam i nije bilo kakav unutrašnji ljudski poremećaj, nego da je orijentacija, ali se ne može prihvatiti da izvođenje takve orijentacije u šetnju nije bolest. I još da se za nju, šetnju, određuje poseban dan. I da se za nju angažuju tolike bezbednosne snage. I da se u to uključuju predsednici država (i naše, jer i od njega se traži da se izjasni), vlade (i naše), ambasadori, Evropska unija, nevladine organizacije… Kakvi ratovi, kakva glad, kakve side i druge neizlečive bolesti! Sve su to sitnice u odnosu na važnost Prajda!

Dakle, 28. septembar je sasvim blizu. Srbija je u iščekivanju. Beograd je u iščekivanju. Svi smo u iščekivanju. I svi smo napeti i zapeti kao puške. I bilo bi najbolje da se svi uključimo u šetnju. Dva miliona, dva miliona! Šta je to za tako važnu šetnju!

O tempora, o mores! što kazao Ciceron u svom govoru protiv Kataline. A to znači: O da čudnih li vremena, o da čudnih li običaja!  

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kobra says:

    Otac Antonije: Pravoslavna litija protiv „gej parade“ Štampaj E-pošta Thursday, 19 September 2013 GEJ SRAMOTU NIKAD U JAVNOM ŽIVOTU Pravoslavna svešteno-narodna čitija protiv „Gej parade“ polazi na Krstovdan, 27.9.2013., u 17.00 časova, od Patrijaršije do zgrade „SKC“, trasom gde je za sutradan najavljena ova promocija razvrata. (Na Litiju poneti Ikone i Krstove. Ne nositi transparente pojedinačnih organizacija, jer ćemo, uz ovaj molitveni obred, oformiti zajednički Svetosavski slogan). A i na sam dan parade, 28.9.2013., pozivamo sve istinske Srbe da izađu na ulice, i to gde god da čuju da ima pravoslavaca da protestvuju i da zauvek kažu ne ovoj sablazni koja preti da uništi moralne osnove našeg svetosavskog nacionalnog bića. SJEDINJENE SRBSKE SVETOSAVSKE ORGANIZACIJE SVE ZA HRISTA – HRISTA NI ZA ŠTA! (Molimo širite ovo obaveštenje što više možete) IstinoLjublje svima Vama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *