„Niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo“

„Niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo“

11 januara 2014

Heinz VilhelmAmbasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio da je normalizacija odnosa neodvojiv deo pregovora sa EU, ali da niko ne traži od Srbije da prizna Kosovo.

„Smatramo da je potreban pravno-obavezujući sporazum, ali nije rečeno kakva treba da bude sadržina tog sporazuma. Na dvema stranama je da postignu dogovor“, rekao je Vilhelm u intervjuu Tanjugu.

Kako je rekao, ima mnogo načina za uređenje odnosa i još je rano da se o tome govori.

Kao primer, naveo je sporazum dve Nemačke iz 1972. godine, prema kojem SR Nemačka nije priznavala tadašnju DR Nemačku, ali dve strane su se složile da obe zemlje budu članice UN.

Na pitanje da li smatra da je 2020. godine realističan rok za ulazak Srbije u EU, on je odgovorio da niko ne može da predvidi kako će pregovori teći, ali da Srbija ima dobre temelje i da proces ne bi trebalo da bude previše težak.

Kako je ocenio, 2013. godina je bila odlučujuća za Srbiju na njenom putu ka EU.

„Ko je mogao da zamisli pre samo godinu dana, krajem 2012, da ćemo doći do trenutka kada za 11 dana očekujemo početak pregovora sa EU“, rekao je on.

Iako imidž Srbije u Evropi nije bio baš najbolji, početak pregovora dokaz je da je Srbija kredibilna zemlja, koja će uskoro biti članica EU, što je veoma dobra poruka, ocenio je on.

Uz konstataciju da je Briselski sporazum otvorio Srbiji put ka pristupnim pregovorima, Vilhelm ukazuje da je ostalo još dosta otvorenih pitanja.

„Još nisu rešena pitanja imovine ili povratka izbeglica, dok je o telekomunikacijama i energetici postignut okvirni dogovor, ali ima još mnogo stvari koje tek treba rešiti, među kojima su i srpske penzije za državljane Kosova koji su ispunili uslove za to“, rekao je on.

Dijalog Beograda i Prištine će se, prema njegovim rečima, odvijati paralalelno s pristupnim pregovorima Srbije i EU i ta dva procesa su međusobno povezana i teško je razdvojiti ih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *