Nikolić i Vučić uručili ključeve 39 novih kuća u Obrenovcu

Nikolić i Vučić uručili ključeve 39 novih kuća u Obrenovcu

12 decembra 2014

obrenovac78909Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić uručili su danas ključeve 39 novih kuća porodicama u Obrenovcu čiji su domovi uništeni tokom majskih poplava, a koje su izgrađene iz donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

Iz donacija UAE izgrađeno je 14 kuća, a iz donacija Kuvajta 25, a sve su opremljene belom tehnikom koju je poklonila kompanija Gorenje.

Završetak 14 kuća u Obrenovcu deo je šireg projekta koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a finansira Fondacija Kalifa Bin Zajeda Al Nahjana, posredstvom Ambasade UAE u Srbiji.

U okviru tog projekta ovog je meseca završena gradnja 35 kuća i to 14 u Obrenovcu, 17 u Krupnju i još četiri u Valjevu.

Sve kuće namenjene su porodicama čiji su domovi uništeni u majskim poplavama, projekat gradnje objekata od 60, 80 i 100 kvadrata vredan je milion evra a u tim je kućama zbrinuto ukupno 150 ljudi.

Osim te donacije, Emirati su na namenski donatorski račun Srbije odmah nakon poplava uplatili 10 miliona dolara.

Donacijom iz Kuvajta u Obrenovcu se gradi 25 tipskih kuća, sve su po 65 kvadratnih metara, a u njih će se useliti 37 članova porodica.

Ukupna vrednost donacije je 400.000 evra, a donator je Država Kuvajt kroz Društvo crvenog polumeseca te zemlje.

Predsednik Nikolić i premijer Vučić, nakon uručenja ključeva obići će školu „Posavski partizani” koja je obnovljena sredstvima EU u vrednosti od 160.000.

Nikolić: Ceo svet pokazao ogromnu solidarnost prema Srbiji

Šteta je što su nas poplave zadesile, ali su istovremeno pokazale koliko i na koga možemo da računamo, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenivši da je u nevolji koja nas je snašla ceo svet pokazao ogromnu solidarnost prema Srbiji.

„Obrenovačka deca posle poplava nisu imala ni kuću ni školu u koju idu, a sada pred zimu imaju kuću u kojoj žive i školu u koju će da idu”, rekao je Nikolić prilikom posete osnovnoj školi „Posavski partizani” koja je renovirana i opremljena uz pomoć donacije EU.

On je zahvalio EU na velikoj pomoći koja je pružena, ali i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu, koji se, kako je rekao, svesrdno založio da ta pomoć bude velika i da ode u prave ruke.

„Nadam se da ste i vi ubeđeni da će ova deca vratiti stostruko svaki dinar koji je uložen u ovu zgradu”, rekao je Nikolić Devenportu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je EU mnogo pomogla Srbiji i da Srbija ne bi mogla da završi obnovu zemlje posle poplave bez pomoći EU i drugih prijatelja.

„Uveren sam da će i EU da bude objektivna kada bude ocenjivala naš rad u budućnosti”, rekao je Vučić dodajući da je preostalo da se u Obrenovcu obnove još gimnazija, obdanište i jedan nasip, a da je sve ostalo govoto završeno.

Vučić je zahvalio Devenportu na donacijama EU, ističući da će obrenovačka deca koja budu pohađala ovu školu imati odlične uslove za rad.

Devenport je rekao da je EU uložila velika sredstva u obnovu u Srbiji izrazivši radost i zadovoljstvo što je i škola u Obrenovcu završena.

On je istakao da je obnova posle majskih poplava u Srbiji bila uspešna zbog zajedničkog rada i angažovanja vlade, lokalne samouprave, ali i građana volontera i organizacija civilnog društva.

EU će nastaviti da pomaže, dodao je, najavio da će se u sledećoj fazi najviše raditi na prevenciji od poplava kako bi se one u budućnosti sprečile, a predsedniku i premijeru zahvalio je na toplim rečima njemu i EU zbog pomoći nakon poplava.

Direktorka škole Vesna Ješić rekla je da su đaci i nastavnici posle dugo vremena dočekali da se škola obnovi i da počne da radi u dve smene, i zahvalila EU i svim ljudima dobre volje koji su pomogli.

Ceremoniji u školi prisustvovali su ministri prosvete i odbrane, Srđan Verbić i Bratislav Gašić.

Evropska unija uložila je 160.000 evra u obnovu i nabavku školskog nameštaja, a radovi su obuhvatali zamenu električnih instalacija, malterisanje, uređenje zidova i podova…

Celo prizemlje Osnovne škole „Posavski partizani” tokom majskih poplava bilo je potopljeno. Inače, EU izdvođila je više od 860.000 evra za rekonstrukciju i opremanje pet obrazovnih ustanova u Obrenovcu.

Pored navedene osnovne škole, opremljene su i osvnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” i „Jefimija”, kao i Poljoprivredno-hemijska i Tehnička škola.

Rekonstrukcija tih škola je završena, opremeljene su osnovnim nameštajem, a oprema za kabinete i druga učila trebalo bi da bude isporučena početkom sledeće godine.

U prvoj polovini sledeće godine, EU će finansirati sa dodatnih 230.000 evra za obnovu stare zgrade Tehničke škole i izradu glavnog projekta za obnovu Gimnazije.

Zaključno sa 8. decembrom, finansijska materijalna pomoć je isplaćena za ukupno 5.869 domaćinstava u Obrenovcu, u ukupnoj vrednosti od 1,72 milijardi dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *