Nikola Tesla sahranjen uz pesmu „Tamo daleko“

Nikola Tesla sahranjen uz pesmu „Tamo daleko“

21 maja 2013

Nikola TeslaMalo poznata dokumenta o sahrani, detalji o prenosu Tesline lične zaostavštine i urne iz Njujorka u Beograd, formiranju i prvim danima Muzeja mogu se videti na izložbi posvećenoj obeležavanju sedam decenija od smrti velikog naučnika u Muzeju Nikole Tesle.

Komemoracija je održana 10. januara, a prenosio ju je Radio Njujork. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac, a hrvatski violinista Zlatko Baloković i hor „Slovan” su svirali srpsku rodoljubivu pesmu „Tamo daleko“ – kaže Milica Kesler, koja je sa Zoranom Jovanovićem Jusom autor izložbe „70 godina od smrti Nikole Tesle“.

Opelo je održano u Katedrali Sv. Jovana Bogoslova čija su zlatna vrata tada prvi put za 20 godina bila otvorena.

Episkop Dionisije iz Manastira Sv. Save (poglavar SPC u SAD) bio je informisan o vremenu i mestu sahrane. Umesto da dođe lično i održi opelo, poslao je vrlo nereprezentativnog sveštenika, neobrijanog i naizgled prljavog, koga je gospodin K. odmah otpustio. Pretpostavlja se da je episkop odbio da učestvuje zbog činjenice da je Teslino telo trebalo da bude kremirano – navodi Šarlota Mužar, dugogodišnja sekretarica diplomate i publiciste Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice, u zvaničnom dokumentu koji je uputila Muzeju Nikole Tesle.

Čuvar svojine stranih državljana je sve spakovao i zapečatio zajedno sa stvarima iz druge sobe u kojoj su se nalazile kutije, sanduci, fascikle sa dokumentima, izveštajima, knjige, prepiska i drugi spisi. Sve ovo je odneto u ‘Manhatan Storage & Warehouse Co.‘ na Sedmoj aveniji, gde je Tesla već ranije ostavio neke stvari na čuvanje“, stoji u prevodu sa engleskog jezika svedočenja Šarlote Mužar, čiji se rukopis nalazi u arhivi Muzeja Nikole Tesle.

Staranje o Teslinoj imovini je, prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943, pripalo Savi Kosanoviću, koji je pre odlaska za London isplatio sve račune za ležarine Teslinih stvari i čuvanje posmrtnog pepela.

Saznajemo i da je Kosanović dok je bio u magacinu zatražio da vidi Teslinu zaostavštinu i da su mu radnici tada rekli da je „grupa momaka iz FBI došla noću i napravila mnogo snimaka Teslinih stvari“.

Tesla umro u 87. godini

Upakovana u 60 različitih paketa, zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija“ uplovila u luku Rijeka septembra 1951. Potom je vozom preneta u Beograd gde je smeštena na Elektrotehnički fakultet i potom juna 1952. preneta u Genčićevu vilu u tadašnju ulicu Proleterskih brigada 51 – kaže Milica Kesler.

Sef je tada prvi put otvorio Sava N. Kosanović pomoću šifre koju sam uručila komitetu. Pretpostavljali smo da se unutra nalaze ključevi kojima je trebalo otvoriti druge sanduke… Međutim, alke s ključevima nije bilo u fioci u kojoj je bila ostavljena 8. januara 1943. Ključevi nisu pronađeni u sefu. Posle pretresa pronađeni su u jednom od brojnih sanduka s dokumentima. U posebnom odeljku nije bilo zlatne medalje“ navodi u tekstu Šarlota Mužar.

Tromboza bila kobna

Nikola Tesla preminuo je 7. januara 1943. godine u osamdeset sedmoj godini života od posledica koronarne tromboze. Preminuo je u snu, u svom apartmanu na 33. spratu hotela „Njujorker“ u kome je proveo poslednjih deset godina života.

(bigportal.ba)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Snimak says:

    Snimak Tesline sahrane : http://www.youtube.com/watch?v=Da5uuzWPEeg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *