Nikolas Hil priznao da Amerikanci stoje iza protesta i nereda u BiH

Nikolas Hil priznao da Amerikanci stoje iza protesta i nereda u BiH

13 februara 2014

nicholas-hillOvih nekoliko prethodnih dana važni su za Bosnu i Hercegovinu. Videli smo i čuli snažnu poruku koju su građani BiH uputili svojim liderima. Vreme je da se lideri na vlasti probude, da čuju legitimne pozive građana za reforme i da promene kurs.

U narednim danima od lidera u BiH očekujemo da osiguraju mir dok traže rešenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju građani.

Građani ove zemlje ne žele da slušaju istrošenu nacionalističku retoriku etničkih podela, nego žele da čuju kako njihovi lideri zajedno mogu postići teške kompromise koji su neophodni da bi Bosna i Hercegovina napredovala.

SAD znaju da neophodne reforme mogu i treba da dođu iz institucija BiH i da se moraju uvažavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja se sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko.

Ove demonstracije izraz su zabrinutosti građana za njihovu budućnost i, da budemo iskreni, za osnovni, svakodnevni opstanak. Ekonomska i socijalna situacija nije dobra, ali to vam ne moram ja reći.

To možete zaključiti gledajući starog penzionera koji drži mesečni ček svoje mizerne penzije ili frustriranog mladog čoveka koji je završio fakultet, a ne može da nađe ozbiljan posao.

Građani imaju razloga da budu frustrirani i očajnički žele promene.

Ono što se dešavalo u petak naveče, zgrade javnih institucija u plamenu, sukobi demonstranata i policije, uznemirilo je one koji su živeli u nasilnoj prošlosti. Mi smo osudili nasilje, kao što je to učinila i velika većina demonstranata.

Kao i drugi protestni pokreti, i ovaj prošlosedmični proizveo je brojna pitanja, zabrinutost i mnogo neizvesnosti. Ono što je jasno i što je sramotno jesu pokušaji političkih lidera iz oba entiteta da zloupotrebe legitimno pravo građana na demonstracije da bi podstakli strahove i etničke tenzije.

I vi i ja smo, u proteklih nekoliko dana, čitali smeće u nekim novinama: (1) da su demonstracije pokušaj da se etničke grupe okrenu jedne protiv drugih tvrdnjama da će kantoni i entiteti biti ukinuti, (2) da bi Hrvati i Srbi trebalo da osećaju opasnost od sugrađana koji traže manje korumpiranu, odgovorniju vlast, i (3) smešne ideje da su demonstranti obučavani u inostranstvu i naoružavani od međunarodne zajednice da bi pokrenuli haos u BiH.

Ove lažne priče uvreda su za građane koji se istinski trude da ova zemlja napreduje uprkos preprekama koje je nametnula politička elita koja je izgubila dodir sa stvarnošću.

Ovi protesti se održavaju u određenim delovima zemlje, ali sa demonstrantima suosećaju građani širom BiH.

Ove demonstracije ne pripadaju nikome do građanima koji su se okupili u desecima manjih i većih gradova širom zemlje i pozivaju na političku odgovornost.

Već smo to rekli, i opet ponavljamo: demonstracije su otelovljenje odgovornosti građana u zdravoj demokratiji. Jasno je šta demonstranti traže. Umorni su od retorike podela, nedelovanja i izgovora. Umorni su od političara koji ih nikada ne slušaju, koji im lažu i ne nalaze rešenja za probleme.

Demonstranti žele da ova zemlja bude funkcionalna. SAD žele to isto. To nije prevelik zahtev.

(Blog otpravnika poslova Ambasade SAD u BiH)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *