NIKOLIĆ: Očekujem izvinjenje od Turske

NIKOLIĆ: Očekujem izvinjenje od Turske

26 oktobra 2013

Tomislav NikolicPredsednik Srbije Tomislav NIkolić zamrzao je učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske zbog skandala premijera Turske Redžepa Erdogana.

Nikolić je rekao da očekuje izvinjenje Turske.

„Preuzimanjem predsedničke funkcije, preuzeo sam i dobre odnose sa Turskom, koje je uspostavio moj prethodnik, bivši predsednik Srbije. Trudio sam se da te odnose pretvorim u iskreno prijateljstvo dva naroda. Sve vreme sam upozoravao predsednika Turske da, u najmanju ruku, nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država da priznaju „nezavisnost“ Kosova“, naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije naglašava da je skandal koji je u Prizrenu napravio predsednik Vlade Turske grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije, revidiranjem istorije.

Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje rukovodstva Turske, dodaje Nikolić i poručuje:

„Očekujem da u Turskoj pobedi razum i da se Turska izvini Srbiji zbog ove agresije bez oružja.“

„Do tada, kao predsednik Srbije, zamrzavam svoje učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, zato što to nije skup ratnohuškačkih zemalja, već demokratskih država, koje državnički razum vodi ka miru na Balkanu“, zaključio je predsednik Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *