NIKOLIĆ: Naši saveznici su više pomogli svojim i našin neprijateljima nego Srbiji

NIKOLIĆ: Naši saveznici su više pomogli svojim i našin neprijateljima nego Srbiji

5 avgusta 2014

tomislav-nikolic 324d32Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, nakon obeležavanja godišnjice početka Prvog svetskog rata, da je Srbija naučila da više ne može da ima neprijatelje među velikim državama, posebno među onima čije ekonomije mogu mnogo da joj pomognu.

“Srbija će tako i da nastavi. Ja se nadam da se nikada nećemo opredeliti ni na jednu stranu, posebno ne ako dođe do sukoba koji bi, ne daj bože, mogli da se završe loše za Srbiju. Srbiji nije mesto u ratovima jer, čini mi se, više nema šta ni da izgubi”, rekao je Nikolić novinarima u Liježu.

Nikolić je dodao da je Srbija, nakon velikih ratova u 20. veku, naučila da više nema života za bacanje i da je mnogo izgubila u oba rata, iako je bila na pravoj strani.

“Ali, posle ratova se nekako dešavalo da naši saveznici pomognu svojim i našim neprijateljima da brže izađu iz posleratne krize nego nama, iako se nismo svrstali u blok koji bi bio smetnja za one druge”, rekao je Nikolić.

Govoreći o događaju u Belgiji, Nikolić je rekao da on predstavlja simbolično nastojanje evropskih država da početak Prvog svetskog rata obeleže kao tragediju koja nije smela da se ponovi 1939. godine.

“Belgija je tada nastradala kao neutralna zemlja i koju u istoriji mnogo toga vezuje za Srbiju”, rekao je Nikolić.

On je rekao da su pojedini govornici ukazivali da je ovo vreme kada bi trebalo da izvučemo opomene, jer i danas postoje određena žarišta u svetu, ali je dodao da “nije siguran da neka od njih (žarišta) nisu oni izazvali”.

Nikolić je ocenio da je danas manja opasnost da se dogodi nešto kao u vreme izbijanja Prvog ili Drugog svetskog rata, ali i dodao da oprez nikad nije na odmet, posebno kod ljudi koji predstavljaju male države i male narode.

“Poneko od govornika je pominjao učesnike Prvog svetskog rata, nisu pomenuli Srbiju, Crnu Goru ni Rusiju pa sam ostao uskraćen za kompletno obeležavanje početka rata koji nije smeo da se desi i koji bi trebalo da služi kao opomena da se rat više nikada ne desi”, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je , u belgijskom gradu Liježu, zajedno s šefovima više od 80 država, učestvovao u obeležavanju godišnjice početka Prvog svetskog rata i napada nemačkih trupa na Belgiju.

Nikolić je položio vence na spomenik belgijskom kralju Albertu Prvom – “Kralju-vojniku”, i na grobove petorice srpskih vojnika koji su pomogli snažan otpor belgijskih jedinica nemačkim agresorima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *