НИК ДУЧИЋ ОБЕЋАО: Чуваћу Србе и православне светиње!

NIK DUČIĆ OBEĆAO: Čuvaću Srbe i pravoslavne svetinje!

13 maja 2018

POSTAVLJANJE Nika Dučića, američkog pukovnika srpskog porekla, na čelo vojne baze „Bondstil“ kod Uroševca, najveće na Balkanu, i Multinacionalne brigade Kfora na KiM, izazvalo je oprečne reakcije među Srbima i Albancima u našoj južnoj pokrajini. Prvi su se radovali, misleći da će se njegovim dolaskom poboljšati bezbednosna situacija, a drugi smatraju da Kfor time čini ustupak Srbima. Deo srpskog stanovništva uveren je da je Dučić postavljen sa ciljem da se privuče što veći broj Srba u kosovske bezbednosne snage, kako bi Priština što lakše formirala tzv. Vojsku Kosova.

I dok odgovori na pomenuta pitanja izostaju jer su za „one na višem nivou“, pukovnika Dučića nedavno smo zatekli u Pećkoj patrijaršiji, gde je, kako nam je rekao, bio prvi put. Ova svetinja ga je očarala i na njega ostavila izuzetno jak utisak za ceo život.

Istovremeno, u intervjuu za „Novosti“, on ocenjuje da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da vojnici Kfora čine sve da obezbede sigurno okruženje i slobodu kretanja za žitelje Kosova i Metohije.

* Kakvi su vaši prvi utisci o Kosovu i Metohiji?

– Od moje kratke posete 2010. godine do dolaska u martu ove godine, moj glavni utisak je da su ovde učinjeni primetni napori u modernizaciji i poboljšanju infrastrukture. Izgrađeni su novi auto-putevi, kuće, stanovi, aerodromski terminal. Ipak, moji najjači utisci o Kosovu su dvostruki. Prvi je istorijski i religiozni značaj Kosova, a potom i želja da se reše hitna pitanja, kako bi se stvorile bolje ekonomske i obrazovne mogućnosti.

* Šta znate o pravoslavnim svetinjama na KiM i da li su srpski hramovi zaštićeni na odgovarajući način?

– U kratkom vremenskom periodu, koliko boravim na Kosovu, posetio sam nekoliko svetih lokacija i svaki put sam se uverio da su izuzetno dobro zaštićene. Kosovska policija je profesionalna i oprezna u obezbeđivanju manastira Gračanica i Pećke patrijaršije. Osim toga, multinacionalna borbena brigada – Zapad – nastavlja sa istaknutom linijom obezbeđivanja zaštićene zone oko manastira Dečani.

* Kako biste ocenili bezbednosnu situaciju i šta su najveći problemi s kojima se Kosovo suočava?

– Bezbednosna situacija u mojoj zoni je mirna i stabilna. Po mom mišljenju, najveći problemi s kojima se suočava Kosovo, a na šta ukazuju i nedavni izveštaji Evropske komisije, jesu korupcija i organizovani kriminal. Jer, uz istinsku debatu i dijalog, za politička pitanja sigurno postoji rešenje.

* Da li ste svesni problema s kojima se suočava srpski narod i da li imate kontakte sa običnim ljudima na terenu?

– Susrećem se s ljudima gde god da odem. Sa Srbima posebno kontaktiram posle crkvene službe. I u tim prilikama gotovo svi, počev od starijih osoba, roditelja ili mladih, iznose probleme i zabrinutost za penziju, kvalitetno obrazovanje za svoju decu i redovno zapošljavanje sa odgovarajućom platom.

* Da li ste do sada razgovarali i sa srpskim predstavnicima na KiM i na koje su vam probleme ukazali?

– Da bih unapredio i shvatio probleme na političkom i državnom nivou, sreo sam se s mnogobrojnim političarima, kao što su gradonačelnici, viši rukovodioci kosovskih bezbednosnih organizacija, ali i s mojim kolegama u Vojsci Srbije. Planiram da nastavim s proširenjem angažovanja u svojoj oblasti odgovornosti, ali poziv za sastanak i razgovor je uvek dobrodošao.

* Šta vama, kao pukovniku srpskog porekla, znači što upravljate vojnom bazom „Bondstil“?

– Bazu „Bondstil“ nije osnovao NATO, a finansiranje i operativnu podršku za održavanje baze daju američki entiteti. Ipak, bezbednost, sigurnost i dobrobit vojnika prevazilaze upravljanje bazom. Naš tim za podršku na području Balkana, koji se sastoji od civila na vojnoj službi, vojnika, izvođača radova i lokalnih radnika, obezbeđuje održivo delovanje osnovnih usluga.

* Da li je Kfor spreman da obezbedi sigurnost, naročito Srbima, i da li verujete da se pogrom iz 2004. neće ponoviti?

– Nedavno održanom kompleksnom vežbom „Silver sejbr“ Kfor je jasno pokazao svoje sposobnosti da obezbedi slobodu kretanja i sigurno okruženje. Stalna poboljšanja u kosovskim bezbednosnim organizacijama i znatni uspesi sa multietničkim uključivanjem samo povećavaju stabilnost i unutar regiona.

* Da li ste ikada posetili centralnu Srbiju i imate li prijatelje među Srbima?

– Boravim među narodom na KiM jer je to od vitalnog značaja za uspostavljanje novih mostova poverenja, a radujem se što ću u bliskoj budućnosti prvi put posetiti i centralnu Srbiju, gde ću se još jednom sastati sa predstavnicima VS.

NE GOVORI SRPSKI, DONATOR SPC

NIK Dučić, koji je završio ratni vojni koledž 2014. godine, a potom magistrirao na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, otac je troje dece, dva sina i kćerke, kojima je dao srpska imena. Ipak, priznaje, ne govori srpski. Sa suprugom u San Dijegu je veoma aktivn u SPC, gde je upisan kao značajan donator.

BAZA NA NJIVAMA RASELJENIH SRBA

BAZA „Bondstil“ nalazi se na šestom kilometru od Uroševca u svojevremeno multietničkom selu Sojevu, na putu prema Gnjilanu. Prostire se na oko 2.500 hektara njiva, uglavnom u vlasništvu raseljenjih Srba, koji su pravdu za uzurpiranu imovinu tražili i pred sudom u Strazburu, ali bez uspeha. Za ovu bazu, o kojoj se zvanični podaci ne objavljuju, nezvanično se navodi da je nasavremeniji vojno-komandni centar. Na tom prostoru je izgrađeno 25 kilometara puteva, više od 300 stambenih zgrada, heliodrom, sportske hale, tržni centri, ali i najsavremenija vojna bolnica…

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Nika pa još Dučića su uveli u igru da prodanim srpskim dušama bude lakši posao i da svim našim slugeranjski nastrojenim slabićima izdaja i poklanjanje KIM što lakše padne. Pregovori Beograd-Priština posredstvom Brisela su ustvari pregovori Vašington-Beograd. Amerika želi da napravi za sebe novu državu tkzv. Kosovo i da to bude NATO država.

  • Velika Metla says:

   Miraš,pa i sam vidiš da je cilj da se opogani i popljuje sve i svako ono vredno kod Srba,a da se uveze "koka-kola i mek-donalds"!

   • Miraš says:

    Zapadu je otac laž, a majka podvala. Neko sa prezimenom Dučić da je u poseti Pećkoj Patrijaršiji to na prvi pogleda izgleda normalno, ali ovo je Niki američki pukovnik.

 2. Za Srbiju says:

  Da, biće nam lakše da nas ubija i ruši naše svetinje, državljanin i oficir SAD, koji se preziva Dučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *