NIKOLIĆ: Brisel će od nas uskoro tražiti da priznamo Kosovo

NIKOLIĆ: Brisel će od nas uskoro tražiti da priznamo Kosovo

6 decembra 2014

Tomislav Nikolić 8743Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. rekao je u intervjuu Novostima predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić kaže da o tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus.

„Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem“, rekao je Nikolić.

On je dodao da ne bi više učestvovao u vlasti koja bi priznala nezavisnost Kosova i koja bi merila da li ćemo više evra dobiti ako ga se odreknemo.

Na pitanje da li očekuje da bi Vlada Srbije u tom slučaju krenula za njim, Nikolić je rekao da ne mora da pođe za njima ali da očekuje da bi pošla za svojim Ustavom, interesima, raspoloženjem građana, čašću i moralom.

Nikolić je dodao da će, povodom odluke Rusije da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok, inicirati direktan kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je dodao da ne očekuje pojačavanje pritiska iz Brisela da se Rusiji uvedu sankcije jer je već rečeno da Srbija može da vodi samostalnu spoljnu politiku dok ne postane članica Unije ali i zbog toga što Srbija sa Rusijom nikada ne može da prekine odnose.

„Ne samo što bismo bili suočeni sa velikom ekonomskom štetom, nego bismo izgubili obraz za sva vremena“, dodao je predsednik Srbije.

Govoreći o čestim medijskim napadima, Nikolić je ocenio da nekom smeta predsednik kakav je on.

„Možda je razlog to što ne želim da priznam Kosovo ili da raskinem odnose sa Rusijom ni po koju cenu… Ima više načina da utičete na medije – prijateljstvo, novac, sila… Akcija je sinhronizovana. Dalekometni cilj je rušenje cele Srbije“, ocenio je on.

Nikolić je dodao da postoje ljudi u Srpskoj naprednoj stranci koji govore loše o njemu, kao da nije bio predsednički kandidat SNS.

„Stranka brani svog predsednika a ja ni sam sebe ne branim pa ne tražim to ni od drugih. Bolje je ovako…“, rekao je on.

KOMENTARI10 komentara

 1. milan says:

  Nikolic je sam sebe sjebao. Politički je to mrtvac. Treba da ode ukoliko je to moguce, sa nekakvim ličnim dignitetom. Brate i nije on za tu funkciju. Čak nije niti nekakav borac, ispade picoustovi potrčko.

 2. Den says:

  Nikolic je previse mekan za politicara takvog ranga , mislim da bi politicar trebao da SPINUJE politiku i vise bude glumac.narocito presjednik jedne zemlje koja se izgubila i politici zadnjih 25 godina.Ali svakako da se drzi cilja svoje zemlje ...i njenog interesa ....

 3. slobo47 says:

  Od Sbije se traži da prizna nametnutu stvarnost,objektivno se razgovara sa zvaničnim predstavnicima nezavisne države...opljačkana i iznutra i spolja,pravno neuređena,ova država nema nikakav uticaj u spoljnoj poltici a njen položaj i dalje slabi, što ide na ruku onima koji će sada opet pokupovati za dž. ono malo resursa što nam je ostalo.

 4. BMStalker says:

  Kad dotakosmo dno, naiđosmo na debeo sloj mulja.

 5. anamarija says:

  Kada bi Srbija ,radi ulaska u EU ,priznala Kosovo kao drzavu ...svi Srbi bi imali pravo da svoju vladu izvedu na Terazije i da ju javno pogube!!!! Nadajte se da se to nece desiti aako se ipak desi ...''ode glava i Nikolicu i Vucicu''jer narod ce ih rastrgati !!!!

 6. veljko says:

  Ne plasi se, nece niko traziti priznanje, Po mom misljenju Njemacka u konfliktu sa Rusijom polako gubi tlo pod nogama. U ovo vrijeme sledece godine ce sve izgledati drugacije.

 7. Despot says:

  Iz tvojih usta u božije uši Veljko!!! Nadam se da EU više neće postojati do tada - ako si na to mislio. Treba malo da se ovi naši političari ugledaju na Viktora Orbana. Eto im primer kako se premjer jedne male zemlje bori za istu! A tu je negde uz rame sa Orbanom i Milorad Dodik. I šta sad Toma ovo priča? Jel misli da nam je otkrio novi kontinent? Pa to smo svi znali još odavno, a znao je i on nego se sad pravi fini gospodin pa ko veli daj da ja to kažem narodu na vreme. Ne verujem mu baš ništa, ni da mi kaže kako je mleko belo nebi mu verovao!!! Što se nas srba tiče, probali smo da budemo samostalni, i uvideli smo da to nije lako, i da nas je vremenom sve manje i manje. Velika je cena samostalnosti. Svaka sila koja je na nas napadala, pustoš je ovde ostavljala (počevši od turske, pa preko I i II sv. rata, i na kraju do NATO bombardovanja). Do sada je ovde trebalo da bude bar 30 miliona srba, ako ne i više. Ako i dalje budemo samostalni, ne znam koliko ćemo još potrajati pod kapom nebeskom. Pokušavamo i da se priblišimo EU, i svi vidimo kako će to izgledati, i da to nije dobro za nas. Ali ima još jedna opcija koju nismo probali, a samo nam je još ona ostala: približavanje Rusiji. Verujem da ako tu opciju iskoristimo, možda nećemo živeti bogato i dobro kao što se živi u najrazvijenijim zemljama EU (uostalom ko nam garantuje da će nam u EU, ako je suđeno da se tamo učlanimo, biti "bogato" i "dobro". Mislim da ćemo uvek biti predgrađe EU, nešto kao nekakva crnačka četvrt u nekom američkom velegradu), ali smatram da će biti sigurnije. Niko neće smeti da nas bombarduje i napada, a za naš standard treba sami da se pobrinemo a ne da čekamo da neko dođe sa strane da nam otvara nova radna i nudi male plate i tako nas već ponižene ponižava ponovo. Eto to su neka moja razmišljanja. Ne tvrdim da sam u pravu, ali tako mislim.

 8. M. Frampton says:

  Zasto ne otvore referendum da se narod izjasni? To bi bilo najbolje.

 9. vesna says:

  Evrici CE da odu u privatan dzep za kupovanje an summer donjeg vesha u americi... evropa CE opet da izigra Srbiju za ulaz u EU I da zato trazi opet neki novi uslov....I ode kosovo a Srbija ne dobi no jedno ni drugo I zauvek izgubi trece....

 10. Jasna says:

  Ako sumnja a s pravom sumnja u ovu vladu koja će sigurno htjeti priznati,neka je raspusti na vrijeme i raspiše izbore,ali svi su oni isti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *