Nikad dovoljno opreza na crnogorskim putevima

Nikad dovoljno opreza na crnogorskim putevima

25 juna 2013

9598132634d517139a5df5280922838_640x33585-413x294805816520Crnogorski putevi još jednom beleže stravičan bilans. Na deonici Kolašin-Podgorica stradalo je 18 rumunskih državljana, 28 je povređeno. Da li se takve nesreće u Crnoj Gori dešavaju češće nego u drugim zemljama?

Prema prvim informacijama, rumunski državljani putovali su ka Budvi, na letovanje. Deonica od Podgorice ka severu, kroz kanjon Platije, godinama uzima živote i poznata je kao najopasniji deo puta u Crnoj Gori. Ali, svoju žrtvu uzeo je i sigurniji deo puta ka jugu zemlje. Građanin Crne Gore Filip Rolović, preminuo je u Kliničkom centru, posle saobraćajne u kojoj su učestvovala tri automobila, 20. juna, na magistralnom putu Podgorica-Cetinje.

Užasne slike spasavanja stradalih Rumuna obišle su svet i nametnule pitanje, najviše turistima iz regiona, da li da krenu ka Crnoj Gori i koliko je jedini put koji spaja sever i jug zemlje bezbedan. U trouglu vozač, vozilo, put, saobraćajni stručnjak Vladeta Radović godinama upozorava, pre svega, na različite opasnosti crnogorskih drumova. Kaže da su saobraćajne nesreće uslovljene sa više faktora, ali pre svega stanjem opšte putne infrastrukture.

Radović kaže da je lako prepoznati upravo najopasniju deonicu, naročito za putnike koji dolaze iz drugih zemalja i dugo putuju. Kaže da je kanjon Platije najopasniji deo zbog visinske promene i promene stanja kolovoza. Zato, kaže, nije teško pretpostaviti šta je dovelo i do ove nesreće na mostu zvanom Grlo, kod manastira Morača.

„Ona je vrlo rizična u odnosu na okolnosti brzine i protoka saobraćaja i dovoljna je mala nepažnja, a naročito ako su u pitanju velike mase, pošto je nizbrdica. Videli smo da je ovde bilo u pitanju vozilo sa 50 putnika i skoro pet tona mase. Tu onda svako prekoračenje one brzine koja je pogodna za taj teren dovodi do situacije u kojoj se ovo vozilo našlo.“

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *