Нико не признаје геноцид над Србима

Niko ne priznaje genocid nad Srbima

11 aprila 2015

pol-linta_620x0-620x330Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta podseća da se danas navršavaju 74 godine od proglašenja zločinačke i kvislinške Nezavisne države Hrvatske, uz ocenu da hrvatsko društvo nikada nije uspelo da se suoči sa svojom prošlošću i nikada nije priznalo da je nad Srbima izvršen monstruozan genocid.

Linta smatra da je jedan od razloga za takvo stanje u Hrvatskoj to što značajan deo hrvatske političke, crkvene, naučne, kulturne i sportske elite promoviše ustaštvo ili ćuti na sve masovnije veličanje ustaštva.

Kako kaže, brojne činjenice pokazuju da su veličanje ustaškog pokreta i govor mržnje raširene pojave u današnjoj Hrvatskoj.

Prema anketi zagrebačkog Jutarnjeg lista, oko 40 posto Hrvata misli pozitivno o ustašama i opravdava njihove masovne zločine prema Srbima, Jevrejima i Romima, navodi Linta u saopštenju.

Negovanje ustaškog nasleđa u Hrvatskoj, kako je naveo, može se videti često na sportskim utakmicama, koncertima narodne i zabavne muzike a o tome svedoče i zidovi hrvatskih gradova i mesta na kojima je napisano u hiljadama slučajeva stilizovano slovo .

Veliki problem, dodao je on, predstavlja i to što mnogi hrvatski mediji ne osuđuju manifestacije ustaštva i nemaju administratore koji bi cenzurisali antisrpske i ustaške komentare a ni policija u dosta slučajeva nije reagovala na govor mržnje.

Hrvatska kroz novu postavku u logoru Jasenovac ublažava zločine NDH i smanjuje broj ubijenih na 80.000, rekao je Linta u saopštenju i naveo da su iz postavke uklonjeni noževi, maljevi i druga oružja kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Osim toga, ne obnavljaju se brojni spomenici posvećeni žrtvama NDH koji su porušeni i oskrnavljeni u poslednjih 25 godina.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica smatra da se situacija može promeniti na bolje kada bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička volja da se donesu zakoni po uzoru na Nemačku koji bi predvideli oštre kazne za sve koji veličaju fašizam i ustaštvo.

Takođe, bilo bi potrebno da se deca u školama uče o zločinačkom karakteru Pavelićevog režima, da se pokrene masovna medijska kampanja protiv veličanja ustaštva i govora mržnje, da hrvatska politička, crkvena, naučna, kulturna i sportska elita i nacionalne institucije počnu osuđivati manifestacije ustaštva i da se počnu sprovoditi važeći zakoni prema kojima je kažnjivo isticanje ustaških simbola i pevanje ustaških pesama, smatra Linta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *