Није потребно овако лицемерно увијање. Схватили смо поруку, господине Киф!

Nije potrebno ovako licemerno uvijanje. Shvatili smo poruku, gospodine Kif!

1 septembra 2016

vladimir-djukanovic 54

Piše: Vladimir Đukanović

Nisam teoretičar zavere. Daleko od toga da za sve što se Srbiji događalo kroz istoriju, a što joj se i danas događa, vidim kroz prizmu zapadne zavere raznih masonskih krugova, trilaterala, Vatikana i ko zna čega još u tom galimatijasu, ali nisam sklon ni da u potpunosti odbacim uticaj svih tih krugova na svetska, pa samim tim i naša zbivanja. Suština je naučiti čitati poruke diplomata i predstavnika baš tih uticajnih krugova, koji se u predvorju velikih kriza po zadatku oglašavaju. Nedavno mi je zapala za oko poruka ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa vezana za održavanje referenduma o Danu državnosti Republije Srpske, a koju su naši mediji preneli bez želje da na nju daju komentar.

Gospodin Kif je – kao vrhunski diplomata, očito i iskusni obaveštajac, vrlo diplomatski, uvijeno kako samo Englezi to umeju – poslao poruku kakva su očekivanja Velike Britanije od Srbije po pitanju zakazanog referenduma, stavljajući u izgled „komplikovanu situaciju koja preti BiH“. Svako ko je pročitao tu izjavu, a nije vičan čitanju između redova, preko nje bi prešao kao da je pročitao običnu svakodnevnu informaciju. Ali ona je veoma preteća i čak bi se moglo reći krajnje nediplomatska, no, s obzirom na silu čiji je gospodin Kif predstavnik i na uvijenu formu te pretnje, teško da bi mu se moglo nešto prigovoriti.

Naime gospodin Kif je ocenio da je Beograd u mogućnosti da pokaže „pozitivan uticaj na komplikovanu situaciju koja preti BiH zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj“, zbog koga je, kako je naglasio, Britanija zabrinuta.

Odmah na početku britanski ambasador je stavio na uvijen način do znanja Srbiji da mora da se založi, bolje rečeno da nagovori Dodika da odustane od referenduma. Drugi deo je već pretnja koja se odnosi na to da, ukoliko Srbija to ne učini ili ne uspe u nagovoranju Dodika, situacija u BiH će se zakomplikovati, odnosno – prevedeno sa diplomatskog rečnika – doći će do sukoba.

Posebno je licemeran kraj izjave da je Britanija zabrinuta zbog referenduma, što je samo po sebi paradoks, jer je baš nedavno u Britaniji bio referendum o izlasku Ostrva iz Evropske unije, pa je sasvim čudno zašto bi neko bio zabrinut kada se narod neposredno izjašnjava o nečemu.

No vratimo se na mogućnost „komplikovanja situacije“ zbog referenduma. Potpuno je nejasno zašto bi se situacija komplikovala zbog narodnog izjašnjavanja? Nije li neposredno narodno izjašnjavanje vrhunac demokratije, za koju se baš zapadne države najviše zalažu? Uostalom, kako britanska diplomatija nije uvidela da su protivustavni referendumi Hrvatske i BiH početkom 90-tih o izlasku iz SFRJ bez saglasnosti srpskog naroda mogli da dovedu do krvavog rata, koji se kasnije dogodio, ali zato danas vide da bi izjašnjavanje srpskog naroda o datumu koji Srbi u Republici Srpskoj žele da obeležavaju kao svoj dan državnosti moglo da dovede do navodne komplikovane situacije?

Da budemo otvoreni, ta potencijalna „komplikovana situacija“ može da bude napravljena isključivo sa strane, odnosno od neke od svetskih sila, recimo, možda i od strane one koju gospodin Kif predstavlja. Otuda, nije potrebno ovako licemerno uvijanje. Shvatili smo poruku, gospodine Kif.

(Standard.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Nikanor says:

    Shvatili ste poruku gospodine Đukanoviću ali ste, na žalost svih Srba, tu poruku i prihvatili. Nije to prva poruka koju ste prihvatili na štetu Srba u BiH. Prihvatili ste poruku i da se ne održi referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, iako ste znali da je te zakone nametnuo Valentin Incko, suprotno Dejtonskom sporazumu. I ti i tvoj AV, kao pravnici, ste morali znati da je tim zakonom predviđeno da je Ustavni sud BiH sastavljen od devet sudija, od kojih su po dva predstavnici sva tri naroda u BiH, a tri stranci. Laiku je jasno da će dva predstavnika Bošnjaka i trojica stranaca uvek preglasati predstavnike ostala dva naroda (Srbe i Hrvate) što i čine. Ako se zna da je sam Valentin Incko izjavio da je protiv održavanja tog referenduma, ali da ga u tome podržava i Aleksandar Vučić, čiju vi politiku i čiji interes zastupate? Prihvatili ste i predlog da Milorad Dodik pristane na potpisivanje SSP, a koji je cilj tog sporazuma takođe vam je veoma dobro poznato. Isti onaj koji Srbiju, suprotno većinskoj volji naroda, gura u zagrljaj EU, ali ne samo tamo. Zašto ste to učinili? Zato što je Milorad Dodik, za razliku od vas, otvoreno zagovarao prisnu saradnju sa Rusijom. Uporno gurate srpski narod i u Srbiji i RS tamo gde on ne želi. Zar niste poslušali te vaše "zapadne prijatelje" i da se odreknete dela sopstvene teritorije, ili ste to učinili zato što je to narod u Srbiji želeo? Ko vas je na to ovlastio? Da vam takvo ovlaštenje ne daje Ustav Srbije, kao najviši pravni akt države, gospodine pravniče. Položaj Kosova i Metohije precizno je definisan u preambuli Ustava. Znaš li kakvu je zakletvu položio predsednik države? Pročijte tekst te zakletve. Ne bi bilo zgoreg da pročitate i tekst vaše zakletve. Kako vas nije sramota gospodo svega onoga što ste učinili za ove četiri godine vladavine. Jeste li na takvim obećanjima došli na vlast?

  2. Rale says:

    ti si izdajničko govno ,i na krajuće te narpd sa sve gazdom obesuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *