NIKOLIĆ: Srbija neće priznati Kosovo po cenu EU

NIKOLIĆ: Srbija neće priznati Kosovo po cenu EU

27 avgusta 2013

Tomislav-NikolicPredsednik Srbije izjavio da je Srbija spremna da otvori pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završi, ali da nikada neće priznati Kosovo, ni po cenu EU.

„Mi smo državu uglavnom uredili po evropskim pravilima, započeli smo borbu protiv kriminala svake vrste, reformu pravosuđa. Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi“, rekao je Tomislav Nikolić, oji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Prema njegovim rečima, Srbija ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda.

„Srbija je lider na Balkanu. EU bez Balkanskog poluostrva nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija EU“, odgovorio je Nikolić na pitanje „Global njuza“ o Kosovu i uticaju tog pitanja na evropske integracije.

Predsednik Srbije je na veoma posećenoj pres konferenciji podsetio da 28 članica EU pojedinačno odlučuje o tome da li je Srbija ispunila uslove za članstvo u EU i da su 23 zemlje priznale nezavisnost Kosova. „Ali nama nije postavljen taj zahtev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU“, istakao je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije je rekao da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. Odgovarajući na pitanje Kineskog međunarodnog radija o saradnji Srbije i Kine, Nikolić je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već „da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno“. „Mislim da smo se odlično razumeli“, ocenio je predsednik Srbije.

Napominjući da u Srbiju dolaze i privatne i državne kineske firme, koje su uglavnom angažovane na infrastrukturnim objektima, Nikolić je rekao da je delegacija Srbije u Kinu došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini.

„Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope“, istakao je Nikolić.

KOMENTARI4 komentara

 1. sasak says:

  Ti si lazov

 2. Roki says:

  Bas se nasao ko ce da nas uci patriotizmu i moralu. Najveci ljigavci koja je ova zemlja izrodila. Sve vreme rade na predaji Kosova ali zato zdusno to ne priznaju i sire svakodnevne dezinformacije kako se bore protiv toga. Koga bre briga sta koga ces ti da priznas ili ne , ti si odradio posao umesto zapada, njih interesuje samo Briselski potpis a tamo lepo pise u jednoj od stavki da se potpisnice obavezuju da nece sprecavati jedna drugu u medjunarodnim integracijama i procesima. Za pametnog je to dovoljno da zakljuci sta to znaci. ALi posto su oni i sakrili od naroda sta su tamo potpisali, vec onog koga to interesuje mora da prati Albanske medije koji se hvale i svaki korak koji vodi ka nezavisnosti objavljuju javno, onda nastavljaju u tom stilu i obmanjuju narod a i sebe da kao cine nesto dobro. Nesoj....

 3. Roki says:

  A i vi kao urednici i prenosioci ovih vesti morate da date komentar na ovkave lazi inace se svrstavate, hteli vi to ili ne na njihovu stranu, jer ovde je rec o totalnoj manipulaciji i ispiranju mozga narodu

 4. marko says:

  evropa je ZLOCINACKA TVOREVINA ONA TRAZI INDIREKTNO KAKO SAD ZOVU OVAJ DOKUMENT 35 POGLAVLJA UNISTENJE SAMOG SEBE. DRUGIM RECIMA EVROPA TRAZI OD PROSECNOG SRBINA RECIMO 28 GODINA OVO POLIJ SE VODOM ZAPALI SE UBIJ ILI SE UBIJ ODMAH. PRIZNANJEM INDIREKTNO PECATA REPUBLIKE KOSOVO ODLAZI I REPUBLIKA VOJVODINA NOVI PECATI I REPUBLIKA SANDAK. UKRATKO SRBIJA SE KOMADA ZAUVEK I PRESTAJE POSTOJATI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *