НИКОЛИЋ РОГОЗИНУ: „Више нисам председник, па могу отворено…“

NIKOLIĆ ROGOZINU: „Više nisam predsednik, pa mogu otvoreno…“

23 juna 2017

(foto: Youtube printscreen)

Bivši predsednik Tomislav Nikolić rekao je u razgovoru sa Dmitrijim Rogozinom da je prioritet Srbije „prijateljstvo sa Rusijom uz poštovanje za ostale zemlje“.

Nikolić, koji je na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, sastao se sa potpredsednikom ruske vlade i rekao mu da to može „otvoreno da kaže“.

„Više nisam predsednik i sada mogu slobodno da kažem – mi smo svoje prioritete odavno definisali – to je prijateljstvo sa Rusijom uz poštovanje ostalih nacija“, rekao je on.

Nikolić je bio predsednik Srbije od 2012. do 2017. godine, a tokom mandata je bez mnogo srkvianja bio naklonjeniji Rusiji nego zapadnim silama.

Potpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin izjavio da će na kraju Srbija, koja nije „padala“ na ucene i pretnje, ispasti u pravu što nije uvela sankcije Rusiji.

On je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na čiju je svečanu inauguraciju došao, izjavio i da se u Briselu i Vašingtonu već konstatuje da sankcije nisu postigle nikakav efekat.

„Nismo zlopamtila ali smo dobrog pamćenja. Jako cenimo tu čvrstu poziciju Srbije koja se pre svega vodi voljom i željom srpskog naroda i tardicionalno bliskih odnosa dve zemlje. Mi to cenimo i imamo na umu kao osnovu za dalji razvoj tesnih političkih i ekonomskih odnosa“, objasnio je Rogozin u izjavi za TV Pink.

Istakao je da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlučio da pošalje delegaciju na čijem je čelu on, potpredsednik Vlade, na svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije, jer je sa ruske strane na čelu mešovite komisije.

Dodao je da Rusija i ne bi smela da ima predstavnika na nižem nivou posebno ako se uzmu u obzir lični odnosi Putina i Vučića, ali i odnosa dve zemlje.

„Poslednjih godina rad vlade Srbije, pod Vučićem, bio je usmeren na maksimalni boljitak odnosa sa Rusijom. Rezultat toga je povećanje robne razmene i izvoza poljoprivrednih dobara za 20 odsto, kao i povećanja u turizmu. To su sve zasluge predsednika Vučića“, podvukao je Rogozin.

On je istakao da se sva pitanja između dve zemlje rešavaju u okviru posebne grupe koja se bavi strateškim pitanjima, a pokrivene su sve teme.

Preneo je da je informisao Vučića i rešenjima koje je donela Rusija vezano za vojno-tehničku saradnju, kao i da se Rusija sprema za obeležavanje 75-te godišnjice Staljingradske bitke. Izrazio je nadu da će u toku sledeće godine Vučić uspeti da poseti Volgograd.

„Dobili smo predlog srpskog rukovodstva da se obeleži jubilej oslobođenja Beograda zajedno sa predsednikom Putinom što govori o visokom odnosu naših zemalja i da nikada ne zaboravljamo podvige naših predaka. Srbi i Rusi nikada nisu hteli da se predaju bez borbe“, naglasio je Rogozin.

„Želimo novom predsedniku Srbije sreće i uspeha na teškoj dužnosti vođenja srpskog broda kroz burno more balkanske i evropske politike. Veoma cenimo nezavisnost Srbije, kao i njene izbalansirane odnose sa EU i Rusijom“, zaključio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *