НИКОЛИЋ: Рекао сам – Папа не може да дође без одобрења СПЦ

NIKOLIĆ: Rekao sam – Papa ne može da dođe bez odobrenja SPC

12 jula 2018

VATIKANSKA administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve. Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC.



Ovako bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić za „Novosti“ pojašnjava zamešateljstvo oko otkazivanja posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, „načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve“.

– Ne znam da li je od bilo koga tražio odobrenje da to učini. Od mene nije. Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni već i verski poglavar – naveo je nekadašnji šef države.

On je našoj redakciji dostavio i pismo koje je 3. avgusta 2016. uputio patrijarhu Irineju.

– To pismo iznosi u javnost istinu o mom odnosu prema poseti pape, mada unapred znam kako će komentarisati oni koji su već pisali da sam „ispalio“ papu, „slagao ga kao što sam mnoge pre njega“ i tome slično.

Nikolić kaže da je SPC i Njegovu svetost upoznao sa svim što se dešavalo u vezi sa dolaskom pape.

– Dobio sam odgovor da će pitanje posete biti izneto na Saboru SPC, u maju 2016. godine, kako bi Sabor zauzeo svoj stav. Nisam obavešten da li je ta tema izneta na Saboru, niti da li je doneta bilo kakva odluka po tom pitanju. Smatrao sam da je to znak da SPC još nije spremna da se saglasi sa posetom i da i sama pozove papu u Srbiju, ali sam im ipak pisao u avgustu 2016.

Nekadašnji predsednik zaključuje da odnosi sa drugim državama, posebno dogovori koji nisu sprovedeni, ne treba da budu izneti u javnost.

– Posebno ako ih iznose neovlašćena lica, bez saglasnosti predsednika Srbije koji ih je inicirao ili u njima učestvovao.

IZBORE NAVELI KAO IZGOVOR

PAPINA poseta Srbiji, kako je obelodanio Dačić, bila je dogovorena januara 2016. Polovinom tog meseca u Beograd je stigla depeša kojom je potvrđeno da Franja želi da dođe 21. i 22. maja.

Dan kasnije na Andrićev venac stigla je još jedna nota iz Rima kojom se predlaže da vatikanska delegacija zadužena za pripremu posete poseti Beograd već 24. januara. Ubrzo su raspisani i parlamentarni izbori, što je navedeno kao opravdanje za otkazivanje papine posete.

PREDLAGAO JASENOVAC KAO TEMU

U PISMU koje je Nikolić 3. avgusta 2016. uputio patrijarhu, između ostalog, piše da bi „katolici širom sveta, osim verovatno u Hrvatskoj i BiH, pozdravili papin dolazak u Srbiju kao jasnu hrišćansku poruku“:

– Uveren sam da bi u dobroj pripremi posete bilo moguće da se postigne i to da papa u Srbiji odgovarajuće kvalifikuje ustaška zverstva u Jasenovcu i drugde. Takođe, ukoliko bi se pristupilo dogovorima o poseti može se zamisliti šta bi značila zajednička poseta pape i Vaše svetosti Pećkoj patrijaršiji, Dečanima ili Gračanici… Moje mišljenje je da bi papa trebalo u toku ove godine (2016) da poseti Srbiju i da se tom prilikom priredi, u odgovarajućoj formi i na odgovarajućem mestu, Vaš susret sa njim… – naveo je Nikolić uz ocenu da „nije dobro za Srbiju da se i dalje ne izjašnjava o ovom važnom pitanju“.

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Diego says:

    Svaka čast!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *