„Niko ne može da preti Iranu“

„Niko ne može da preti Iranu“

11 фебруара 2014

Rohani Iran 021Predsednik Irana Hasan Rohani pozvao je svetske sile da se ugledaju na „fer i konstruktivan stav“ Teherana u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

On je poručio da Zapad ne treba da bude u zabludi kada je u pitanju vojna opcija.

U Beču će sledeće nedelje biti nastavljeni pregovori sa Velikom Britanijom, Francuskom, SAD, Rusijom, Kinom i Nemačkom o postizanju finalnog sporazuma posle ključnog prelaznog sporazuma koji je dogovoren u novembru.

“Iran je posvećen fer i konstruktivnim pregovorima u okvirima međunarodnih propisa i nadamo se da ćemo videti takvu spremnost i na drugoj strani u predstojećim razgovorima”, izjavio je Rohani povodom 35. godišnjice Islamske revolucije.

“Jasno kažem da, ukoliko neko ima bilo kakve iluzije da može pretiti Iranu, onda su mu potrebne nove naočare. Niko nigde u svetu ne može potezati vojnu opciju protiv Irana”, dodao je on.

Ni SAD ni Izrael nisu isključili mogućnost vojne intervencije da bi sprečili Iran da proizvede atomsku bombu, iako Teheran već dugo tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

Trideset peta godišnjica Islamske revolucije (1979) obeležena je u Teheranu masovnim skupovima na kojima su uzvikivani antiamerički i antiizraelski slogani, prenose agencije.

Okupljeni su palili američke i izaelske zastave sa slikama američkog predsednika Baraka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i vikali “dole SAD” i “smrt Izraelu”.

Državni mediji su objavili da su slični skupovi održani širom zemlje i da su se na njima okupili milioni Iranaca.

Danas se obeležava 35. godišnjica revolucije u kojoj je svrgnut proamerički šah Muhamed Reza Pahlavi, a na vlast su došli islamisti.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u