Nikolić: Sarađivaćemo sa Kosovom, ali ga nikad nećemo priznati

Nikolić: Sarađivaćemo sa Kosovom, ali ga nikad nećemo priznati

25 jula 2013

Tomislav Nikolic(1)Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija i u budućnosti Kosovo videti kao suštinsku autonomiju, da je spremna da još neke nadležnosti prepusti Prištini, ali da nikada neće biti spremna da prizna nezavisnost ili potpiše bilo kakav sporazum koji bi omogućio Kosovu da bude članica UN.

Nikolić je novinarima na Brdu kod Kranja, odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost odnosa Srbije i Kosova, odgovorio:

„Upravo ovako – razgovaraćemo, dogovaraćemo se, oni će da tvrde da je to država, mi ih gledamo kao suštinsku autonomiju. Spremni smo još mnogo toga da prepustimo Prištini, ali negde ćemo morati da stanemo i da vidimo šta smo uradili, da li nam građani žive bolje i da li je ono što smo odvojili Prištini kao svoje nadležnosti i što ćemo im dati ustavnim zakonom dovoljno ili nije.“

„Dalje od toga ne možemo“, naglasio je Nikolić.

On je rekao da upravo tako u svim razgovorima sa predstavnicima EU Beograd traži da Brisel ne postavlja uslove priznavanja nezavisnosti ili bilo kakav sporazum kojim bi se Kosovu priznalo pravo da bude, na primer, članica UN.

„Srbija to jednostavno ne može, i ne znam koja država u svetu bi mogla“, naveo je on.

Na pitanje da li ima problem što i kosovska predsenica Atifete Jahjaga prisustvuje skupu, predsednik je rekao da „nema pravo da ima svoj problem“, jer su se Beograd i Priština dogovorili da Priština učestvuje na regionalnim skupovima.

„Videli ste i sami da nije bilo predstavljanja. Ja sam tu da ispunjavam ono što Srbija odluči i o čemu se Srbija dogovori, to je narodna skupština usvojila. Moje je bilo da ovde učestvujem kako ovaj skup ne bi prošao bez Srbije“, kazao je Nikolić.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *