Nije u pitanju park, Turci neće „sultana“ Erdogana

Nije u pitanju park, Turci neće „sultana“ Erdogana

3 juna 2013

Erdogan_TurskaTo što je počelo kao pokušaj šačice aktvista za zaštitu zelenila u centru Istanbula preraslo je tokom vikenda u teške sukobe s policijom  velike mase demonstranata i u najveći protest protiv vlade premijera Redžepa Tajipa (Recep Tayipp) Erdogana poslednjih godina. Neki analitičari govore čak i o “turskom proleću”.

Policija je zatvorila više od hiljadu demonstranata, nekoliko desetina ih je tesko povređeno posle sasvim nepotrebno oštre intrevencije policije koja je koristila vodene topove i suzavac.

I juče, uprkos neprestane jake kiše na istanbulskom trgu Taksim protestovale su manje grupe demonstranata.

Sve je to počelo time što se žiteljima najvećeg grada u zemlji nije svidela namera vlade da sagradi trgovinski centar, na mestu gde je sada park, na popularnom trgu Taksim. Protest šačice eko-aktivista, na koje je surovo reagovala policija, prerastao je u petak i subotu u masovne demonstracije u Istanbulu ali, takođe, i uglavnom gradu Ankari, Izmiru… Protesti su održani u ukupno oko 90 gradova. Na protestima su se pojavili i zahtevi za ostavkom premijera Erdogana i njegove vlade.

Plan da se poseče drveće na trgu Taksim je, prema demonstrantima, izraz arogancije i autoritarnog načina ponašanja. Za Erdoganovu vladu sekularni Turci već duže vreme smatraju da sprovodi tihu islamizaciju zemlje. Velikom delu javnosti smeta nedavno doneta zabrana noćnog točenja alkohola, kao i po danu – u blizini džamija i škola. Takođe, sve je veći broj žena pod feredžama. Lane je Erdogan izjavio, aludirajući na sekularizam tj odvojenost vere od države, što je u Turskoj uveo Kemal Ataturk, da nova generacija Turaka “treba da bude pobožna”. Za sebe stalno govori da je musliman tj islamski vernik, s ogradom da je “umeren”.

Vlasnici radnji oko trga Taksim čistili su juče svoje izloge od razbijenog stakla ali i od mnoštva grafita i parola protiv vlade. Antivladini natpisi pojavili su se i na mnogim zapaljenim automobilima.

“Mobilizacija” na protest, u skladu s duhom vremena, vršena je preko Fejsubuka i drugih društvenih mrřeža. Posle krajnje arogantnog i bezdušnog reagovanja vlasti, protest se počeo širiti neverovatno brzo. “Sada se ne radi više o drveću, nego o vladi koja nas sve više tlači i surovo se obračunava s narodom. Hoćemo da srušimo tu vladu”.

Na primeru reagovanja vlasti na obvaj protest, i na brojnim drugim primerima, mnogi dokazuju da se Erdogan faktički ponaša kao nekadašnji sultani i pozivaju sugrađane da to ne dozvole.

Erdogan je turski premijer u trećem uzastopnom mandatu. On ove demonstracije smatra za “proteste ekstremista” zbog kojih se politika neće menjati. Na televiziji je izjavio da “ako je to socijalni pokret, a njih je 20, ja ću odmah sakupiti svojih 200 hiljada, a ako ih je 100 hiljada sakupiću na mojoj strani milione ljudi”. Ukratko, ko protestuje taj je nerijatelj na koga ćemo udariti i satrti jer smo jači…

Demonstranti mu, međutim, predočavaju da je upravo on bio među najglasnijim kritičarima sirijskog presednika Bašara Asada zbog načina na koji postupa protiv svog naroda. A spoljnopolitički analitičari potvrdiće da se Turska, otkad je na vlasti Erdogan, drugačije ponaša i na spoljnopolitičkom planu, i to tako da one koji su nekad bili pod vladavinom otomanske carevine podseća na doba kad im je vladar bio sultan u Carigradu…

(Balkamagzin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *