Никад решене мистерије: 10 предмета обавијених велом тајне

Nikad rešene misterije: 10 predmeta obavijenih velom tajne

25 juna 2015

jcs-festos---kreta-43407Mnoge stvari i predmeti na našoj planeti pojavili su se hiljadama, pa čak i milionima godina pre nego što je čovek počeo da piše i zapisuje ono što ga okružuje, odnosno predmetima i stvarima davati opis. Ipak neke stvari će očigledno zauvek ostati nerešene misterije.

Samo nekoliko priča može nas toliko zainteresovati poput ovih oko kojih je nadvijen veo misterija, priče koje nikada nisu rešene. Kodovi, puzle i kripte oduvek su privlačili našu pažnju. Pitanje zašto je neka poruka skrivena i dalje je misterija.

1. Disk iz Festosa

Priča o Disku iz Festosa zvuči poput novog nastavka serijala Indiana Džons. Otkrio ga je italijanski arheolog Luiđi Pernier 1908. godine. Hijeroglifski zapis s Krita sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa. Veruje se da je izrađen oko 2000 godina pre nove ere, piše MNN.

2. Šugborou natpis

Kada se promatra bez nekakvog predznanja, ovaj spomenik, rekli bismo, nije ni po čemu poseban, Nalazi se u Stafordširu u Velikoj Britaniji, a na njemu je slavna slika pastira autora Nikolasa Pusina. Ali kada bismo se približili skulpturi uočili bismo sled slova DOUPSVAVVM, kod kog niko nije preveo već više od 250 godina.Smisao slova su rešavala neki od najvećih umova sveta, među njima Čarls Dikens i Čarls Darvin. Prema nekim pretpostavkama kod su načinili vitezi Templari.

3. Tamam Šud

Jedna od najdubljih australijskih misterija je Tamam Šud vraća nas u daleku 1948. godinu kada je na plaži Adelaide u Australiji pronađeno beživotno telo nepoznatog muškarca.

Osim što telo čoveka nikada nije dobilo svoj identitet, prava misterija pojavila se kada je u ušivenom džepu njegovih pantalona pronađen papirić na kom je bilo ispisano ‘Tamam Shud’. Fraza koju neki poistovećuju s pojmovima poput ‘svršetka’ i ‘kraja’. Tamam Shud ujedno je i poslednji stih pesme ‘The Rubaiyat’ autora Omara Kajama koji je preminuo pre ovog mistrioznog događaja. Prema nekima reči označuju poruku koja označava samoubistvo. Ova misterija nikada nije rešena.

4. Wow signal

Jedna letnja noć 1977. za Džerija Ehmana, volontera u projektu traženja vanzemaljske inteligencije bila je šokantna. Noć kada je Ehman postao prvi čovek koji je primio poruku vanzemaljskog porekla.Ehman je skenirao radio talase iz svemira kako bi dobio bilo kakav signal bića s drugih planeta. Signali su dolazili na način zbog koga su se na papiriću uvek ispisivale brojke od 1 do 4 u različitim nizovima i kombinacijama. A potom je usledio šok. Signal je trajao 72 sekunde, što je ujedno bilo i najduže moguće merenje koje su tadašnji aparati kojima se Elman služio mogli zapisati. Bilo je iznimno glasno i zvučalo je kao da dolazi s mesta na kom čovek nikada nije bio. Duboko u svemiru, gotovo 120 svetlosnih godina od naše Zemlje.

Među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papiru pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio i pored toga napisao Wow!Kasnije je pokušavao ponovo da locira signal ali nikada nije uspeo. Do danas niko ne zna odakle je došao signal i što on predstavlja.

5. Vojničev rukopis

Ovaj misteriozan rukopis dobio je ime po poljsko- američkom bibliotekaru, Vilfridu Vojniču koji je ovu misterioznu knjigu 1912. godine pronašao. Ova ilustrovana misteriozna knjiga od 240 stranica napisana je na jeziku koji niko nikada nije preveo. Stranice knjige osim nepoznatog teksta ispisanog na nepoznatom jeziku obiluju ilustracijama u boji i prepune su nepoznatih dijagrama, čudnih događaja i biljaka koje se ne mogu povezati sa nijednom vrstom.Autor knjige nepoznat je baš kao i njen sadržaj, ali s obzirom na ugljen korišćen pri ispisivanju stranica ove knjige, naučnici je smeštaju u razdoblje između 1401. i 1438.Stranice ove knjige postale su gral istoričara i kriptografa, a teorije se sukobljavaju u razmišljanjima da li je to bio početak moderne medicine, udžbenik alhemičara ili je pak delo vanzemaljaca.

6. Kriptos

Kodirana skulptura umetnika Džima Sanborna, koja se nalazi na ulazu Sedišta CIA-e u Virdžiniji. Ironija je u tome da ni CIA nije uspela u potpunosti da razbije kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su 3 rešena, a četvrti i dalje ostaje misterija.

7. ‘Beale šifra

Skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mesto sveta. U njemu je zapisano mesto gde se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrednosti od čak 63 miliona dolara. Najveća tajna američke istorije. Deo teksta nedostaje pa ne može da se otkrije tačno mesto u kojoj se blago nalazi. Blago je navodno pripadalo misterioznom čoveku imena Tomas Džeferson Bejl. Od tri poglavlja samo je ono središnje uspešno dešifrovano, a za to je poslužila upravo američka Povelja o nezavisnosti. Lokacija blaga nije napisana u tom drugom poglavlju. Pretpostavlja se da blago zakopano i dalje leži na nepoznatom mestu.

8. Pisma Zodiaka

Zodiak slova niz su od četiri šifrovane poruke za koje se veruje da ih je napisao poznati serijski ubica koji je 60-ih i 70-ih terorisao stanovnike San Franciska. Poznati Zodiak ubica verojatno je pisao šale za novinare i policajce. Zodiak nikada nije identifikovan kao počinitelj baš kao ni tri od četiri poruke.9. Džordža Gajdtons

Nazvan američki Stonhendž ovaj spomenik od granita pronađen 1979. godine i predstavlja još jednu veliku svetsku misteriju. U kamenje je urezano 8 tekstova na 8 svetskih jezika, engleski, španski,svahili, hindi, hebrejski, arapski, kineski i ruski koji donose zapovesti za navodno nadolazeće novo doba, uz koja su urezana i astronomska značenja.

Jedno od 10 zapovesti ispisanih na spomeniku nalaže ‘zadržavanje svetske populacije ljudi unutar broja od 500 miliona’, kako bi se održala ravnoteža s prirodom. Mnogi smatraju kako je reč o kultu, a neki su zatražili da se spomenik uništi. Prema nekim teorijama zavere navodno je reč o ‘tajnom Luciferovom društvu’ koji poziva na novi svetski poredak. Iako ne sadrži šifrovane poruke, svrha i poreklo ovog kamenja ostaju obavijeni velom tajne.10. Rongorongo

Sastav tajanstvenih znakova ‘glyphs’ otkrivenih artefaktima na Uskršnjem ostrvu nazvan je Rongorongo. Mnogi veruju da znakovi predstavljaju izgubljeni sistem pisanja. Ostali su ‘nečitljivi’ baš kao i njihova prava poruka, a neki veruju da sadrže tajnu nastanka civilizacije na Uskršnjim ostrvima.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *