НИКО НИЈЕ КРИВ за пад хеликоптера!

NIKO NIJE KRIV za pad helikoptera!

30 juna 2016

SRUSENI-HELIKOPTER-03-1503-Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema mesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015. godine.

Više javno tužilaštvo vodilo je predistražni postupak u vezi tragičnog događaja od marta 2015. godine i pada helikoptera XT-48 u naselju „Radio far“ u blizini međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ u kome je živote izgubilo sedam osoba .

Nakon završenog predistražnog postupka,sveobuhvatnog razmatranja događaja,činjeničnog stanja,izjava više desetina saslušanih svedoka,obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka,jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu,već eventualno disciplinsku težinu,a vezano za lanac komandovanja,što se nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica ,koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka. Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, kaže se u saopštenju.

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, četiri pripadnika VS, dva doktora i beba.

KOMENTARIJedan komentar

  1. oko says:

    desu im bili padobrani kako to nato za mir nije dao vucicu i gasicu kad sa njima vodi vezbe u bujenovcu i jugu srbije na granici srbije hhhhhh smesno je to srbi sute dacic i vucic potpisuju gasic vezba i samo vezba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *