Nikolić: Po cenu ulaska u EU nećemo priznati Kosovo

Nikolić: Po cenu ulaska u EU nećemo priznati Kosovo

17 avgusta 2013

Nikolic-Obama_620x0Predsednik Nikolić izjavio, na sastanku sa Obaminim polubratom, da je Srbija odlučna da ne prizna Kosovo čak i po cenu da ugrozi svoj ulazak u EU.

„Srbiju sada očekuje period razvoja i prosperiteta, nalazimo se na putu za ulazak u Evropsku uniju, toliko smo uporni da ne priznamo nezavisnost Kosova i Metohije da smo spremni da ugrozimo taj put, koji jeste naša budućost, ali postoji nešto što se zove ponos“, rekao je Nikolić na sastanku.

Nikolić je rekao i da se nada da će Balkan u budućnosti živeti u miru.

Abongo Malim Obama, brat američkog predsednika Baraka Obame, rekao je da je važno ono što nam je zajedničko, a ne različito, jer je to ključ mira i stabilnosti.

Predsednik Balkanskog kluba mira Osmo Vatreš, koji je bio na sastanku Nikolića i brata američkog predsednika, odao je priznanje Nikoliću za dosadašnji rad na dužnosti predsednika Srbije, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Malik Obama je izjavio da je došao u posetu Srbiji i Balkanu da bi promovisao mir.

Polubrat predsednika SAD Abongo Malik Obama je i predsednik fondacije „Barak H. Obama“. Fondacija je nazvana po zajedničkom ocu Baraka i Abongoa Obame, Baraku Huseinu, koji je bio jedan od najzaslužnijih za privredni razvoj Kenije.

Abongo Malik Obama je kenijski državljanin rođen u Najrobiju, gde je odrastao, i dete je iz prvog braka Baraka Starijeg. Rođen 1958, tri godine je stariji od svog polubrata, predsednika Amerike.

Malik Obama ovih dana boravi na Balkanu, a u četvrtak u Skoplju je primio nagradu udruženja Balkanski klub mira. Prema izveštajima skopskih medija, njegovu posetu Makedoniji obeležio je manji incident – ukraden mu je kofer.

Kako piše list Dnevnik, Malik Obama je dva i po sata zakasnio na zakazano razgledanje Skoplja, a dokoni novinari koji su ga čekali ispred spomen kuće Majke Tereze čuli su da je razlog kašnjenja bilo to što mu je izgubljen kofer, pa je ostao bez odeće koju je poneo za višednevnu posetu. Domaćini su to potvrdili, međutim, nisu hteli da komentarišu. „To može da se desi svakome“, kratko je rekao Stavre Džikov, koordinator Balkanskog kluba mira.

Malik Obama je bio pričljiviji, pri čemu je istakao da je „presrećan što može da poseti Makedoniju … koja je zemlja bogate istorije, a ima i lepe žene“. Malik Obama se sastao sa vlastima Gostivara, posetio crkvu i džamiju, večerao ćevapčiće i teletinu na žaru, pa nastavio svoju balkansku turneju.

Zanimljivosti

Malik Obama je nezvanični portparol „afričkog“ dela porodice svog polubrata Baraka, 44. američkog predsednika, s kojim se upoznao 1985. u Keniji, gde i danas živi. Vlasnik je prodavnice elektronske opreme, a povremeno radi kao konsultant u Vašingtonu.

Pokušao je da uđe u politiku kao predsednički kandidat, ali je osvojio samo procenat glasova kenijskih glasača. Izborni slogan mu je bio: „Obama tamo – Obama ovamo“.

Musliman po veroispovesti, trenutno ima 12 žena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *