Николић: Са Вучићем нисам разговарaо о функцијама; ЕУ ће тражити да уведемо санкције Русији

Nikolić: Sa Vučićem nisam razgovarao o funkcijama; EU će tražiti da uvedemo sankcije Rusiji

22 februara 2017
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da i dalje veruje da je mogao da pobedi u trci za predsednika Srbije, ali da nije želeo da insistira na kandidaturi nakon odluke Srpske napredne stranke jer bi to moglo da ide u korist onih koje ne želi da ga vide na čelu Srbije.

„Postalo mi je jasno da ako insistiram mogu da preokrenem situaciju u korist onih za koje nikada ne bi poželeo da budu na čelu Srbije, jer ne bi mogli da učine onoliko koliko i ja, ili koliko bi Aleksandar učinio na mom mestu“, rekao je Nikolić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Nikolić je precizirao da nema poverenja ni u jednog drugog predsedničkog kandidata osim u kandidata SNS. Predsednik Srbije je dodao da će on i Vučić nastaviti da sarađuju i da će Vučić na izborima imati njegovu potpunu podršku.

On je negirao da je zvao bilo kog poslanika da mu se pridruži u formiranju novog poslaničkog kluba.

„I sada sam ubeđen i ponosan na stranku koja ima dva kandidata koja mogu da pobede na izborima, verujem da sam mogao da pobedim, a on će imati moju potpunu podršku“, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ima ambiciju da sa Vučićem vodi zajedno Srbiju kao što su to činili do sada i da podižu Srbiju sa kolena.

Istakao je da on i Vučić nisu govorili o funkcijama.

„Aleksandar i ja nismo koalicioni partneri, mislim da samo koalicioni partneri razgovaraju o funkcijama, ali kada smo nas dvojica, koji smo jedna ideja u dva čoveka, šta će nam raspodela funckija? Nismo mi stvorili koaliciju juče“, naveo je Nikolić.

Naveo je i da će se o ostalim njegovim predlozima, koje je ranije izneo, razgovarati.

„Jedino je izvesno da će Vučić biti predsednik“, rekao je Nikolić.

Upitan da li misli da je realno da ponovo bude na čelu stranke koja je jednoglasno predložila Vučića za predsedničkog kandidata, Nikolić je rekao da se tu nije ni postavljalo pitanje da li će oni biti lojalni Vučiću ili njemu.

„Ja nijednog časa nisam pravio nikakav razdor. Zašto bi meni smetali ljudi na funkcijama u stranci, nisam ja u sukobu sa idejama koje je Aleksandar Vučić sprovodio“, istakao je Nikolić.

„Nismo mi uopšte došli do skupštine, niti imamo kandidata za predsednika stranke, niti sam rekao da ću se kandidovati“, dodao je.

Naveo je da je funkciju predsednika Srbije obavljao demokratski i da je to shvatio kao imperativ da napusti stranku.

„Ja sam prvi predsednik koji je potpuno demokratski obavljao tu funkciju“, rekao je Nikolić i dodao da je ranije izjavio da će se vratiti ako bude trebao stranci.

Istakao je da on i Vučić nisu postavljali nikakve ultimatume jedan drugome, zato što su prijatelji i zato što treba da nastave zajedno.

Takođe je dodao da se nije mešao u rad stranke i poslaničke grupe SNS.

Istakao je da se ne oslanja na podršku medija i da je uvek, kako kaže, „bio stavljan u stranu“.

„Ne smeta to meni, nisam ja mlad čovek da jurim karijeru, ja sam svoju karijeru vodio na najviši mogući nivo – apsolutno sam“, rekao je Nikolić.

O KOSMETU I PREGOVORIMA SA EU

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Nikolić je podsetio da je i pred evropskim komesarom Johanesom Hanom rekao da, kada je reč o pregovorima sa EU, Srbija neće odmaći ako ne sklopi obavezujući susedski ugovor sa Kosom i Metohijom, što je po njemu znak da se od Srbije traži priznanje KiM. Ukazao je i na uslov zajedničke spoljne i bezbednosne politike pre nego što su usledile sankcije Rusiji u kojima Srbija nije učestvovala.

Kako je rekao, mnogi su ga u Srbiji demantovali, „ali to je stav sa kojim će uskoro da nas suoče“. Naveo je da to nije postao zvaničan stav EU, ali da ga najavljuju parlamenti mnogih zemalja članica.

Prema Nikoliću, najbolja priprema za to je da Srbija otvori i zatvori sva poglavlja.

„Vreme radi svoje, mi trenutno nismo u najboljoj poziciji u odnosu na KiM“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je, posle nekoliko godina, dvaput bio na pregovorima u Briselu i da je shvatio atmosferu gde se delegacija Prištine nalazi pod pokroviteljstvom EU i da je njima mnogo toga dozvoljeno. Kako je rekao, naš pregovarački tim je u tim uslovima radio dobro.

Kada je reč o situaciji sa vozom koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, Nikolić je rekao da je sa Vučićem odlučio da taj voz ne ide dalje od Raške, ali da su kosovske specijalne jedinice već stigle na administrativni prelaz na kome nisu smele da budu prema sporazumu.

Kako kaže, to je znak da Srbi nemaju pravu zaštitu i o tome treba razgovarati sa Kforom, Euleksom i Unmikom jer je očigledno da se sporazumi ne poštuju.

REVIZIJA PRESUDE ZA GENOCID JE IZETBEGOVIĆEVA UNUTRAŠNJA POTREBA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je večeras da je najava revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid unutrašnja potreba bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog koje ne bi smeo da međusobno suprotstavlja narode koji žive na tom prostoru.“Beograd može samo da pruži podršku BiH, srpskom narodu i entitetu u BiH. Ali učinićemo sve što je moguće, a to smo i dužni, da pružimo svu pravnu pomoć da se to odbaci kao nedostojanstveno“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da je upitno koliko je iskrena Izetbegovićeva želja da živi u miru sa 1,2 miliona Srba.

„Kako će se srpski narod osećati kada vidi da jedan narod, preko svog predstavnika, pokreće protiv njega reviziju, da osudi maticu da je počinila genocid“ upitao je Nikolić, podsećajući da je presuda po toj tužbi već doneta pre deset godina.

On je istakao da Izetbegović ne bi smeo da međusobno suprotstavlja narode, zbog želje da ojača svoju poziciju i ukazao da ni Hrvatski narod nije za to.

FONDACIJA DRAGICA NIKOLIĆ NIJE DOBILA NI DINAR OD JAVIH PREDUZEĆA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Fondacija koju vodi njegova supruga Dragica Nikolić privatna fondacija koja je uradila mnogo za Srbiju, a nije dobila ni dinar iz javnih preduzeća ili budžeta.

„Fondacija je unela ogroman novac u zemlju. Novac je direktno dolazio iz inostranstva i pod kontrolom Srbije je otišao narodu Srbije, ja sam ponosan na to“ rekao je Nikolić i izrazio žaljenje zbog toga što se kriminogeni imidž Fondacije Dragice Nikolić održava tako dugo.

„Svaka šuša može da napiše da je Fondacija korumpirana iako je to ogroman posao i i ogroman trud“, rekao je predsednik i dodao da Fondacija vrši reviziju svojih knjiga, predaje završne račune i pod kontrolom je svih državnih organa.

Predsednik je naveo da su troškovi Fondacije Dragica Nikolić jedan odsto od prihoda, dok druge fondacije troše do 30 odsto i podsetio na to da su novcem Fondacije izmedju ostalog obnovljena porodilišta, hiruršeke sale, mnogo kuća unštenih u poplavama.

Nikolić je rekao da je stao iza rada supruge, jer bi i u slučaju da ona radi nešto nedozvoljeno on pao isto kao što bi pao ako padne vlada.

Prema njegovim rečima, Fondacija nije dužna da dostavi spisak donatora, ali ih je dostavila da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da kaže da li je sve što je radjeno radjeno po zakonu i da li su donatori dobili neke nagrade ili beneficije zbog donacija.

KOMENTARI3 komentara

  1. marinko says:

    beograd je pomogo evropi i merkel je sef evrope srbija i francuska su izgubile rat i samo ostala rumunija i bugarska i grcka da panu i izgube svoju politiku njemacka se onda ujedunjuje i vlada sa evropom i balkan nece biti balkan nego sve unija i evropa merkolova zato se rusija sprecava da ne upane u evropu i nemira vise nema evropa se ujedinila zasto su i tezili tosu i dobili uz beograd i francusku

  2. Batina says:

    Boze, pa zar je moguce da neko ovakav (kao kazandzija) bude prcjednik jedne drzave? Cudo je da ta srbija jos uvijek postoji.

  3. Moma says:

    Uveite Rusiji Sankcije i odmah uzmite jači i deblju štrangu da se obesite. U EU Srbija će gladovati i propadati narednih 20-30 godina a potom postati posed evropskih tajkuna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *