НИКОЛИЋ НА САСТАНКУ СА СКОТОМ критиковао Америку и њену политику

NIKOLIĆ NA SASTANKU SA SKOTOM kritikovao Ameriku i njenu politiku

17 januara 2017

632164_tan2017-1-17-9407127-0_f

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u utorak sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, kojem je rekao da razume da Amerika bezuslovno podržava nešto na čije stvaranje je direktno uticala i da je zvanični Vašington sprovođenjem svoje volje stvorio mnoge nevolje, te da se nada da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

U saopštenju Pres služe se navodi da je predsednik Nikolić konstatovao da su dve zemlje na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administracijom odnosi dve zemlje dobiti novi kontekst.

Srpski simboli provokacija, a albanski…

– Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale, čini se, bolju percepciju u očima SAD – naglasio je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom, koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, potpuno neprihvatljivo.

– Za Albance je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju – rekao je predsednik Nikolić.

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova. On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu.

Srbija faktor stabilnosti

Predsednik je primetio da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na Kosovu i Metohiji i podsetio svog sagovornika da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština, te dodao:

– Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

Ambasador SAD je naglasio da njegova zemlja podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija.

– Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa komšijama su imali svojih uspona i padova – konstatovao je ambasador Skot i dodao da su napravljeni koraci napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali i neki koraci unazad.

On je izrazio spremnost da Sjedinjene Američke Države grade jače odnose sa Srbijom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Skote idi kući

  2. Jovan says:

    Nikolic je prvi srbin-politicar koji je posle 17 godina rekao samo mali deo onoga sto treba reci Natofasistickoj zlocinackoj bandi. Sva bagra kvislinslinga i dupelizaca nato srboubica i siptara zlocinaca tupavom propagandom na svim medijima napada Nikolicevu izjave . A glavno pitanje svim Srbima koji ga pljuju povodom toga- koji deo njegove recenice nije tacan????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *