Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

3 maja 2013

Tomislav NikolićPredsednik Srbije, Tomislav Nikolić, tokom posete Bliskom istoku, dao je intervju za izraelski list „Džeruzalem post“, prenosi B92. On je izjavio da Kosovo nikad neće postati država, zato što je za to potrebno da je Srbija prizna, a Srbija to nikad neće uraditi.

„Znamo da će Srbija biti izložena užasnom pritisku da prizna (Kosovo), ali mi to nikada nećemo uraditi i bez saglasnosti Srbije, Kosovo neće biti država“, naglasio je Nikolić u intervjuu datom uoči nedavne posete Izraelu i dodao da je taj pritisak „ekonomske prirode“.

Osvrćući se na nedavno potpisan sporazum sa Prištinom u Briselu, on je rekao: „Bili smo suočeni s dilemom – da li da budemo u stalnom sukobu s Albancima ili da rešimo to pitanje. Nismo imali mnogo moći u našim rukama. Imali smo dobre argumente i pravdu na našoj strani, ali međunaordni mediji podržavaju Albance vrlo otvoreno. Tokom godina naš narod je bio primoran da napušta Kosovo i da se dozvolilo da se tako nastavi jednog dana bi se možda probudili i shvatili da tamo više nema našeg naroda. Zbog toga smo odlučili da podignemo pregovore na najviši mogući nivo.“

Govoreći o Tribunalu u Hagu, Nikolić je kazao da je Srbija izručila 46 osoba, uključujući dva predsednika, razne ministre u vladi, tri šefa armije i nekoliko policijskih i vojnih generala, uključujući šefa obaveštajne službe. Sud je izrekao kazne koje zajedno iznose viš od 1.150 godina zatvora za Srbe, dok su oni koji su počinili zločine nad Srbima osuđeni na ukupno samo 50 godina.

Podsetio je i na više od 300.000 Srba gonjenih i primoranih da napuste Hrvatsku, kojima još uvek nije dozvoljeno da se tamo vrate, a Hrvatska sada ulazi u EU.

„Neko mora biti kriv – ko je kriv? Nemoguće je da se tako ogroman zločin dogodio i niko nije kriv.“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *