Nikolić se sastao sa predsednikom Izraela

Nikolić se sastao sa predsednikom Izraela

29 aprila 2013

Tomislav NikolićPredsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se jutros, na početku dvodnevne posete Izraelu, sa predsednikom Šimonom Peresom, prenosi B92.  Predsednik Izraela je Nikolića dočekao u predsedničkoj palati uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečanu gardu.

Nikolić će se tokom posete Izraelu sastati sa predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom, predsednikom skupštine Juli Edelštajnom, a razgovaraće i sa izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Avigdorom Libermanom, predsednikom partije „Izrael Naš dom“ Jairom Šamirom, kao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom III.

Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu svetog Groba, Crkvu svetog Arhandjela Mihaila, Crkvu rodjenja Isusa Hrista, kao i manastir Sveti Sava Osvešćeni.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu „Džeruzalem postu“ da Srbija ima mnogo da nauči od Izraela – kako je rekao – „ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod“.

Nikolić, koji danas započinje dvodnevnu zvaničnu posetu jevrejskoj državi, istakao je u intervjuu takodje „mnoge istorijske paralele izmedju Srba i jevrejskog naroda“.

Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju: „Vi imate izreku: ‘Sledeće godine u Jerusalimu!’ Za neke naše ljude ona glasi: ‘Sledeće godine na Kosovu!'“

U intervjuu koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je takodje rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos „užasnom pritisku“ s kojim se zemlja suočava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *