Niko se ne podnosi kao Kina i Japan

Niko se ne podnosi kao Kina i Japan

8 avgusta 2013

0cb135b86d44582be0ddadba35608cac_chinaflagKinezi i Japanci imaju najgore mišljenje jedni o drugima u poslednjih deset godina, pokazuju nedavno sprovedene ankete.

Ukupno 92,8 procenata Japanaca ima loše ili relativno loše mišljenje o Kini, dok 90,1 procenat Kineza ima slična osećanja prema Japanu, navodi se u istraživanju koje su sproveli kineski držvani list Čajna dejli i japanski institut Genron NPO.

Agencije podsećaju da su inače odnosi između Pekinga i Tokija pogoršani prošle godine, najviše zbog teritorijalnog spora oko ostrva u Istočnom kineskom moru.

Ovo je deveti put da je urađeno slično godišnje istraživanje, a kineski list je objavio da su rezultai „najgori u poslednjoj dekadi“.

„Oni su gori nego u 2005. kada je tadašnji japanski premijer Junićiro Koizumi ponovio posetu spornom hramu Jasukuni, gde se odaje počast japanskim žrtvama u ratu, uključujući osuđenim ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata“, naveo je Čajna dejli.

U odnosima između dvaju zemalja stalno je prisutan gorak utisak zbog brutalne okupacije Kine od strana japanskih imperajalnih snaga pred i tokom Drugog svetskog rata.

Peking redovno optužuje Tokio da se nije dovoljno izvinio i iskupio za svoju imperijalističku prošlost, dok Japan kaže da njegovi susedi koriste istoriju kao diplomatski štap kojim ga stalno udaraju.

Najnoviji predmet spora je grupa nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, koje Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju, a oko kojih je podmorje bogato rezervama nafte i gasa.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *