NIKOLIĆ: Najvažnija obaveza vojske je odbrana od agresije

NIKOLIĆ: Najvažnija obaveza vojske je odbrana od agresije

14 septembra 2013

Tomislav-Nikolic_620x01541260219Srbija mora aktivirati i ojačati sve svoje resurse ako želi brzo da realizuje proces pregovora sa Evropskom unijom i da ostvari druge spoljnopolitičke ciljeve, poručio je u subotu predsednik Srbije Tomislav NIkolić na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

Nikolić je ukazao da Srbija danas trasira svoj put ka prosperitetu i zasluženom mestu u evropskoj porodici država, te da na tom putu mora ocuvati i promovisati one vrednosti koje nasu zemlju cine drugacijom od ostalih.

„Zadaci u procesu pregovora postaju sve brojniji i ozbiljniji. Ako Srbija želi da brzo ostvari taj i druge važne spoljnopolitičke ciljeve, moraće što pre da aktivira i ojača intelektualne, diplomatske, ekonomske , materijalne i druge resurse“, istakao je predsednik Srbije na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, jedan od uslova za ostvarivanje tih ciljheva je otpornost i jačanje sistema bezbednosti i sistema odbrane:

„Država i društvo samo u uslovima unutrašnje stabilnosti mogu skladno da se razvijaju – u političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svakom drugom smislu“.

„Vojska Srbije i njeni pripadnici u svemu tome imaju važnuulogu. Državno rukovodstvo posvećeno je tome da Vojsci, upolitičkom, materijalnom i finansijskom smislu, obezbedi ono što joj je u ovom trenutku najpotrebnije“, naglasio je Nikolić.

Kako je istakao, takav stav prema Vojsci, s jedne strane, posledica je svesti o važnosti njenih misija, a s druge – izraz mere poverenja u ljude koji se staraju o odbrani zemlje.

Vojska Srbije, dodao je, mora da bude spremna da pruži podršku civilim vlastima, a istovremeno Srbija radi na promociji mira u regionu i svetu, jačanju dobrosusedstva i saradnje sa zemaljama na svim kontinentima i zato već nekoliko godina vojno rukovodstvo uspešno priprema jedinice i pojedince koji našu zemlju predstavljaju u međunarodnim operacijama.

„Znam da u uslovima osiromašenja društva mnogima izgleda da ćemo bespovratno da zaostanemo za drugima, bogatijima i samim tim i moćnijima. Da je samo novac odlučivao Srbija ne bi dobila ratove u koje je bila uvučena. Vojno rukovodstvo to zna dobro zato stvaralački radi na maksimalnom iskorišćavanju svih intelektualnih i materijalnih resursa“, rekao je NIkolić i napomenuo da pod očuvanjem odbrambene sposobnosti podrazumeva jačanje unutrašnje kohezije i to na osnovama srpske vojne tradicije.

Ukazujući na značaj svestranosti i obrazovanja oficira, Nikolić je naveo da uporedo sa inoviranjem programa akademskih studija i usavršavanja, Univerzitet odbrane i Vojna akademija treba da nastave unutrašnju konsolidaciju, a kako je dodao, veoma su važne pripreme sistema vojnog obrazovanja za spoljašnju evaluaciju i predstojeću reakreditaciju studijskih programa.

Prema njegovim rečima, ta dva procesa pratiće organizacijsko-formacijske promene, usmerene na integrisanje akademskih potencijala, racionalnije korišćenje raspoloživih resursa i obezbeđenje najviših akademskih standarda.

„Univerzitet odbrane i Vojna akademija treba da nastave da uvode savremene metode za sticanje i prenošenje znanja. Samo moderan i fleksibilan sistem vojnog obrazovanja može da zadovolji buduće potrebe našeg sistema bezbednosti i odbrane, ali i da bude u funkciji međunarodne promocije našeg sistema odbrane, kome s pravom težimo“, poručio je predsednik Srbije, napominjući da uspeh u ostvarivanju tih ciljeva ne zavisi presudno od materijalnih ulaganja.

Nikolić je mladim oficirima poručio da uče stalno i mnogo i usavršavaju se „kao oficiri i kao ljudi“ i da grade svoje karijere časno, odvažno, sa hrabrošću i odanošću otadžbini koja je krasila heroje srpske vojske kroz čitavu našu istoriju, rekao im je i da će svoje početne dužnosti u Vojsci Srbije obavljati u uslovima burnih promena koje se dešavaju na globalnom nivou, da se raspored političkih i ekonomskih snaga u svetu nezaustavljivo se menja i geostrategijski zaokreti vode ozbiljnim promenama u vojnom domenu.

„Zato se menja karakter tradicionalnih zadataka i pojavljuju nove obaveze oružanih snaga. Iako odbrana od oružane agresije ostaje najvažnija obaveza svake vojske u svetu, njihovo učešće u rešavanju kriznih situacija, na unutrašnjem ili međunarodnom planu, postaje učestalije i značajnije. Takvi trendovi i razvoj novih tehnologija nameću obavezu stalnog preispitivanja organizacije i transformacije oružanih snaga“, kazao je predsednik.

Doktrinarna, tehnološka i obrazovna zastarelost danas, brže nego ranije, postaju bezbednosni rizik i pretnja. Zato je, prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja da se ne više iz jedne u drugu školsku godinu, već iz semestra u semestar inoviraju nastavni programi i da kontinuirano obrazovanje postane imperativ ne samo kadeta već i starešina i njihovih profesora.

Čestitajući potporučnicima na oficirskom činu i poželevši im zdravlja i uspeha u životu, NIkolić je govor završio rečima – „Živela Srbija!“

KOMENTARIJedan komentar

  1. ja says:

    Praćkama na ptimer, pošto sada nemamo ni pešadiju, ni protivgradne rakete...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *