Nije svejedno

Nije svejedno

18 avgusta 2013

Sasa Miric2Piše: Saša Mirić

Akcija grupe „entuzijasta“ iz Neuma koji su pre nekoliko dana na jednom lokalnom brdu šahovnicu od kamenja „prekomponovali“ u srce, jedan je od aktuelnih internet hitova u regionu. Mnogi su „lajkovali“ ovu vest potencirajući navodnu miroljubivu poruku tog gesta prema drugim narodima. Međutim, šta je sa lokalnim hrvatskim stanovništvom u Neumu koje tu živi vekovima unazad?!

Da li se iko ovih dana zapitao kako se oni osećaju zbog toga što je neko oskrnavio njihovo nacionalno obeležje? „Šahovnica“ je hrvatski istorijski grb koji potiče još iz srednjeg veka i sa njom se poistovećuju svi Hrvati, a ponajviše dobri i čestiti pripadnici tog naroda. Istovremeno, Hrvati su konstitutivan narod u BiH i kao takvi valjda imaju pravo da se u svojoj zemlji ponose svojim nacionalnim simbolima, a ne da se neko sprda sa njima.

U proteklih dvadeset godina, baš kao i više puta u prošlosti, dogodilo se mnogo ružnih i bolnih stvari među narodima na ovim prostorima. Tenzije su i danas toliko nategnute da i svaka „pogrešna“ ili pogrešno protumačena reč ili nepromišljen gest mogu da naruše komplikovane međunacionalne odnose. Upravo zbog toga je važno da se događaj iz Neuma ne posmatra kao fazon grupe klinaca koji nisu razmišljali o posledicama svog čina, nego kao ozbiljna uvreda za Hrvate u ovoj zemlji. Ko zna, možda su to učinili i hrvatski „dečki i cure“?! Ako jesu, uvredili su svoje majke, očeve, bake i dede. A šta ako nisu oni?! U tom slučaju, stvar poprima mnogo ozbiljniju notu jer pitanje simbola je ionako veoma osetljivo u etnički složenim državama, naročito u BiH.

Kada je takozvani Ustavni sud BiH svojevremeno zabranio simbole Republike Srpske, koji su takođe istorijski simboli srpskog naroda, bila je to velika uvreda za još jedan konstitutivan narod u ovoj zemlji. Još veća je uvreda što smo primorani da kao svoje trpimo neke nove, strane i izmišljene simbole, zvezdice i trouglove čudnih boja, koliko god oni bili „ustavni“. Običnom čoveku na ovim prostorima teško je objasniti zašto moramo da koristimo strana kada imamo svoja nacionalna obeležja. Kada su za vreme Kraljevine Jugoslavije jedni pored drugih mogli da stoje krst sa četiri ocila, šahovnica i polumesec, zašto to nije moguće i danas jer ovde i dalje žive isti narodi kao i tada. Umesto toga, u takozvanoj državi BiH instaliraju se i forsiraju kojekakve neutemeljene novotarije, kao i istorijske izmišljotine i lažni simboli.

Mnogi u Republici Srpskoj reći će da ih nije briga za tamo neku šahovnicu. Donekle je razumljiv takav stav nakon svih naših ratova pošto šahovnica, realno, predstavlja simbol stradanja u očima većine Srba. Međutim, šta će biti ako sutra neko zapali zastavu RS na njenoj teritoriji u potrazi za sopstvenim fiktivnim identitetom ili tek onako „iz fazona“. Ili još gore, kada oskrnavi ili uništi neki od više hiljada spomenika palim borcima VRS na kojima često stoji srpski dvoglavi orao. Hoće li nam i tada biti svejedno?!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *