NIKOLIĆ: Bosna neće opstati, Srbija će pomoći Republici Srpskoj

NIKOLIĆ: Bosna neće opstati, Srbija će pomoći Republici Srpskoj

23 juna 2014

thumb-502-228 NikolicPredsednik Srbije Tomislav Nikolić u sinoćnom intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio je kako Bosna i Hercegovina teško može da opstane.

Istakao je da on ne može da “bude ni zaslužan ni kriv za ono što se dešava u BiH”.

“Uloga Srbije je da bude garant Dejtonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i grešim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo”, kazao je Nikolić gostujući u emisiji “Aktuelno”.

Srbi odlaze iz Sarajeva

Dodao je da je RS višenacionalna sredina, ali “vi sad imate krajeve gde se potpuno etničko menja struktura stanovništva i dobijate čiste teritorije”.

“Hoće li ta država koja se tako raslojava uspeti da opstane? Teško. Treba li pomoć Srbije? Kakva? Evo tu smo”, izjavio je Nikolić.

On je ocenio da je u celom periodu posle rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi “da je neki čovek sam radio, do sada izgradio četverospratnicu”, a celi svet, prema njemu, ne uspeva da izgradi jednu funkcionalnu državu u BiH.

Na pitanje novinarke RTRS da li Srbija u tom slučaju može samo da ostane u okviru matrice “garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i da podržava sve narode”, ako već smatra da u današnjoj BiH niko nije zadovoljan, Nikolić je istakao da Srbija ne može da izađe iz te matrice.

“Srbija mora da ostane garant Dejtonskom sporazumu, ali to nas ne spečava da pomažemo RS… Na sve moguće načine, ne samo sastancima dve vlade, već zajedničkim investicijama… Neka rade šta god hoće, neka se sastaju, neka se rastaju… Želim sreću svim građanima Bosne i Hercegovine. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova. I razvod braka jedino pravi ako se u miru raziđu, ko zna možda se nekad ponovo sastanu. Čemu vode te svađe? Da im ljude lošije žive i da niko ne može da računa da BiH može da kao država bilo šta garantuje”, rekao je je Nikolić.

Napomenuo je kako ne trebaju u RS očekivati od Srbije da bilo šta učini da BiH ne funkcioniše, kao što neće učiniti bilo šta da BiH funkcioniše.

Bošnjaci kao Turci

Govoreći o ulozi Turske na Balkanu, potvrdio je da je i dalje izvan trilaterale BiH-Srbija-Turska. Primetio je da se neki Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci i da je “Turska je uticajan faktor među našim Bošnjacima”.

“To ko neće da prizna beži od istine. Neko je pokušao da uz pomoć Turske smiruje situaciju u BiH i u Raškoj (Sandžak) “, dodao je Nikolić.

Osvrćući se na pitanje da li podržava neku od partija iz bosanskog entiteta RS uoči oktobarskih izbora, Nikolić je to negirao, ali je izrazio spremnost da sarađuje sa svima koji pobede. Rekao je da ima dobre odnose sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i “da nije našao grešku u načinu kako Dodik vodi RS”.

Potvrdio je da neće doći u Sarajevo na 100-godišnjicu Prvog svetskog rata jer ne može da uđe u “tu zgradu”, aludirajući na Većnicu i ploču na kojoj piše da su je 1992. godine “srpski zločinci” srušili tu zgradu.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *