НИКАД ЖЕШЋИ ВАЗДУШНИ УДАРИ НА ГАЗУ

NIKAD ŽEŠĆI VAZDUŠNI UDARI NA GAZU

17 maja 2021

Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanijahu najavio novi, četvrti rat s Hamasom.

U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveštaja AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.Iz izraelske vojske je saopšteno da su napadi izvedeni na suspektna prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa širom Gaze, ali za sada nema podataka o broju žrtava i materijalnoj šteti.

Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile i glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada, zgrade bezbednosnih službi, a iz lokalne elektrodistribucije je saopšteno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva električnom energijom veći deo južnih delova grada Gaze.

U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanaahu najavio je nastavak vazdušnih udara „punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu“, a podršku je dobio i od svog političkog rivala, ministra odbrane Izraela Benija Ganca.

Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stabenih četvrti Gaze.

Jedna raketa Hamasa pogodila je sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika Šavut, ali nije bilo povređenih, potvrđeno je iz službi za vanredne situacije, preneo je Tanjug.

U jučerašnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije na stambene četvrti čitave porodice su ostale zatrpane u ruševinama, a prašina, staklo i delovi zgrada pokrili su gradske ulice u Gazi.

Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među ima 58 maloletnika i 34 žene.

Više od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, preneo je ranije jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema zvaničniom podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo čak desetoro dece, preneo je ranije Rojters.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gardista says:

    Nema humanitarne ratastrofe za izrael, nema pravog protivnika. Sami su sebe gadjali da bi proterali stanovnistvo i prodali sistem gvozdena kupola. Tako i nas poglavica picousti koji sedi, ne sme nikog da napadne jer je izdajnik.

  2. persida says:

    Udrite narocito po deci ispod tri godine, ona su kriva za sve. Uz porsku Rusije i Jewmerice, kao i uvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *