„Nikolić me nije uvredio“

„Nikolić me nije uvredio“

30 aprila 2013

Nebojsa-Radmanovic-011Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da u ovom momentu nema potvrde da bi značajniji broj zemalja mogao da prizna Republiku Srpsku ako bi ona proglasila nezavisnost, zbog čega u to „ne treba ići“.

„Moja je lična procena da to ne treba raditi u ovom momentu, osim ako ne budemo žestoko pritisnuti zahtevima za centralizaciju, pa da taj čin bude naš odgovor“, rekao je Radmanović.

On je za sutrašnji „Pres Republike Srpske“ istakao da je pričom o deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske hteo da podseti sve političare, a naročito bošnjačke, a i građane da se sa Republikom Srpskom niko ne može igrati.

„Nema mesta nikakvim pričama jer postoji stav parlamenta, a ne nekog pojedinca. To je izazvalo buru kod onih koji sve što mi radimo shvataju kao put ka odvajanju, a evo i njih da podsetim da Povelja UN daje narodima pravo na samoopredjeljenje i to pravo se Srbima u BiH ne može uzeti“, istakao je Radmanović, negirajući da je pretio otcepljenjem.

On je rekao da se ne mogu dovesti u ravan Kosovo i Srpska.“Međunarodna zajednica koja ovde kroji granice vekovima opredelila se da ovo uradi sa Kosovom i Metohijom, iako ustavnopravni položaj južne pokrajine u Srbiji nije ni blizu onoga što Republika Srpska ima u BiH. Međutim, sve velike zapadne sile su se opredelile da priznaju Kosovo, što ne bi bio slučaj sa Republikom Srpskom“, pojasnio je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje koliko je jak pritisak za centralizaciju, koji može proizvesti odgovor Srpske, on je rekao da pritisak stalno postoji. „Ali on nije opasan ako smo mi u Republici Srpskoj jedinstveni da očuvamo autonomiju koju imamo. A, to jedinstvo uglavnom postoji“, naglasio je Radmanović.

On je negirao da njegovi i stavovi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o budućnosti BiH nisu isti.

„Postoji budućnost BiH ukoliko se u njoj osećamo ravnopravno i niko nikog ne napada. To je i Dodikov stav. I obrnuto. Ukoliko nas napadaju, hoće veću centralizaciju, da vladaju ovim prostorom, onda smo mi spremni da idemo do otcepljenja. Samo Dodik to kaže direktnije i jače, bez obrazloženja“, naglasio je Radmanović.

Komentarišući dogovor Beograda i Prištine, on je rekao da je „ovo što je urađeno dobar put“. „Parlament Srbije je pokazao, sa impozantnom većinom, da je taj put dobar. Ali, u svemu tome se ne smeju zaboraviti interesi Srba na Kosovu“, dodao je Radmanović.

Govoreći o poseti članova Predsedništva BiH Beogradu, on je rekao da je bošnjački član Bakir Izetbegović zloupotrebio dobronamernost domaćina netačnim ocenama na konferenciji za novinare, koje je izneo i na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je podsetio da je intervju predsednika Nikolića za BHT1 „digao puno buke“. „Ako je on rekao da nas smatra Bosancima, to nisam shvatio kao uvredu Srbima. On sam zna da ovde žive Srbi“, naveo je Radmanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *