Nije Todorić kriv što kontroliše pola tržišta Srbije, već oni koji su mu to omogućili a radi se, naravno, o potplaćenim Srbima

Nije Todorić kriv što kontroliše pola tržišta Srbije, već oni koji su mu to omogućili a radi se, naravno, o potplaćenim Srbima

18 juna 2013

agrokor_vPiše: Stevan Lazić

Nema razloga da se bilo ko ljuti na hrvatskog biznismena Ivicu Todorića. Čovek radi u duhu stiha iz srpske narodne pesme Uzmi sve što ti život pruža… A njemu u Srbiji život baš pruža.

Sve mu se otvara: vidici, panorame, oranice, maloprodajna tržišta… Jer čovek zna posao. Čovek ume. Njega Hrvatska treba. I još kako ga treba. 

Možda neko pretpostavlja kako nije ni jednostavno ni lako u zemlji kakva je Srbija doći do 36 procenata maloprodajnog tržišta. I to posle svega drugog što je taj mirni, strpljivi i mudri privrednik već osvojio u Srbiji. A osvojio je zaista mnogo. O čemu bi odgovorni, posebno iz prethodne vlade, prethodnih agencija, fondova i koječega drugog, mogli da progovore koju. I da objasne ovom narodu: o čemu se tu u stvari radi? Da odgovore na pitanje: kako? kada? zašto? Da odgovore na pitanje: kako to da je Hrvatima ovo tržište dobro, a Srbima sopstveno tržište nije dobro, ne isplati se? Hrvatske kompanije odavno su ušle i kontrolišu srpsku prehrambenu industriju, a sada će i dobar deo maloprodaje.

Zaista nema razloga da se bilo ko ljuti na hrvatskog biznismena Ivicu Todorića. Njegov Agrokor je već odavno ovde. A sad je Agrokor kupio 53 odsto akcija slovenačkog giganta Merkatora. Do kraja godine Agrokor, odnosno preduzimljivi, tihi Todorić bi trebalo da postane vlasnik celokupne kompanije Merkator.

Pa ti vidi gde će i kome će srpski proizvođači da prodaju svoje proizvode!

Jer kad ovaj posao oko Merkatora bude završen, Agrokor i Delez imaće oko 73 odsto učešća na srpskom maloprodajnom tržištu.

Nije vlasnik Deleza došao u Srbiju da razvija srpsku privredu. Nije vlasnik Agrokora došao u Srbiju da razvija srpsku privredu.

Oni su došli da razvijaju privrede svojih zemalja. Mislio neko šta hoće, šta želi, ali iza takvih poteza, iza takvih poslovnih osvajanja nečijeg tržišta, uvek stoji matična zemlja.

Agrokor (Idea, Merkator i Roda), na jednoj, i Delez (Maksi i Tempo), na drugoj strani, neće biti konkurenti jedan drugom. Pratiće se, poštovati, slediti. Jer tako rade i druge slične velike kompanije u Evropi. Neka se potrošači u Srbiji ne nadaju nižim cenama. Nižih cena može da bude jedino na onom tržištu na kome postoji oštra konkurencija. A ovde niko normalan ne očekuje konkureciju. A najmanje – oštru.

Istina, srpskog potrošača može jedino da boli pitanje: šta rade odgovorni? I zbog čega niko iz Srbije ne može ni da priviri na hrvatsko ili slovenačko tržište? Ko je u Srbiji o tome brinuo? Ko sada brine?

Ne, nema razloga da se bilo ko ljuti na Ivicu Todorića . Čovek radi, širi se, osvaja. Jer posle ulaska u Evropsku uniju, i Hrvati će morati negde i nekome da plasiraju svoje proizvode. Neće valjda u Austriju, Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju… Ne šire oni Evropsku uniju zbog toga da bi se neko šepurio po njihovim tržištima… Taman posla!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *