NIKOLIĆ: Srbija nikad neće prihvatiti Kosovo u UN

NIKOLIĆ: Srbija nikad neće prihvatiti Kosovo u UN

25 septembra 2013

0TOMA_620x0Srbija očekuje da najkasnije u januaru 2014. započne pregovore o članstvu u EU i nadam se da oni neće trajati beskonačno. Istovremeno, želimo da zaštitimo naš narod na KiM, da svim žiteljima obezbedimo normalan život, ali to ne znači da prihvatamo prijem KiM u Ujedinjene nacije.

Ovo je, u najkraćem, suštinska poruka predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se u sredu obratio učesnicima Generalne skupštine UN.

On je ponovio da pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od 2008. predstavlja problem koji je narušio sistem koji su UN gradile od svog osnivanja.

– Nelegalnu secesiju, koju su pokušale kosovske privremene institucije samouprave, UN nikada nisu priznale, ali jedan broj zemalja, zanemarivši međunarodni pravni poredak, priznao je Kosovo kao nezavisnu državu. Pod stalnim pritiscima i ucenama velikih i moćnih država, i neke druge, među kojima je bilo i tradicionalnih prijatelja moje zemlje, priznale su, nažalost, kosovsku državnost.

Predsednik je poručio da Srbija na te akte reaguje odmereno, diplomatski i politički, isključivši svaku upotrebu sile radi zaštite svoga suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

– Retko koja zemlja bi pokazala toliki stepen razboritosti u situaciji u kojoj su joj ugroženi vitalni nacionalni interesi.

Šef države apelovao je da mandat Unmika na Kosovu ostane nepromenjen, da se broj pripadnika misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju.

– Podržavamo i delovanje Euleksa na KiM, ali oni, zadržavajući statusno neutralni pristup, treba da nastave da pomažu da se u pokrajini grade demokratske institucije, poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su jedino njima i ugrožena.

– Za nešto više od godinu dana mandata posetio sam skoro sve zemlje s kojima se Srbija graniči, želeći time da pošaljem poruku da se moja država odlučila za regionalnu saradnju i zajednički rad s komšijama. Učinio sam, u ime Srbije, gestove koji su i simbolično i suštinski pokazali da želimo da se izmirimo s narodima koji žive pokraj nas. Ti akti, uveren sam, značajno će doprineti pomirenju i ispravljanju nepravdi iz prošlosti.

Nikolić je ponovio da je Srbija spremna da u narednom periodu poveća obim svog učešća u mirovnim misijama UN, uz angažovanje jedinica i opreme koja je standard nacionalnih kontingenata.

Kako je napomenuo, Srbija je članica skoro svih međunarodnih ugovora i inicijativa u oblastima razoružanja i kontrole naoružanja i u potpunosti sprovodi preuzete obaveze.

– Srbija nikad u svojoj istoriji nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za sopstvenu odbranu. Uz to, nikada nikome nismo predstavljali pretnju, nismo raspolagali oružjem za masovno uništenje i ne planiramo da takva sredstva uvršćujemo u svoj arsenal – zaključio je Nikolić.

SUSRET SA KETRIN EŠTIN

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Njujorku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

On će večeras sa prvom damom Dragicom, prisustvovati i otvaranju izložbe eminentnih srpskih slikara „Tesli u čast“, i prijemu koji organizuje Misija Srbije pri UN.

Na toj svečanosti će predsednik Srbije uručiti odlikovanja bivšem američkom tužiocu i borcu za istinu o Srbiji u svetu Remziju Klarku (Sretenjski orden drugog stepena), doskorašnjem prvom čoveku srpskog Kokusa u Kongresu SAD Denu Bartonu (Orden srpske zastave drugog stepena) i kongresmenki iz Ilinoisa Melisi Bin (Orden srpske zastave trećeg stepena). Nikolić je tokom boravka u Njujorku prisustvovao svečanom prijemu koji je za svetske državnike organizovao američki predsednik Barak Obama, kao i otkrivanju spomenika velikom naučniku Nikoli Tesli u mestu Šorham u blizini Njujorka.

ISTINA O TRGOVINI ORGANIMA

Predsednik je pozvao zemlje članice UN da podrže Srbiju u naporima da se sazna istina o kidnapovanim i ubijenim Srbima na KiM, kojima su organi vađeni i prodavani: – Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti dokazao je, a Parlamentarna skupština SE potvrdila, da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa Kosova i Metohije organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba, kojima su organi vađeni i prodavani. „Uvereni smo i dalje da je u istragu neophodno uključiti i Ujedinjene nacije“, rekao je Nikolić.

ZLOUPOTREBA HAGA

Nikolić je pomenuo i rad Haškog tribunala, rekavši da je taj sud „zloupotrebio mandat koji mu je dao SB“, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa. Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Nikolić je kazao da se obnavljaju stara i uspostavljaju nova prijateljstva u svetu i strateška partnerstva na istoku, zapadu, severu i jugu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *