Nikola Tesla stiže u američke udžbenike

Nikola Tesla stiže u američke udžbenike

4 januara 2014

nikola-tesla_72053_600x450– Ko je u SAD protiv čoveka koji je stvorio drugu tehnološku revoluciju i našu budućnost?

– Ko je zabranio Teslu u SAD?

– Kako Nikola Tesla da uđe u osnovne i srednje škole SAD kao obavezni predmet i lekcija o pronalascima ovog svetskog naučnika?

Ovo su samo neka pitanja, na koja će američki naučnici, profesori i obožavaoci srpskog genija da potraže odgovore kada se 11. januara okupe u Njujorku. Tog dana, povodom 71. godišnjice smrti Nikole Tesle u hotelu „Njujorker“, u kome je naučnik preminuo, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije održaće veliku memorijalnu konferenciju.

– Na dnevnom redu konferencije biće tema „Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država u svetu“. Ovo je najnovija misija Tesline naučne fondacije, kojoj su se pridružili najveći svetski umovi, naučnici, inženjeri, tumači alternativne energije, eksperti za inovacije, umetnici i entuzijasti koji će svojim radovima odati počast Nikoli Tesli – ističe Marina Švabić, izvršni direktor TNF.

Glavni predavači na ovu temu biće profesorka Ešli Redfirn Nesvik, iz Takoni akademije za mlade talente u Filadelfiji, profesor Bernadr Karlson, predavač Rava Mehta iz Kalifornije, Džejn Alkorn, predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu, Džozef Sikorski, reditelj dokumentarnog filma „Fragmenti sa Olimpusa: vizija Nikole Tesle“, Mark Pasio, samostalni istraživač, urednik i voditelj radio emisije „Šta se desilo Zemlji“, i Svetlana Dimovska, naučnik iz Njujorka.

Kako „Novosti“ ekskluzivno saznaju, troje profesora iz Amerike pokrenuli su inicijativu da Nikola Tesla kao svetski naučnik bude u programu američkog školstva.

– Upravo radim na naučnom elaboratu o opravdanosti predloga da Nikola Tesla i njegova dela postanu deo redovne nastave u osnovnim i srednjim školama u Americi. Smatram da je Tesla planetarni genije, naučnik koji je zadužio svet i da američki đaci moraju da uče od Tesle. Srećna je okolnost da po novom zakonu u SAD nastavne programe odobrava federalna vlada i mi ćemo naš zahtev da prosledimo Ministarstvu za obrazovanje u Vašingtonu. Nadamo se pozitivnoj odluci, što će nam dati mogućnost da Amerikancima otkrijemo istinu o jednom od najpametnijih ljudi na svetu – kaže profesorka Ešli Redfirn Nesvik.

Ova profesorka je direktor škole u kojoj vodi nastavni program za mlade pronalazače i projektovanje vizija novog doba. Drži predavanja o Nikoli Tesli i organizuje kurseve o velikom geniju. Diplomirala je i doktorirala sociologiju na univerzitetima u Merilendu i Arizoni. Veliki je poznavalac dela Nikole Tesle i zagovornik pedagoške ideje da studenti zajedno sa profesorima treba da rade na stvaranju budućnosti. Zato je podržala ideju da njena akademija promeni ime u Akademija „Nikola Tesla“ i da se u krugu Univerziteta u Filadelfiji 2014. godine podigne spomenik Nikoli Tesli.

– Nikola Tesla je pola veka živeo i stvarao u Americi. Stvorio je našu budućnost. I pored toga Amerikanci o njemu gotovo ništa ne znaju, zato što je izbačen iz školskih udžbenika. Već decenijama glasno pitam Amerikance zašto Tesle nema u školskim udžbenicima? Ko je u SAD zabranio ovog genija? I ne dobijam nikakve odgovore. Svi nadležni za školstvo i nauku ćute. Došlo je vreme da se otkrije istina o planetarnom značaju dela ovog genija i da se Nikola Tesla nađe u udžbenicima u Americi i širom sveta – kaže nam Marko Pasio.

Kako nam je rekao Nikola Lončar, predsednik TNF i organizator konferencije u Njujorku, Nikola Tesla je poslednjih godina jedna od najpopularnijih ličnosti u SAD. O njemu je napisano pedesetak scenarija, knjiga i stripova, komponovane su i dve popularne pesme, koje zvuče kao himne srpskom geniju, priprema se snimanje osam igranih i dokumentarnih filmova, otvaraju se spomenici širom Amerike. Pronalazači se utrkuju da patentiraju izume sa Teslinim imenom. Tako je nedavno u SAD registrovan kao izum vegetarijanski hamburger „tesla“.

– U SAD danas postoji oko stotinu naučnika koji ozbiljno izučavaju dela Nikole Tesle i koji podržavaju našu ideju. Stvorićemo naučni tim, koji će zajedno sa profesorkom Ešli Redfirn Nesvik da usavrši stručni elaborat o uvođenju Nikole Tesle u američke udžbenike i škole i da ga predstavi nadležnim institucijama u Vašingtonu. Elaborat neće biti dostupan javnosti dok se ne preda Ministarstvu u Vašingtonu. Nadamo se da će tokom 2014. godine Nikola Tesla postati predmet školskog programa u čitavoj Americi. Potom ćemo takav predlog podneti i u Australiji, Brazilu, Nemačkoj i drugim državama sveta – otkrio je ekskluzivno za „Novosti“ Nikola Lončar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *