NIKOLIĆ ODGOVORIO JOSIPOVIĆU: U kojoj to zemlji žive „bunjevački Hrvati“?

NIKOLIĆ ODGOVORIO JOSIPOVIĆU: U kojoj to zemlji žive „bunjevački Hrvati“?

9 septembra 2014

nikolic_josipovic 01Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, na kritike hrvatskog predsednika Iva Josipovića o donaciji udžbenika za Bunjevce u Vojvodini, rekao da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele.

Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predviđeni način, rekao je predsednik Nikolić i naveo da je reakcija Josipovića donekle razumljiva, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika.

„Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar ličnog stava i opredeljenja“, naveo je predsednik Srbije u izjavi za medije, upitavši zašto njegov hrvatski kolega Bunjevce naziva bunjevačkim Hrvatima.

„Ako im to pravo priznaje i gospodin Josipović, zašto ih naziva bunjevačkim Hrvatima? Pod pojmom američki Hrvati se podrazumevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati“, upitao je Nikolić povodom kritika Josipovića.

On je objasnio da je poklonio knjige bunjevačkim osnovcima. Autore udžbenika je imenovao Bunjevački nacionalni savet, a odobrilo šest prosvetnih institucija Republike Srbije.

Reč je o izbornom predmetu „Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture“ u osnovnim školama u mestima gde živi bunjevačka nacionalna manjina.

„Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata“, rekao je predsednik Srbije.

Hrvatski predsednik Josipović kritikovao je Nikolića zbog, kako je rekao, činjenice da su bunjevački Hrvati u Vojvodini dobili udžbenike na ćirilici kao donaciju, što govori o kontinuitetu politike koja želi da asimilira Hrvate u Srbiji.

„To je nekorektan potez koji treba ispraviti“, rekao je Josipović, ali je dodao i da se, s druge strane, ne sme zaustaviti samo na kritikama šta je u drugoj državi napravljeno, nego šta su u Hrvatskoj propustili „i gde je naš problem“.

Predsednik Srbije donirao je udžbenike učenicima u Subotici na početku školske godine.

KOMENTARI7 komentara

 1. FORum LIvii says:

  Ovaj se ostrvio na Nikolica.Na taj nacin on derogira Predsednika Republike Srbije ! Dozvoljava sebi pravo da Predsednika Srbije stalno vuce za usi . Ovo zasluzuje diplomatski DEMARS a ne samop odgovor u rukavicama . ODSTUPI BRE ! ODBIJ !

 2. Jasminka says:

  Bunjevci ne reaguju,jer su ljudi normalni ali on i Tomšićka,kao brinu,nemaju u svojoj lijepoj problema.

 3. Den says:

  Pitajte Josipovica , "kakav snjeg pada u njegovom dvoristu ... "

 4. milica says:

  Prije godinu dvije u Subotici je HTV snimio emisiju "Lijepom našom" čiji naslov u kombinaciji sa mjestom snimanja nedvosmisleno govori o njihovim aspiracijama.O mogućnosti izvedbe nečeg sličnog sa naše strane u lijepoj njihovoj izlišno je pisati,jer,čak i kad bi uspjeli da pređu granicu sa takvim namjerama digla bi se takva prašina da bi se uspjehom smatralo da živi i zdravi stignu natrag.

 5. Rudy Franklin says:

  Od pamtiveka pa do danas: 1.) Imamo Srbe koji su ostali PRAVOSLAVNI, 2.) Imamo KATOLICKE Srbe koji sebe nazivaju "hrvatima", 3.) Imamo Srbe koji su se POTURCILI... 4.) Imamo Milo Đukanović koji je izd*kao novu crnogorsku naciju... E, [to ce biti u buducnosti to ti nijedan Srbin vise nezna!!!

 6. zuba zubic says:

  IZVINITE STO SAM SELJACINA SRPSKA IZ BEOGRADA, ALI VI USTASE, NAJEBEM VAM SE KRVAVE MAJKE DO KRAJA, DECU VAM JEBEM, BABE DEDE I ONE STO DOLAZE, MARS U PICKU MATERINU.NEMA RAZGOVORA, KOLJASI.

 7. Etnolog says:

  Bunjevci danas mogu biti što god hoće, ali im daleki preci nisu bili ni Hrvati, ni Srbi, već ono što danas zovemo Vlasima, to jeste, neko poromanjeno predslovensko pleme. Čitajte istorijska dokumenta, nemojte čitati gluposti koje odvaljuju dvojica predsednika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *