Nikolić, Dačić i Vučić najavili kampanju na Kosovu, Tači pušta samo u manastire

Nikolić, Dačić i Vučić najavili kampanju na Kosovu, Tači pušta samo u manastire

8 oktobra 2013

-Radne grupe Beograda i Prištine za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji ponovo će se u četvrtak sastati u Briselu, kako bi se utanačili svi detalji dogovora koji su postignuti na sastanku srpskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija sa Ketrin Ešton – saznaju „Novosti“.

Međutim, nepun dan posle radne večere u štabu EU, nastavljena je razmena „paljbe“. Premijer Dačić najavio je u utorak da planira da sledeće nedelje poseti Kosovo, jer želi da pruži podršku Srbima kako bi u što većem broju izašli na izbore, kao i da će u predizbornoj kampanji učestvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsedik Vlade Aleksandar Vučić. Tači je uzvratio da neće biti dozvoljene posete koje imaju izborni karakter, a da „manastire uvek mogu da posećuju“!

Ovaj zluradi komentar koji „miriše“ na nove opstrukcije Prištine, preti da ponovo dijalog dovede u ćorsokak i da udalji Srbe od glasačkih kutija u Pokrajini.

U našem državnom vrhu očekuju da Brisel spreči nove političke smicalice Tačijeve vlasti. Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, kaže za „Novosti“ da Priština ima i rok do petka da imenuje predstavnika liste „Srpska“ u CIK Kosova.

– Na sastanku u Briselu u četvrtak očekujemo da budu ostvareni svi elementi postignutih dogovora, a čiji je garant i EU.

Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin objašnjava da će mehanizam poseta funkcionisati kao pre izbijanja problema – Kancelarija za KiM zahteve će podnositi Euleksu.

Šef diplomatije Ivan Mrkić ocenio je da je postignut korektan dogovor po pitanju poseta srpskih zvaničnika KiM. On je poručio da namerava da Pokrajinu poseti „čim se javi neka potreba za tim“.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić pozvao je u utorak još jednom Srbe da izađu na birališta, jer su ovi izbori „svojevrstan referendum“ na kojem će se građani izjašnjavati za ili protiv Srbije, a ne za ili protiv Prištine:

– Na ovim izborima Srbi će odlučiti da li žele da ostanu deo Srbije ili će prihvatiti da bez ikakvog otpora Albanci zauzmu i sever Kosova.

Inače, tokom sastanka u Briselu Tačijeva vlada obavezala se da će „odblokirati“ posete srpskih političara Kosovu i Metohiji u toku predizborne kampanje, da će rešiti pitanje upisa Srba u biračke spiskove i učešće kontrolora u Centralnoj izbornoj komisiji

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *