НИКОЛИЋ: „Зашто не осуде нечовека Харадинаја“

NIKOLIĆ: „Zašto ne osude nečoveka Haradinaja“

1 marta 2017

Nikolic 43545f

Predsednik Tomislav Nikolić poslednji put je u Savetu bezbednosti UN branio nacionalne interese u svojstvu predsednika. Svetu je poručio da Srbija neće priznati Kosovo bez obzira na to šta joj nudili zauzvrat i bez obzira na to kakvim pritiscima bude izložena.

– Pozivam države koje nisu priznale Kosovo da ostanu čvrsto pri tom stavu bez obzira na besramne pritiske… Zajednica srpskih opština je ključ opstanka Srba na Kosovu i zaslužuje veću međunarodnu pažnju, pa i veći prostor u izveštaju generalnog sekretara UN – naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je optužio vlasti u Prištinu za „niz provokacija“, uključujući zaplenu školskih udžbenika, pretnje konfiskacijom imovine Kombinata „Trepča“, te zaustavljanja voza koji je saobraćao prema Kosovskoj Mitrovici. Članice SB je podsetio i na slučaj bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

– Taj nečovek u pokušaju da izbegne pravdu preti da će Srbija proći kao i 1999. Pitam članice SB zbog čega su izostale osude ovakve izjave – pitao je predsednik Srbije SB UN, koji je juče razmatrao izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o Kosovu.

Nikolić je izjavio da su države koje podržavaju Srbiju to su otvoreno govorile, a oni koji su za nezavisnost Prištine u zavijenoj formi su govorili o tome.

– Oni koji podržavaju nezavisnost Prištine ne mogu da podrže nastup predstavnice Prištine Vljore Čitaku, koja je rekla da je za njih Haradinaj pošten i častan čovek i svojim govorom se vratila u prošlost. Međutim, mi imamo sada u svojim rukama dosta aduta, dokaza, imamo dobru poziciju i to treba da iskoristimo – ocenio je predsednik Srbije za RTS.

Uloga Unmika izazvala je oštru polemiku između Rusije, s jedne, i SAD i Velike Britanije, s druge strane. London i Vašington zalažu se za smanjivanje obima misije UN, dok Moskva smatra da je ta inicijativa neoprezna. Priština je zatražila ukidanje Unmika.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lilit says:

    A zašto tebe ne osude za lažbu diplomu, zašto tvoje nelegalne kuće nisu uklonjene, zašto tvoje pravosuđe ne osude Miškovića, zašto tvoje pravosuđe ne nateraju Beka da plati dug jednoj držanoj firmi,zašto.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *