Nikolić: Teško ćemo preživeti bez EU, a bez KiM ne možemo

Nikolić: Teško ćemo preživeti bez EU, a bez KiM ne možemo

16 septembra 2013

Tomislav Nikolic(1)Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom u Beogradu, da Srbija intenzivno radi na evrointegracijama, ali i da svaki razgovor Beograda sa Prištinom i iskazanu spremnost na postizanju kompromisa, albanska strana tumači kao priznanje nezavisnosti Kosova.

“Mi smo svesni da ćemo teško preživeti bez članstva u Evropskoj uniji”, rekao je predsednik Nikolić i dodao da smo isto tako svesni da bez Kosova i Metohije ne možemo preživeti, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Srpski predsednik je podvukao da je Evropska unija u posredovanju tokom dijaloga Beograda i Prištine suočena sa dve strane koje drugačije vide stvari jedna vidi suštinsku autonomiju Kosova i nastoji da zaštiti državne i nacionalne interese, a druga vidi nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Finske Erki Tuomioja je pohvalio hrabrost i pragmatičnost državnog vrha Srbije kao i napore na implementaciji postignutih sporazuma.

Finska se zalaže za što skoriji ulazak Srbije u Evropsku uniju i veruje da ne treba da postoje kočnice za proširenje, rekao je Tuomioja, kako piše u saopštenju.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje i nadu da su članice EU svesne teške situacije u kojoj se Srbija nalazi, kao i činjenice da su evropske vrednosti “duboko utkane u naš način života, razmišljanja i u naše biće uopšte”.

“Srbija obnavlja stara prijateljstva širom sveta, stvara uslove za oporavak privrede, bori se protiv kriminala i korupcije, jer ne može da čeka da joj se otvore vrata Evrope, okrenuta samo na jednu stranu” istakao je predsednik Nikolić.

Osvrnuvši se na ekonomsku situaciju, srpski predsednik je podvukao da ne možemo više sebi dozvoliti da se zadužujemo, već još intenzivnije i organizovanije da se fokusiramo na stvaranje uslova za rad.

Strategija ekonomskog razvoja Srbije kao okosnicu treba da ima razvoj poljoprivrede i energetike, uz intenzivna ulaganja u obrazovanje, a motiv imamo u velikim tržištima čija su nam vrata otvorena, navodi se u saopštenju.

Nikolić je posebno podvukao odlične odnose koje Srbija ima u regionu i najavio predstojeću posetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, istakavši da se sreo sa svim predsednicima zemalja regiona.

Na žalost, postoji tendencija da Rumunija prikaže vlašku manjinu kao rumunsku. To Srbija ne može da dozvoli, jer nije u interesu te manjine, rekao je Nikolić.

Tuomioja je istakao da Srbija na optimalan način pristupa uređenju manjinskih prava i dodao da dodatno treba unaprediti položaj Roma i LGBT populacije.

Predsednik Nikolić se složio da treba dodatno investirati u obrazovanje romske populacije i istakao da Srbiji preti uvođenje viza, kako članovi te populacije ne bi prelazili granicu.

Benefiti koje dobijaju azilanti veoma su privlačni romskoj populaciji, jer su veći od onih koji imaju ministri u Srbiji, istakao je predsednik Nikolić.

Svim građanima Evropska unija, kako se navodi, treba da obezbedi slobodu kretanja, pa i Romima, a ne da ih zatvori u Srbiju i druge zemlje regionu, pa da njima ostavi da rešavaju problem.

“Taj problem treba da rešavamo zajedno, jer ga nijedna država ne može rešiti sama” dodao je predsednik Srbije.

Što se tiče LGBT populacije, predsednik je istakao da oni treba da uživaju sva prava kao drugi građani, kao i da će se lično založiti za njihovu bezbednost, ukoliko postoje indicije da mogu da budu ugroženi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *