NIKOLIĆ: Teško ćemo preživeti bez EU

NIKOLIĆ: Teško ćemo preživeti bez EU

27 marta 2014

tomislav-nikolic 324d32Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Beču da će sa formiranjem nove vlade u Srbiji biti ubrzano ispunjavanje obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

“Očekujte da će sa formiranjem vlade Srbija ubrzati ispunjavanje svojih obaveza, a od EU, od krize proširenja, ekonomske krize, zavisiće koliko brzo u Evropi žele Srbiju u svom članstvu”, rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom.

Nova vlada biće formirana na osnovu ubedljive pobede jedne političke opcije koja se zalaže za članstvo Srbije u EU, dodao je Nikolić, napomenuvši da u novom sazivu parlamenta neće postojati nijedna poslanička grupa koja bi bila protiv evropskog puta Srbije.

“Možemo samo da očekujemo ubrzanje našeg evropskog puta”, uveren je Nikolić.

Nova vlada biti posvećena borbi protiv kriminala u Srbiji i reformi pravosuđa, dodao je on.

Fišer je potvrdio da Austrija i dalje namerava da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i pozdravio opredeljenje Beograda da poštuje briselski sporazum.

Prema njegovoj oceni, odnosi dve zemlje su na veoma visokom nivou.

“Želim da 2014. godinu iskoristim da gledamo u budućnost i jasno kažemo da rat nije instrument za rešavanje sukoba”, poručio je Fišer.

On je istovremeno ocenio da je Prvi svetski rat, čija se stogodišnjica obeležava ove godine, predstavljao “megakatastrofu”.

Fišer je za sebe rekao da nije od onih koji na te događaje gleda sa predrasudama i pripisuje drugima krivicu, već da ističe da se mora iz grešaka prošlosti učiti, gledati napred i graditi zajednička evropska budućnost.

Nikolić je rekao da je pravo mesto za ukrštanje kopalja oko istorije susret istoričara i da ovo pitanje ne opterećuje odnose dve zemlje.

“Šta su radili preci – radili su, rat nikada nije sredstvo za rešavanje sukoba. Toliko godina saradnja sa Austrijom nas upućuje da rat zapamtimo isključivo kao opomenu, a ne kao sredstvo i razlog zbog kojeg bi izbegavali da ubuduće sarađujemo”, rezimirao je predsednik Srbije deo razgovora koji se ticao Prvog svetskog rata.

On je ukazao da je planirano da se u Srbiji organizuje zajednička svečanost povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata na koju bi bio pozvan Fišer, što bi bio konačni znak da “taj rat u našim glavama ne postoji”.

Govoreći o postojećoj saradnji dve zemlje, Nikolić je naglasio da su austrijski partneri najbolji u Srbiji, kao i najbrojniji investitori, sa ulaganjima koja premašuju tri milijarde evra, kao i da je Austrija domaćin mnogim Srbima.

Nikolić je naglasio da je Austrija bila oslonac Srbije na putu ka evropskim integracijama i da je dobio uveravanja da će tako biti i ubuduće.

“Srbija će svoju spoljnu politiku voditi u skladu sa interesima svojih građana, vodeći računa o tome šta time dobija i gubi”, naglasio je Nikolić.

Mi od EU ne očekujemo poklon, ništa besplatno, nijedan fond ne očekujemo da nam bude ustupljen da ga trošimo, već da pomogne da uredimo državu i da investicijama u Srbiju koje će biti isplative i ekonomske opravdane pomognemo da ljudi u Srbiji rade, poručuje Nikolić.

On je podsetio da dve zemlje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da ih to ne sprečava da sarađuju.

“Srbija u sukobu velikih u istoriji posle Drugog svetskog rata nije bila ni na jednoj strani, nije mogao da je prisvoji ni istočni ni zapadni blok, bila je uvek svoja i tako će raditi dalje. Srbija će vrlo teško da preživi bez članstva u EU i prijateljstva sa Ruskom Federacijom”, dodao je on, osvrćući se na aktuelnu krizu oko Ukrajine.

U tom kontekstu novoj vladi će posavetovati da sačeka da se veliki pomire.

“Neophodno je da velike sile donesu odluku ima li knjige u međunarodnim odnosima prema kojoj svako može da resava svoju sudbinu. Ne može svetsko međunarodno pravo da se zasniva od slučaja do slučaja. Mora da postoje pravila. Mi smo u Srbiji bile žrtve toga što u svetu ne postoje pravila. Neka ih uvedu ponovo i mi ćemo prvi da ih ispunjavamo”, poručio je on.

Ističući da je Srbija na putu oporavka, Nikolić je ukazao da u poslednje vreme investitori ponovo dolaze u Srbiju – iz Rusije, Azerbejdžana, Kine, Turske i Emirata.

“Očigledno je da je uz neku krizu u kojoj Sbrija nije učestvovala postalo jasno da je Srbija most između istoka i zapada i da sve što investirate u Srbiju možete da prodate i na istoku i zapadu. Zato je potrebna neutralna pozicija Srbije na sve što se dešava, jer neko mora da povezuje istok i zapad. Najbolje kada ekonomija pronađe svoje veze, jer ako se sve veze prekinu neće biti dobro”, zaključio je Nikolić.

Nikolić: Austrija bila uzor Srbiji u stvaranju moderne države

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u zvaničnu, dvodnevnu, posetu Austriji.

Uz najviše vojne i državničke počasti njega je, u bečkoj palati Hofburg, dočekao predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Predsednik Srbije je na svom Instagram profilu napisao da je Austrija bila uzor Srbiji u stvaranju moderne države i da nas je istorija mnogo čemu naučila

“Nijedan narod ne treba da se stidi onoga što je neko učinio u njegovo ime. Ratovi su odneli trećinu našeg stanovništva, izmenili su našu genetsku strukturu, a nismo dobili ono što nam je pripadalo iako smo bili na strani pobednika. Zato za nas nema ratovanja. Čeka nas rad na unapređenju institucija, reforme i stvaranje uslova za bolji život građana”, napisao je Nikolić

Nakon zvanične ceremonije dva predsednika su počeli razgovore, a potom je planiran nastavak uz prisustvo dve državne delegacije, posle čega će se Fišer i Nikolić obratiti novinarima. Posle zajedničkog ručka predsednik Nikolić razgovaraće sa predsednicom austrijskog parlamenta Barbarom Pramer.

Tokom poslepodneva predsednik Srbije i delegacija koju predvodi imaće sastanak sa privrednicima i potom predstavnicima srpske dijaspore.

Drugog dana posete predsednik Nikolić obići će italijansko vojno groblje u mestu Rajferdorf na kojem počiva 8.000 srpskih vojnika i interniraca iz Prvog svetskog rata. Takođe on će obići i memorijalni centar, nekadašnji ozloglašeni logor Mauthauzen.

Osim predsednika Tomislava Nikolića, u delegaciji Srbije nalaze se ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, savetnici predsednika Republike Marko Đurić, Stanislava Pak Stanković i Jasmina Mitrović Marić.

Austrijski investitori prepoznali Srbiju kao zemlju povoljnu za investicije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beču da su austrijski investitori prepoznali Srbiju kao zemlju povoljnu za investicije i poručio da će vlast u Srbiji učiniti sve da stvori još bolje uslove za poslovanje.

“Svi investitori koji su došli stekli su poverenje i ostali. Mi ćemo stvoriti još bolje uslove i jednostavnije procedure, kako bi postojeći investitori proširili svoje poslove i da bi došli i drugi”, rekao je Nikolić u razgovoru sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *